Hur mycket el drar en luftvärmepump per dygn?

Hur många kWh din luftvärmepump drar beror på storleken på ditt hus, vart i landet du bor, värmepumpens kapacitet samt hur stort värmebehov du har. Baserat på dessa förutsättningar kan du räkna med en elförbrukning mellan ungefär 3.840 – 11.280 kWh/år med din luftvärmepump.

Hur mycket el drar en luftvärmepump per timme?

De flesta modeller av luft/luftvärmepumpar drar mellan 500-1200W i kyldrift per timme.

Hur mycket el drar en luftvärmepump vid värme?

För ett hus som har ett uppvärmningsbehov på 9 100 kWh blir energibesparingen cirka 6 700 kWh efter installationen av en luft/luftvärmepump. Värmepumpen drar cirka 2 400 kWh el/år, med ett elpris på 1,5 kronor per kWh innebär det att värmekostnaden blir 3600 kr/år vilket ger en total besparing på 10 050 kronor/år.

När lönar det sig med luftvärmepump?

En luft/värmepump lite kortare, 15–20 år. Det beror på att en modul står ute, så det blir en yttre påverkan. En luft/luftvärmepump är mer ett komplement till ett befintligt värmesystem, så det beror väldigt mycket på förutsättningarna och hur den får jobba. Men 10-15 år kan man nog räkna med.

Hur mycket energi sparar en luftvärmepump?

Generellt sett kan en luftvärmepump minska de årliga energikostnaderna med 30-50 procent och spara upp till 10 000 kronor per år. För att räkna ut exakt hur stor besparingen blir för just din bostad bör du ta hänsyn till: uppvärmningssystem.

Vad drar mest el element eller luftvärmepump?

luftvärmepump för underhållsvärme. År det verkligen någon ide att använda en luftvärmepump för underhållsvärme i stugan. Drar inte underhållsvärmen minst lika mycket el som ett vanligt element.

Hur stor procentuell energibesparing kan du få med en luftvärmepump om du bor i ett litet hus i mellersta Sverige?

Zon 1 – Besparing med luftvärmepump i norra Sverige, kallast klimat
Litet hus Stort hus
Energibesparing 9 300 kWh/år 14 900 kWh/år
Årsvärmefakotr – SCOP 2,6 2,1
Procentuell besparing 60 % 53 %
Återbetalningstid 1 år 4 mån 10 mån

Hur mycket kostar en luftvärmepump i månaden?

För ett hus med ett uppvärmningsbehov på 15 400 kWh innebär en luft/luftvärmepump en besparing på cirka 8 500 kWh. För driften måste vi alltså tillföra 6 900 kWh, vilket innebär en genomsnittskostnad för uppvärmningen per år på 8 970 kronor, en besparing på 11 050 kronor.

Hur mycket kostar en värmepump i månaden?

Årlig elförbrukning med bergvärme: 20 000 kWh / 4 SCOP = 5000 kWh. Årlig driftskostnad: 5000 kWh x 1,2 kronor = 6000 kronor. Månatlig kostnad: 6000 kronor / 12 = 500 kronor.

Hur många kWh drar en luft vatten värmepump?

Så här stor elförbrukning har en luftvattenvärmepump

Som diagrammet visar kan en värmepump dra cirka 6–7 000 kWh per år i de södra och mellersta delarna av Sverige. Från Malmö i söder till Kiruna i norr ligger förbrukningen på mellan 6 578 och 8 582 kWh. Den insparade energin hamnar på mellan 15 422 och 13 415 kWh.

Är det värt med luftvärmepump?

Att installera en luftvärmepump leder till billigare uppvärmning så på något år kan du ha fått tillbaka det du investerat i luftvärmepumpen. Det finns möjlighet att spara upp till 60 % i energiförbrukning om du sen tidigare har ett direktverkande system. Det är också ett smidigt och enkelt sätt att värma upp bostaden.

Hur lång livslängd har en luftvärmepump?

Generellt sätt brukar äldre värmepumpar ha en livslängd på 15–20 år. Även om allt ser ut att fungera som det ska kan din värmepump ha börjat tappa i effektivitet, vilket kan märkas på din elräkning.

När ska man stänga av värmepumpen?

Glöm inte att stänga av värmepumpen under varma perioder på sommaren om du inte tänkt nyttja kylfunktionen eller luftreningen. 9. Luft/luftvärmepumpens utedel behöver fri yta runt sig för att luften ska kunna cirkulera ordentligt, annars finns risk för rundgång. Samtidigt ska den stå skyddad från väder.

Hur mycket värme ger en värmepump?

Värmepumpen är trots det effektiv. För varje kWh el den drar avger den i snitt 3,4 kWh värme. Mellanskillnaden är gratis energi från uteluften. Se därför en luftvärmepump som ett komplement till din nuvarande uppvärmning som täcker 35-55% av husets värmebehov.

Vad tjänar man på en luftvärmepump?

Generellt sett kan en luft/luftvärmepump minska de årliga energikostnaderna med 30 – 50 procent och du kan spara upp till 10.000 kronor per år. Efter bara ett par år har luftvärmepumpens besparing oftast överstigit den ursprungliga investeringskostnaden.

Placering av luft-luftvärmepump

FixarTV | Material | Välj Rätt Luftvärmepump

Luftvärmepump | Så funkar det | Kyla, kostnad & installation

Lämna en kommentar