Hur mycket tvättmedel?

Följ instruktionerna på baksidan av förpackningen. Om du använder flytande tvättmedel kan du dosera med locket. Se till att dosera efter tvättmängden. I allmänhet behöver du 35 ml flytande tvättmedel för en normalt smutsad tvätt om du har medelhårt vatten.

Hur mycket pulver ska man ha i tvättmaskinen?

När du använder tvättpulver eller flytande tvättmedel kan du använda ett decilitermått att dosera med, vilket gör det enklare att anpassa mängden inför varje tvätt. Vill du ha hjälp med mängden tvättmedel har vissa tvättmaskiner så kallad autodosering som anpassar mängden tvättmedel efter mängden smutstvätt.

Kan man ta för mycket tvättmedel?

För mycket tvättmedel är inte bra för miljön, kläderna eller för tvättmaskinen. Många lägger till extra tvättmedel för de tror att tvätten blir renare då, men så är det inte. Allt tvättmedel åker inte ut med sköljvattnet vid överdosering utan en del medel blir kvar i kläderna.

Hur mycket tvättmedel använder ni?

Gör en uppskattning av hur mycket tvätt du har. Det är lätt att tänka att större doseringar av tvättmedel tvättar renare, men en halvfull maskin behöver helt enkelt inte lika mycket tvättmedel som en full maskin. Avgör om tvätten är lite eller mycket smutsig.

Hur använder man Pulvertvättmedel?

Det finns flytande och pulver tvättmedel. Det flytande mäter man upp (doserar) i en boll och lägger direkt tillsammans med tvätten i tvätt-trumman. Pulvret häller man i tvättmedelsfacken och mäter med ett decilitermått. Det är väl ingen större skillnad på medlenas effktivitet.

Hur mycket tvättmedel dl pulver?

Se till att dosera efter tvättmängden. I allmänhet behöver du 35 ml flytande tvättmedel för en normalt smutsad tvätt om du har medelhårt vatten.

Var lägger man Pulvertvättmedel?

De allra flesta tvättmaskiner har ett fack för tvättmedel och sköljmedel med separata delar för respektive medel. Allra vanligast är tre olika behållare i facket med symbolerna I, II och *. I-symbolen: gäller tvättmedel för förtvätt när du har kläder som är riktigt smutsiga. Används sällan, men kan vara bra att veta.

Vad händer om man tvättar i 40 istället för 30?

Ofta rekommenderas att vi tvättar 30 grader, alternativt 40, om textilerna inte blivit särskilt fläckiga. Det gör att dina plagg håller betydligt längre, både i fibrer och i färg. Av samma anledning som vi inte ska tvätta i för höga temperaturer ska vi heller inte tvätta för ofta.

Vad händer om man tvättar 60 i 40?

Att tvätta i 60 eller 40 grader gör heller ingen större skillnad, säger han. – Bakterier dör inte vid 60 grader heller, du behöver ofta upp i 90 grader för det, och det tål inte de flesta plagg. Däremot kan det vara bra att köra en tom maskin på 90 grader ibland för att få bort bakterier som samlats i tvättmaskinen.

Vad händer om man tvättar för varmt?

– Helt vita sängkläder i bomull kan tvättas i 90 grader, med rätt tvättmedel, men färgade eller tryckta sängkläder tål inte att tvättasvarmt. Att tvätta för varmt kan vara lika dåligt, eller till och med sämre, som att tvätta för kallt.

Kan man tvätta 30 i 40?

Fyll maskinen

Du kan blanda 30, 40 och 60 grader, så länge du låter de ömtåligaste plaggen styra temperaturen. Lakan och handdukar blir rena i 60 grader och vanliga kläder funkar bra i 40. Om du måste tvätta en halvfull maskin kan du på nya maskiner ställa in så mindre vatten används.

Kan man tvätta alla kläder i 60 grader?

60 grader – Den effektivaste temperaturen att tvätta sängkläder, underkläder och handdukar i är 60 grader. Ju varmare temperatur desto mer bakterier försvinner. Av den anledningen bör du även tvätta alla kläder och tyger som du varit i konkat med efter att du varit sjuk i 60 grader.

Hur tvätta kläder med ättika?

Till tvätt och som sköljmedel rekommenderas ättiksprit, då den är destillerad och färglös. Vinäger innehåller tanniner som kan färga kläderna du tvättar.

Tuffare smuts eller textilier
  1. Häll en deciliter ättika i en stor bunke hett vatten.
  2. Lägg i det smutsiga plagget och låt ligga över natten.
  3. Tvätta sen som vanligt.

Hur ska man tvätta vita kläder?

Vittvätt i 60–90 grader. Kulörtvätt i 60 grader. Städdukar kan tvättas tillsammans med lakanen och handdukarna.

Hur vet man om tvättmedel innehåller blekmedel?

Skillnaden mellan dessa är främst att vittvättmedel innehåller blekmedel för att bleka bort fläckar och att bevara textiliernas vita färg. Kulörtvättmedel är avsett för färgade textilier och innehåller inget blekmedel då detta snabbt skulle matta av klädernas färger.

Tvättskola med Marléne Eriksson – Nyhetsmorgon (TV4)

Dosera tvättmedel har aldrig varit lättare. Exakt automatisk dosering med i-DOS 2.0 från Bosch.

HUR MAN TVÄTTAR KLÄDER

Lämna en kommentar