Hur mycket lutfisk per person?

Hur mycket lutfisk Räknar man per person?

Räkna med 400-600 gram urvattnad lutfisk utan skinn per person – det försvinner sedan mycket vatten vid tillagning. Läs mer här om att laga lutfisk. Spara resterna så kan du laga lutfiskpudding med skirat smör och citron.

Varför är lutfisken hård?

Svar: För att få en fast konsistens på lutfisken bör man lägga den i rikligt med kallt vatten några tim eller allra helst 1–2 dygn. Ju längre tid i blöt, desto fastare konsistens. Förvara den i kylen under urvattningen.

Hur kokar man lutfisk?

Vattna ur lutfisken innan den kokas. Häll upp vatten motsvarande ca 3 ggr volymen för lutfisken, alltså ca 3 liter vatten för ett paket lutfisk.

Gör så här
 1. Lägg fisken i en emaljerad eller rostfri kastrull eller gryta med skinnsidan ner. …
 2. Sänk värmen och sjud utan vatten under lock på svag värme 20-25 min.

Hur gör man vit sås till lutfisk?

Vit sås:
 1. 2 msk smör.
 2. 3 msk vetemjöl.
 3. 5 dl mjölk.
 4. 1 dl vispgrädde.
 5. salt.
 6. 1,5 krm vitpeppar.
 7. 100 g smör.

Hur lutar man lutfisk?

Lutning – en hemlig process

Av gammal tradition påbörjar man här själva lutningen på Anna-dagen den 9 december för att lutfisken ska hinna bli klar till jul. Lutningen startar med att torrfisken läggs i blöt i 4–6 dagar. Sedan tappas vattnet ut och en blandning av soda och kalk hälls över fisken.

Hur länge ska man vattna ur lutfisk?

Helst utan skinn. Vattna ur lutfisken i ett rymligt kärl minst 12 timmar. Byt gärna vatten någon gång. Baka lutfisken 5 minuter på full effekt.

Varför lut?

För att få en torkad fisk ätbar igen sätter man den i lut och då får den nästan normal konsistens. På så sätt kunde man äta nästan ”färsk” fisk under fastetiden var än man bodde i landet.

Hur ser en lutfisk ut?

Långan ger en vit lutfisk med fin konsistens och mild smak. Denna lutfisk ätes över hela Sverige. Sej ger en lutfisk med grövre konsistens och mer utpräglad smak. Merparten av lutfisk lutad av sej ätes i norra Sverige och i vissa delar av Mellan- och Sydsverige.

Vad är lutfisk för sorts fisk?

I Sverige är det vanligast med lutfisk på långa men i Norge dominerar torsken. Man kan i princip använda vilken vitfisk som helst. Efter att fisken torkat ordentligt under vår och sommar, läggs den i blöt ett par veckor före jul. Därefter läggs fisken i lut, en blandning av kalk, soda och vatten i ca 4-6 dagar.

Hur lång tid tar hela processen att tillverka lutfisk?

Hela processen tar cirka en månad. Om fisken inte avlutats tillräckligt får den en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt och det finns bara spad kvar.

Hur tillagas den färdig urvattnad lutfisken på bästa sätt?

Det är bara att vattna ur lutfisken några timmar, salta den, täcka med folie och ugnssteka den på 200 grader i ca 45 minuter. Grundrecept på kokt eller mikrad lutfisk samt bechamelsås (vit sås). Räkna med 400-600 gram okokt men urvattnad och skinnfri lutfisk per person.

När är lutfisk klar?

Koka i ugn

Strö över 2 tsk salt för ca 1 kg lutfisk. Täck fatet med aluminiumfolie. Koka i 225° varm ugn 40 – 55 minuter beroende på fiskens tjocklek.

Vilken sås till lutfisk?

Vitsås: Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i mjölet. Tillsätt under omrörning mjölk, salt och vitpeppar. Låt såsen småkoka på låg värme i 10-15 minuter.

Hur gör man en vit sås?

Gör så här
 1. Vispa ihop mjöl och kall mjölk i en kastrull och tillsätt eventuellt matfettet. Smaksätt med salt och peppar.
 2. Låt såsen småkoka några minuter. Tillsätt någon smaksättning och smaka av.
 3. Curry får mest smak om man fräser den med margarinet. Strö över mjöl och späd med vätskan. Låt sedan koka några minuter.

Vad är vit Grundsås?

Bechamelsås är en enkel vit grundsås på smör, mjöl, mjölk och grädde. Här är ett enkelt och snabbt recept som passar perfekt till en god lasagne, torsk med äggsås eller stuvning i olika varianter. Kanske är bechamel den vanligaste och mest användbara grundsåsen.

FÅ FOLK ATT GILLA DIG PÅ 5 MINUTER

Hur Man INTE Blir RIK (Du MÅSTE Undvika Detta)

Försöker äta som Sveriges starkaste man på en dag

Lämna en kommentar