Hur mycket oxfilé per person?

En hel oxfilé väger vanligen från 1,5 kg till över 2 kg. Normalvikt 1,6 kg. En 3 cm skiva av mittdeln väger rå cirka 180 gram och tillagad runt 150 gram vilket utgör en normalportion.

Hur många personer räcker en oxfilé till?

Klimatanpassa. Gör mer klimaträtt: planera att oxfilén ska räcka till 10 portioner istället för 6, komplettera med lättkokta grönsaker (broccoli, haricoverts, blomkål). Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Hur tjock ska man skära oxfilé?

Så styckar du oxfilén
  1. Torka av och putsa filén ren från senor och hinnor (parera köttet på kockspråk). …
  2. Skär loss den tjocka änden – huvudet på oxfilén. …
  3. Skär bort ett par centimeter i ändarna både på huvudet och på filéraden. …
  4. Skär skivor, ca 1,5 – 2 centimeter tjocka av de smalare delarna i båda ändarna av filéraden.
8 feb. 2008

Hur mycket kött ska man beräkna per person?

I vanliga fall beräknar man 150 gram kött, fisk eller fågel per person. Men på buffé drygar man ut med sallader, paj och bröd, och då räcker 100 gram väl när det gäller kött med ben. Serveras kött utan ben så räcker även 50 gram per portion. Servera kött och kyckling uppskuret i tunna skivor.

Hur mycket väger en hel oxfilé?

En hel oxfilé väger från 1,8 kg, vilket innebär att den kan väga uppemot 3 kg.

Hur mycket kostar 1 kg oxfilé?

Oxfile Bit

Sverige. Jfr-pris 549kr/kg.

Vad är delad oxfilé?

Mittbiten är den finaste delen på oxfilén eftersom dem är jämntjock och tillagas ofta som tournedos (skivad) eller helgrillad. Med oxfilé behöver man verkligen inte krångla till det. Köttet är mört och blir bäst smaksatt med bara salt och peppar.

Hur ser man åt vilket håll fibrerna går?

Konsten att skära handlar om att först hitta muskelfibrerna för att se åt vilket håll de går och sedan skära tvärs över dem. Om man istället skär längs med fibrerna blir köttet segare på tallriken.

Hur länge ska man ha oxfilé i rumstemperatur?

Ta ut ur kylen i god tid

Låt köttet vila i sin förpackning i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning så får du en bättre stekyta eftersom det kalla köttet kan kyla ner stekpannan och det blir då svårt att få en bra stekyta.

Hur man steker oxfilé?

Det ska stekas 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan. När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60°, när det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65° och när köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70°.

Hur mycket Fläskfile till 4 personer?

– Beräkna 125 g per person. Köper du putsad filé behöver inget skäras bort före tillagning. Då kan du beräkna 100 g per person. – Rekommenderad innertemperatur: 64-65 grader för medium och 70 grader för well done.

Hur mycket oxfile till 12 personer?

UGNSTEKA Oxfilé i bit
Ugns- Tillagning
Blodig 125 ca 20
Rosa 125 ca 30
Medium 125 ca 35
Välstekt 125 ca 40

4 rader till

Hur mycket kött per person på buffé?

En normal bufféportion är ca 500 gram. Kött och fisk 100–150 gram och tillbehör 250 –350 gram. Ett recept beräknat för fyra personer räcker till 10 –12 bufféportioner. Ju fler rätter på buffébordet desto mindre portionsstorlekar.

Varför blir oxfilé seg?

Kom ihåg att skära köttet mot fibrerna

Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av.

Varför är oxfilé mört?

vin där syran bryter ner köttfibrerna och gör köttet mörare. Mest kända bland de möra köttbitarna är kanske oxfilé, fläskfilé, entrecote och ryggbiff; men vanligast är kanske kycklingbröst.

Varför är oxfilé så dyrt?

Varför är oxfilé dyrt? Oxfilé är en väldigt exklusiv detalj, som bara utgör 1,3 procent av slaktkroppen på nötdjuret. Därför är efterfrågan ofta större än tillgången så här runt nyår. Det gör oxfilén till en av de dyraste detaljerna i köttdisken.

En galet bra Oxfilé!

Oxfilé med rödvinssås | Markus Aujalay

Så stekar du oxfilé med Thomas Sjögren

Lämna en kommentar