Hur mycket el drar en torktumlare?

Torktumlare är lite mer energikrävande än tvättmaskiner. Olika torktumlare drar olika mycket men en normal torktumlare drar cirka 2-10 kWh per körning. Det årliga priset kan därför variera kraftigt men kör man den frekvent kan det lätt bli mellan 800 -1200 kwh per år beroende på torktumlare.

Vad kostar elen torktumlare?

Elkostnaden för att torka tvätt i tumlaren är cirka 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr per torkning. Om du är som genomsnittet och tvättar cirka 200 gånger per år och väljer att lufttorka tvätten istället så sparar du 1 800 kronor om året.

Hur många kilowatt drar en maskin tvätt?

Det är en ansenlig mängd tvätt som passerar tvättmaskin och torktumlare under ett år, runt 175 kilo per person. En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader, samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh. Om man undviker att tvätta vid 60 grader skulle enorma mängder energi sparas.

Vad är normal förbrukning av el?

Statistiska centralbyrån har tagit fram olika typkunder för el, normal energiförbrukning för en villa är ca 20.000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år.

Vad drar mest el i hemmet?

När det gäller hushållselen finns en enkel tumregel: apparaterna som har till uppgift att producera värme eller kyla hör till de som drar mest el. Hit räknas bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner, torkskåp, kyl, frys, el-element och portabla AC-anläggningar.

Hur många kWh drar torktumlare?

Torktumlare är lite mer energikrävande än tvättmaskiner. Olika torktumlare drar olika mycket men en normal torktumlare drar cirka 2-10 kWh per körning. Det årliga priset kan därför variera kraftigt men kör man den frekvent kan det lätt bli mellan 800 -1200 kwh per år beroende på torktumlare.

Hur många kWh drar en diskmaskin per disk?

En diskmaskin gör av med ungefär 1 kWh el och cirka 15 liter vatten per diskning. Beroende på hur mycket du betalar för ditt vatten och din el så varierar kostnaden, men för enkelhetens skull räknar vi på att dessa tillsammans kostar en krona per diskning.

Vad kostar det att tvätta en maskin tvätt 2022?

Lägg till kostnader för tvättmedel på ca 1,30 kr per tvätt och vatten på ca 80 öre så blir den totala kostnaden för varje tvätt i 60 grader 2,80 kr. Skatt och elnätsavgift tillkommer (men debiteras av ditt nätbolag). Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden vilket totalt blir 2,45 kr.

Vilket tvättprogram drar minst el?

Långa tvättprogram sparar el

Korta tvättprogram kräver mer vatten än långa, och det är uppvärmningen av vattnet som drar det mesta av elen.

Hur mycket är 7 kg tvätt?

De flesta tvättmaskiner rymmer idag 7-8 kg torr tvätt, vilket är väldigt mycket. Som exempel så motsvarar 7 kg tvätt ca 65 st. t-shirts. Även om en maskin kan tvätta stora mängder så är det ändå i slutändan trummans volym i liter som avgör hur mycket tvätt du kan trycka in.

Vad är rimlig elkostnad?

Schablonvärdena gäller bostäder som inte använder el för uppvärmning. Totalkostnaden för el per kWh var år 2020 211 öre/kWh (2,1 kr/kWh) i genomsnitt för en liten lägenhet, som en etta eller en mindre tvåa. Kostnaden var 179 öre/kWh (1,79 kr/kWh) i genomsnitt för en större lägenhet.

Vad är normal förbrukning av el i lägenhet?

Hushållsel i lägenhet

Till hushållselen ingår bland annat ugn, spis, kyl, frys, lampor, TV, dator och övriga elektroniska apparater. I en genomsnittlig lägenhet uppgår energiförbrukningen av hushållsel till ungefär 2500 kWh på ett år. Den största delen av elförbrukningen sker i köket.

Hur mycket el använder ett hushåll per månad?

En lägenhet förbrukar ungefär 2500 kWh per år (exklusive värme), vilket motsvarar cirka 490 kronor i månaden.

Vilket drar mest ström tv eller dator?

Hur mycket ström drar en TV? Stationära datorer förbrukar generellt mer el än bärbara. Likt en TV drar även en dator ström vid viloläge. En stationär dator förbrukar 200-500 W vid normalt bruk, medan den i viloläge drar ca 5-10 W.

Hur mycket el drar ett värmegolv?

Hur mycket el drar golvvärme? Generellt ligger kostnaden per m2 för elburen golvvärme mellan 150 kwh – 300 kwh/m2 per år. Sedan beror det också på hur värmesystemet installerats från första början.

Vad drar mest el golvvärme eller element?

Golvvärme och handdukstorken

Kostnaderna för golvvärme skenar ofta iväg och om du alltid har på golvvärmen på i köket eller badrummet så kan det snabbt bli en av de största strömtjuvarna. Spara istället golvvärmen till utvalda tillfällen när du behöver det som mest. Samma sak gäller för handdukstorken.

Skötsel och underhåll av din torktumlare

Så fixar du en krånglande torktumlare

Skötsel av tvättmaskin och torktumlare

Lämna en kommentar