Hur mycket spenderar man på mat i månaden?

En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna. Hur stor del av vår disponibla inkomst som vi spenderarmat skiljer sig från person till person. Den allmänna tendensen är dock att vi idag spenderar mer på mat än vad vi gjort tidigare.

Vad är en vanlig matbudget?

Hur mycket brukar ni lägga på mat/ månad? Låter ganska rimligt med 5000-6000 om man äter varierat och gott. Jag tror jag och sambon ligger kring 7000kr tillsammans. Vi lägger ca 5000kr i månaden och är en familj bestående av 2 vuxna och en 4-månaders unge.

Hur mycket pengar på mat två personer?

Enligt Konsumentverket så kan en vuxen som lagar all mat hemma räkna med matkostnader på 2 490 kr – 2 950 kr per månad, beroende på ålder. Det ger en total matbudget på 4 980 kr – 5 900 kr per månad för 2 vuxna som lagar all sin mat hemma och aldrig äter ute på restaurang.

Hur mycket utgifter är normalt?

Totalt kostar vårt liv oss år 2021 ca 28 000 kr per månad, men av dessa är 11 718 kr + 5300 kr sådant som är nödvändigt för att fortsatt ha tak över huvudet, kunna betala våra fasta räkningar och ha mat på bordet, både till oss själva och till våra missar.

Hur mycket ska man kunna leva på i månaden?

Baserat på beräkningen ovan behöver du en nettoinkomst på 16 160 kronor varje månad. Summan är tillräcklig för att täcka dina utgifter var månad enligt Konsumentverket. Därmed kan du leva ett gott liv i Sverige med en lön efter skatt som motsvarar strax över 16 000 kronor.

Vad kostar mat för en vuxen per månad?

Levnadskostnader för vuxna, ungdomar och barn 2022
Ensamboende Gifta, sambo, partners
Mat Ensamboende 890
Kläder Ensamboende 720
Hygien, hälsovård Ensamboende 670
Sport, fritid Ensamboende 210

11 rader till

Hur ser en normal budget ut?

Några exempel på fasta kostnader är boende, mat och försäkringar. För en balanserad privatekonomi bör denna post inte överstiga 50 procent av din disponibla inkomst. De rörliga kostnaderna innefattar sådant som inte är nödvändigt men som du ändå väljer att lägga pengar på, exempelvis kläder, nöjen och resor.

Hur stort Matkonto?

Enligt Konsumentverkets beräkningar bör en familj på två vuxna och två barn klara sig med ett matkonto på ca 5000 kr i månaden – många klarar sig på mindre.

Vad är rimligt att ha kvar efter räkningar?

60/20/20-regeln är ett bra mål att sträva efter eftersom den garanterar att du kan betala dina räkningar, ha lite kul och bygga upp ett sparande samtidigt. Den går ut på att du skall lägga 60% av din inkomst på levnadskostnader (hem, mat, barn, etc.), 20% på nöjen (semester, aktiviteter, restaurangbesök, bio, etc.)

Hur kan man få ner sina matkostnader?

Att köpa grönsaker efter säsong är ett av alla bra tips för att spara pengar när du handlar mat.

10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader
 1. Satsa på billiga råvaror. …
 2. Håll koll på extrapriser. …
 3. Gör matlådor. …
 4. Ät gratis mat. …
 5. Dra ner på köttet. …
 6. Använd det du har hemma. …
 7. Handla smart.
16 maj 2020

Vilka utgifter har ett vanligt hushåll?

Exempel på fasta utgifter:
 • Boendekostnader.
 • Mat (exkl. restaurangbesök etc.)
 • Försäkringar.
 • Transporter (bil, busskort)
 • El abonnemang.
 • Telefon.
 • Bredband.
 • Lånekostnader.
27 maj 2022

Har för mycket utgifter?

Se över dina kostnader

Ett bra första steg är att göra en hushållsbudget. Då får du en överblick över din ekonomi och ser hur du spenderar dina pengar, och var du har möjlighet att omprioritera. Om du behöver minska på kostnaderna så kan det hjälpa att kategorisera vilka utgifter som är fasta och vilka som är rörliga.

Vilka utgifter kan man ha?

Fasta utgifter för hushållet
 • Bostad (ex hyra eller avgift)
 • Lån (inkl ränta)
 • Hemförsäkring.
 • Hushållsel.
 • Avgift fackförening.
 • Övriga försäkringar.

Kan män leva på 15000?

Ersättning från Försäkringskassan och aktivitetsersättning ligger på 8 000-10 000 kronor. Att sedan säga att man inte kan leva på 15 000 kronor per månad är ett hån mot dessa ovanstående grupper. Om någon inte får dessa jobb som det pratas om, får de gå till socialen, Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan.

Hur många har 5 miljoner på banken?

Sju procent av hushållen i Sverige har mindre än 10 000 kronor i sparkapital på banken. Vart tionde hushåll har samtidigt mer än en miljon. Det visar SBAB:s sparundersökning för 2021.

Så sparar du 1400 kr i månaden på mat – Nyhetsmorgon (TV4)

Vi frågade 12 personer hur mycket pengar de har på kontot just nu:

Att Leva på 7000kr i Månaden – Sparpodden Shorts

Lämna en kommentar