Hur mycket godis äter svenskar per år?

I snitt äter vi nästan 15 kilo choklad och godis om året per person (enligt Jordbruksverkets statistik 2020).

Vad är svenskarnas Favoritgodis?

Daim är svenskarnas favoritgodis

Vinnaren blev Daim, som valdes av hela 28 procent av de svarande. Därefter följde Dumle och Ahlgrens bilar, med 24 procent, på en andraplats. På bronspallen landade Center och Polly med 23 procent.

Hur många kg godis äter en svensk?

Det sägs att svenskarna äter mest godis i hela världen. Enligt siffror från SCB såldes det konfektyrvaror för hisnande 21 miljarder kronor i Sverige under 2016. Mäter man det i antal kilo sötsaker, äter medelsvensken i snitt drygt 14 kilo godis per år. Det är inte bara svenskarna som är glada i godis.

Hur mycket godis äter vi i Sverige 2021?

Totalt i hela sverige brukar det handla om ungefär 13 400 ton godis – en ökning med nästan 500 procent jämfört med en vanlig vecka.

Hur mycket socker äter en svensk per år?

Totalkonsumtionen av socker och sirap har varierat mellan 38‑49 kg per person under perioden 1980‑2019. År 2019 var den 39 kg per person.

Vilket är det vanligaste godiset i Sverige?

När Karamellkungen, som är ett av de dominerande företagen på godismarknaden, listar svenskarnas favoriter i godispåsen syns inte särskilt stor skillnad från år till år. Choklad är mest populärt och gamla godingar som punschpraliner och gräddkola finns kvar bland de mest köpta sorterna år efter år.

Är det bara Sverige som har lösgodis?

År 2008 var lösgodis populärt i Finland, Norge, och också i Danmark. Lösgodis fortsätter växa i popularitet i Danmark, även i perioder där konsumtionen av färdigpackat godis i påsar har minskat. Godis, och inte bara lösgodis, är mycket populärt i hela Norden.

Hur mycket lösgodis äter en svensk per år?

En familj på fyra personer konsumerar drygt 1 kilo godis i veckan. År 2019 konsumerade vi drygt 15 kilo per person och år. Det blir knappt 0,3 kilo per person i veckan. För en familj på fyra personer summerar det till 1,1 kilo i veckan.

Hur många i Sverige äter godis?

Svenskar tillhör världseliten i att äta godis. Enligt Jordbruksverkets siffror smäller vi i oss 16 kilo godis var under ett år. En familj med fyra personer konsumerar 1,2 kilo godis i veckan.

Vilket land äter mest godis 2021?

Svenskarna är världsmästare på att äta godis. Vi äter i genomsnitt sjutton kilo godis per person och år, medan den genomsnittliga EU-medborgaren äter sju kilo per år. När plockgodiset kom var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund, författare till en ny bok om godis.

Vilket land äter mest godis i hela världen?

Svenskarna äter massor av godis. 17 kilo godis om året. i de andra länderna i EU.

Hur mycket godis är lagom vuxen?

Godis en dag i veckan, inte mer och då är en lagom portion 8-12 bitar smågodis. Snacks en dag i veckan. Popcorn innehåller mycket mindre energi än samma portion chips. Glass, max en dag i veckan.

Vilka länder konsumerar mest godis?

Danskarna äter i genomsnitt 12,3 kilo godis per år, och ligger i topp med Sverige när det gäller högsta konsumtion i världen. Det visar en undersökning från Euromonitor, som har granskat godisintaget i 100 länder.

Hur mycket socker ska man äta per år?

Tillsatt socker ökar risken för diabetes typ 2, övervikt och karies. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man som vuxen begränsar intaget till 50-75 gram om dagen. Vilket motsvarar en nivå mellan ca 18-27 kilo socker per år och per person.

Hur mycket socker konsumerar vi per år?

mycket socker kan vi äta

För en vuxen motsvarar det 50–70 gram socker per dag, det är cirka 14 sockerbitar. I Sverige konsumerar vi ungefär dubbelt så mycket, cirka 112 gram per dag eller 41 kg per år. I genomsnitt dricker varje svensk omkring 1,5 deciliter sockersötad läsk och äter cirka 46 gram godis per dag.

Hur mycket socker per vecka?

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.

Så mycket godis äter svenskarna idag – Nyhetsmorgon (TV4)

60 SEKUNDER TA SÅ MYCKET GODIS DU KAN CHALLENGE

18-årsgräns på godis från Malaco

Lämna en kommentar