Hur mycket el drar en elbil?

Elbilar förbrukar, beroende på storlek och årstid, i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil. Elbilen har därmed en bränslekostnad på 1,5 – 4,5 kronor per mil. Motsvarande bränslekostnad för en bensinbil ligger uppskattningsvis mellan 8 – 11 kronor per mil.

Hur många kWh per mil drar en elbil?

– En tumregel är att en elbil drar omkring två kilowattimmar per mil, säger Johan Grelsson, som jobbar med laddlösningar på Vattenfall, när vi frågar honom hur mycket det kostar att köra eldrivet, med brasklappen att siffran kan skilja sig från modell till modell.

Hur mycket el drar en elbil per km?

Som med bensin- och dieselbilar är vissa elbilar effektivare än andra, och den genomsnittliga elbilen behöver cirka 18,5 kWh el för att driva fordonet i 100km. Det blir 1,85 kWh per mil. Klimat påverkar förbrukningen, precis som med vanliga förbränningsmotorer.

Vad kostar det att köra en mil på el?

El. För att göra det enkelt räknar vi på att en elbil drar 2 kilowattimmar (kWh) per mil. Snittpriset för en kWh under 2019 var 154 öre för en vanlig villa i Sverige. Det innebär att drivmedelskostnaden för en elbil blir cirka 3 kronor per mil.

Är det billigare att köra elbil?

Störst skillnad var det mellan bensinbilen och en elbil med hemmaladdning i norra Sverige, drygt 10 kronor per mil billigare för elbilen, vilket motsvarar en besparing på 10 000 kronor vid en körsträcka på 1100 mil under 2021.

Hur mycket kostar 1 kWh el i Sverige idag?

Elkostnaden per kWh under 2021

2021 var elkostnaden i genomsnitt 175 öre per kilowattimme för hushåll där förbrukningen översteg 15.000 kWh/år. Siffrorna inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter. Under 2020 hade många villor en totalkostnad för el som var ca 1,4 kr per kilowattimme (kWh).

Vad kostar det att ladda en elbil på laddstation i Sverige?

I Sverige kostar det i regel 2 till 3 kronor per mil att ladda sin elbil om du laddar den hemma. Om du laddar din elbil på en laddstation är det i stället en kostnad på cirka 6 kronor per mil som gäller. Att ge en elbil med en räckvidd på 30 mil en full laddning i hemmet kostar cirka 75 kr.

Vad kostar en elbil per mil 2022?

Med tanke på att bensin kostar cirka 15 kr per liter och att moderna bensindrivna bilar i snitt drar cirka 0,6 liter per mil, blir bränslekostnaden 9 kr per mil. Detta kan jämföras mot bränslekostnaden för en elbil som är 3 kr per mil, baserat på en elanvändning på 2 kWh per mil och ett elpris på 1,5 kr/kWh.

Vad kostar 1 kWh 2022?

Fortsätt hålla koll på elpriserna
Spotpriset maj 2022 2021
Elområde 1, Norra Sverige 57,88 öre/kWh 38,95 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige 57,88 öre/kWh 38,95 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige 102,86 öre/kWh 43,50 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige 139,13 öre/kWh 48,47 öre/kWh

Vad drar mest el i en elbil?

Strömtjuvar i köket – kyl, frys och diskmaskin

Kyl och frys drar mycket el eftersom de är igång dygnet runt. Men det finns saker du kan göra för att undvika att de drar mer el än nödvändigt. Se till att hålla dörrarna stängda och täta, samt att bara öppna kylen och frysen under korta stunder.

När lönar det sig att köpa elbil?

– Våra beräkningar visar att elbilarna har lägre drivmedelskostnad per mil, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden. I norra Sverige lönar det sig mest att köra på el. Där kan elbilisten sänka milkostnaden med 10 kronor per mil. – Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer.

Hur mycket ska man köra för att det ska löna sig med elbil?

”Trots stora utsläpp under tillverkningen så har en elbil lägre totalutsläpp än bensin och dieselbilar efter cirka 5.000 mil. Rent ekonomiskt handlar det om hur mycket du kör. Kör du lite varje år – säg runt 400 mil om året – så är det bättre att behålla den bil du har så länge den fungerar.

När är det lönsamt med elbil?

Audichefen Markus Duesmann uppger i en intervju med Der Spiegel att elbilsmodellerna ska uppnå en lönsamhet på elva procent till 2025, upp från dagens 5,5 procent. Därmed blir elbilarna lika lönsamma som bilar med förbränningsmotorer.

Är det ekonomiskt att köpa elbil?

Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre rörliga delar. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka.

Hur mycket billigare är elbil i drift?

Lägre driftskostnader

En elbil av ”mellanstorlek” förbrukar ungefär 1,5 kWh per mil, vilket kostar 2,50-3 kronor. Om man kan ladda hemma vill säga, snabbladdningsstationer tar mer betalt för elen och ger samma bil en milkostnad på 6-8 kronor.

Elbilsexperten: 5 punkter du ska tänka på innan du skaffar elbil – Efter fem (TV4)

Hur mycket extra energi går åt att dra släp efter elbil?

Bra att veta för dig som funderar på att skaffa elbil

Lämna en kommentar