Hpv vad är det?

Humant papillomvirus (HPV) är en grupp virus som omfattar mer än 200 olika typer. Tretton HPV-typer klassificeras som högriskvirus och kan orsaka olika typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer och cancer i vulva, vagina, anus, penis och svalg.

Är HPV en könssjukdom?

Kondylom – HPV. Kondylom är en könssjukdom som ger vårtor i underlivet. Kondylom orsakas av ett HPV-virus. Det bästa sättet att skydda sig mot kondylom är att vaccinera sig mot HPV-virus.

Vad kan HPV orsaka?

En del HPV-typer kan orsaka vårtor på händer eller fötter. Du kan också få vårtor i underlivet, så kallade kondylom. Några HPV-typer kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. De syns inte och ger oftast inga besvär, utan kan bara upptäckas genom cellprovtagning.

Kan män dö av HPV?

Varje år får omkring 800 kvinnor och 300 män i Sverige någon form av cancer som orsakas av HPV. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen mot cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen.

Kan män få HPV med fast partner?

HPV kan smitta genom alla typer av sex, mellan man och kvinna, mellan kvinnor och mellan män. HPV smittar vid penetrerande sex, vid smeksex och vid andra typer av sex. Du som inte har en fast partner bör, precis som alla andra, se till att nya manliga partners använder kondom.

Hur länge kan man bära på HPV-virus?

Man kan ha fått HPV-smitta nyligen, för flera månader, eller till och med flera år sedan – det är omöjligt att fastställa exakt tidpunkt. Det är okänt hur länge viruset kan ligga vilande i kroppen.

Hur länge kan man bära HPV?

Nästan alla som bor i Sverige, över 80 procent, får HPVvirus någon gång under sin livstid. De allra flesta vet inte om att de har blivit smittade och kroppen har generellt en god förmåga att läka ut HPV. Man beräknar att majoriteten av de smittade blir av med viruset efter ungefär ett år utan komplikationer.

Kan HPV smittas via kyssar?

Troligen kan viruset även spridas via oralsex och kanske också via djupa kyssar. Hur märker man om man har en HPV-infektion? De flesta som smittats av HPV märker ingenting, om de inte får vårtor. Infektionen läker oftast ut av sig själv.

Kan man ha HPV i flera år?

HPV-infektionen kan också bli kronisk och vissa HPV-typer kan efter många år ge upphov till olika typer av cancer. HPV kan också orsaka vanliga hudvårtor samt könsvårtor som också kallas kondylom.

Kan HPV ligga latent?

Människans papillomvirus (human papillomavirus, HPV) är den vanligaste virusinfektionen som sprids via sexuellt umgänge. Enligt undersökningar får åtminstone 80 procent av kvinnorna i Finland HPV-infektion under sitt liv. HPV-infektionen kan botas, förbli latent eller orsaka förstadieförändringar.

Kan tjejer smitta killar med HPV?

HPV smittar genom hud- och slemhinnekontakt, till exempel när man har sex med en annan person. Kan alla få HPV? HPV är ett mycket vanligt och smittsamt virus. Både kvinnor och män, killar och tjejer kan få och sprida infektioner vidare.

Kan killar testa sig mot HPV?

Men dessa cancerformer är väldigt ovanliga och därför behöver inte killar gå på några kontroller för detta. HPV-virus är ett mycket vanligt virus som i de allra flesta fall läker utan besvär. Du ska däremot söka vård om du skulle få besvär som exempelvis ett sår i underlivet.

What is HPV?

Så kan HPV-virus drabba dig – Malou Efter tio (TV4)

Gynekologen Rika Hammarström om HPV-virus: ”Många vet inte om att de är smi… – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar