Hur mycket surdeg till ett bröd?

Hur mycket väger 1 dl surdeg?

100 g (1 dl) surdeg matas med 55 g (1 dl) rågmjöl och 0,8 dl ljummet (37°C) vatten. När surdegen blivit äldre, några månader eller mer så går det bra med kallt vatten.

Hur många procent surdeg?

Mata surdegen med vatten och mjöl till en bra konsistens, proportionerna är cirka 50/50.

Kan man mata din surdeg för mycket?

Mängderna är egentligen inte så noga, ungefär hälften av varje till en lite grötig konsistens men inte för trög. Om man inte bakar så ofta kan man ha surdegen i kylen och mata den någon gång i veckan, helst två. Ju oftare du matar och bakar desto bättre mår surdegen.

Varför blir mitt surdegsbröd så kompakt?

Blir ditt bröd platt eller kompakt så kan det bero på två saker: 1. inte tillräckligt aktiv surdeg 2. du har inte spänt degen innan kalljäsningen. Baka i en gryta, det hjälper brödet att hålla formen.

Hur mycket väger ett surdegsbröd?

Detta är ett ljust bröd gjort med surdeg istället för jäst. Brödet behöver inte knådas i någon maskin, utan viks endast med händerna några gånger under jäsningen.

Ingredienser.
300 gram surdegsgrund 300 gram
850 gram vetemjöl Special 850 gram
22–25 gram flingsalt 22–25 gram

2 rader till

När vet man att surdegen är klar?

Om du vill testa om din surdeg är klar för bakning så kan du göra ett flyttest. Häll upp vatten i en skål och häll i lite surdeg i vattnet. Om degen flyter så är surdegen redo för bakning. Sjunker degen ned till botten av skålen så behöver surisen jäsa lite till.

Varför blir brödet kladdigt?

Det kan bero på att degvätskan varit för varm. En bra degvätska ska vara 37 grader, efter det börjar jästen dö och vid 55 grader dör den helt. Ett tips för att undvika det är att hälla degvätskan på mjölet istället för direkt på jästen.

Hur mycket mjöl till 5 dl Degvätska?

Hur mycket jäst man ska använda beror på mjölmängden och inte på vätskan. Sen är en ytterligare faktor om man beredar degen med fördeg eller inte. En tummregel är att man ska använda ungefär 40 gram jäst till 500 gram vetemjöl (utan fördeg). Men om man vill ha ett anorlunda bröd, då tar man 40 gram till 1 kilo mjöl.

Varför blev mitt surdegsbröd för surt?

Om man bakar med en alltför sur surdeg och dessutom låtit degen jäsa lite väl länge, håller den inte ihop längre. Resultatet blir då ett surt och kompakt bröd. Det är därför man vill ta surdegen just när den är på topp, innan den blivit för sur.

Hur många gånger ska man vika en surdeg?

För att brödet inte ska bli platt spänner vi upp det, genom att vika flera gånger in mot mitten. När den inte går att spänna mer nyper du ihop den upptill så att den behåller formen. Den här typen av bröd behöver ofta stöd under jäsningen, annars blir det platt.

Hur räddar man en surdeg?

Om surdegen blivit stående länge kan man behöva mata den några gånger för att den ska bli pigg och kry igen. Häll bort allt utom lite på botten av burken, mata med lite mjöl och vatten (till konsistensen av våffelsmet) och låt stå 10–20 timmar i rumstemperatur.

Vad matar man en surdeg med?

Surdegsgrunden behöver man hålla vid liv och då och då mata med lite mjöl och vatten. Då kan den överleva hur länge som helst. En surdegsgrund bör ha ett pH-värde på under 4,0. Men står den bara i kylen avtar och upphör så småningom syraproduktionen.

Varför blir inte mitt bröd luftigt?

För mycket mjöl i degen gör att brödet blir tungt, stabbigt och kompakt. En lösare deg ger ett luftigare och lättare bröd. Dock blir det lite kladdigare att knåda degen om man knådar för hand, men brödet blir mycket godare! Ibland behöver man inte tillsätta allt mjöl som det står i receptet när man bakar med jäst.

Hur får man en luftig textur på brödets inkråm?

Vill du ha ett luftigt och saftigt inkråm behöver du använda mindre mjöl. Ett bröd som är “kompakt” med stora hål har haft en torr deg. Min erfarenhet är att du får det varierade inkråmet med mer vätska i degen. Utöver det måste du även hantera degen så att inte luften åker ut.

Hur ska en bröddeg vara?

En deg med bas av vetemjöl bör knådas minst 10-15 minuter. En deg med råg bör arbetas något mindre, gärna mer långsamt om man använder en hushållsapparat. När man häller i mjölet bör man inte tillsätta allt med en gång. Brödet kan lätt bli för torrt om man använder för mycket mjöl i degen.

Kennys Surdegsskola 2.0 – Del 1: Starta din surdeg

Surdegsbröd för nybörjare | Tips och trix

Baka utan jäst: ”Surdegen är bagarens bästa vän” – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar