Hur mycket el drar en luftvärmepump?

I mellersta Sverige landar elförbrukningen för en luftvärmepump i en liten villa mellan 4640-5600kWh/år. Bor du i en medelstor villa kan du räkna med en förbrukning omkring 5800-7000kWh/år. I stora hus landar den på 6960-8400kWh/år.

Hur mycket el drar en luftvärmepump per timme?

De flesta modeller av luft/luftvärmepumpar drar mellan 500-1200W i kyldrift per timme.

När lönar det sig med luftvärmepump?

En luft/värmepump lite kortare, 15–20 år. Det beror på att en modul står ute, så det blir en yttre påverkan. En luft/luftvärmepump är mer ett komplement till ett befintligt värmesystem, så det beror väldigt mycket på förutsättningarna och hur den får jobba. Men 10-15 år kan man nog räkna med.

Vad kostar det att driva en luftvärmepump?

För ett hus med ett uppvärmningsbehov på 15 400 kWh innebär en luft/luftvärmepump en besparing på cirka 8 500 kWh. För driften måste vi alltså tillföra 6 900 kWh, vilket innebär en genomsnittskostnad för uppvärmningen per år på 8 970 kronor, en besparing på 11 050 kronor.

Hur mycket el sparar en värmepump?

För ett hus som har ett uppvärmningsbehov på 9 100 kWh blir energibesparingen cirka 6 700 kWh efter installationen av en luft/luftvärmepump. Värmepumpen drar cirka 2 400 kWh el/år, med ett elpris på 1,5 kronor per kWh innebär det att värmekostnaden blir 3600 kr/år vilket ger en total besparing på 10 050 kronor/år.

Vad drar mest el element eller luftvärmepump?

luftvärmepump för underhållsvärme. År det verkligen någon ide att använda en luftvärmepump för underhållsvärme i stugan. Drar inte underhållsvärmen minst lika mycket el som ett vanligt element.

Hur mycket sparar man på en luftvärmepump?

Generellt sett kan en luftvärmepump minska de årliga energikostnaderna med 30-50 procent och spara upp till 10 000 kronor per år. För att räkna ut exakt hur stor besparingen blir för just din bostad bör du ta hänsyn till: uppvärmningssystem.

Är det värt med luftvärmepump?

Att installera en luftvärmepump leder till billigare uppvärmning så på något år kan du ha fått tillbaka det du investerat i luftvärmepumpen. Det finns möjlighet att spara upp till 60 % i energiförbrukning om du sen tidigare har ett direktverkande system. Det är också ett smidigt och enkelt sätt att värma upp bostaden.

Hur lång livslängd har en luftvärmepump?

Generellt sätt brukar äldre värmepumpar ha en livslängd på 15–20 år. Även om allt ser ut att fungera som det ska kan din värmepump ha börjat tappa i effektivitet, vilket kan märkas på din elräkning.

När ska man stänga av värmepumpen?

Glöm inte att stänga av värmepumpen under varma perioder på sommaren om du inte tänkt nyttja kylfunktionen eller luftreningen. 9. Luft/luftvärmepumpens utedel behöver fri yta runt sig för att luften ska kunna cirkulera ordentligt, annars finns risk för rundgång. Samtidigt ska den stå skyddad från väder.

Kan man ha två luftvärmepumpar?

Har du ett tvåvåningshus? Då bör värmepumpens innedel placeras intill trappan. Men det allra bästa i det fallet, liksom om du har en planlösning med många avskilda rum, är att installera en luft/luftvärmepump med flera innedelar, alternativ två separata luft/luftvärmepumpar. Flera innedelar ger bättre värmespridning.

Vad är den billigaste uppvärmningen?

Vi kan direkt konstatera att bergvärme är mindre än hälften så dyrt som fjärrvärme. I ett strikt ekonomiskt perspektiv är det pellets som är den främsta utmanaren, men det alternativet innebär också en hel del arbete i form av beställning, förvaring och inmatning av bränsle.

Vad kostar det att sätta in en värmepump?

En luft-vatten värmepump ligger på omkring 100 000 – 110 000 kronor för en mellanstorlek inklusive en genomsnittlig installation. Tänk på att ovanstående prisuppgifter är genomsnittliga och att kostnaden för just din installation kan bli lägre eller högre. En exakt prisuppgift får du av din installatör/återförsäljare.

Hur mycket el sparar man med luft vatten värmepump?

Bergvärme ger störst besparing

Här inkluderas både värme och varmvatten. * Luft/vattenvärmepumpar ger i genomsnitt cirka 50 procent lägre kostnader för värme och varmvatten. * Luft/luftvärmepumpar ger 30–50 procents besparing av uppvärmningskostnader, exklusive varmvatten.

Hur mycket värme ger en värmepump?

Värmepumpen är trots det effektiv. För varje kWh el den drar avger den i snitt 3,4 kWh värme. Mellanskillnaden är gratis energi från uteluften. Se därför en luftvärmepump som ett komplement till din nuvarande uppvärmning som täcker 35-55% av husets värmebehov.

Hur stor procentuell energibesparing kan du få med en luftvärmepump om du bor i ett litet hus i mellersta Sverige?

Zon 1 – Besparing med luftvärmepump i norra Sverige, kallast klimat
Litet hus Stort hus
Energibesparing 9 300 kWh/år 14 900 kWh/år
Årsvärmefakotr – SCOP 2,6 2,1
Procentuell besparing 60 % 53 %
Återbetalningstid 1 år 4 mån 10 mån

Air source heat pump/Electric heating, starting the calculations

Luft/luftvärmepump – så går en installation till

FixarTV | Material | Välj Rätt Luftvärmepump

Lämna en kommentar