Hur mycket vatten behövs för att producera 1 kg kött?

Det går till exempel åt 5 000 liter vatten att producera ett kilo ost och det krävs 16 000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött.

Hur mycket vatten behövs för att producera 1 kg kyckling?

Ett kilo nötkött – 15 000 liter vatten

Det internationella snittet för nötköttets vattenfotavtryck ligger på drygt 15 000 liter per kilo. Att jämföra med 6000 liter för gris och 4000 för kyckling.

Vilka livsmedel kräver mest vatten?

Grafik: Så mycket vatten går åt till dina livsmedel
 • Kaffe*, 18 900 (1%)
 • Mandel, 16 095 (24%)
 • Nötkött, 15 415 (4%)
 • Olivolja, 14 431 (17%)
 • Te*, 8 860 (10%)
 • Fläskkött, 5 988 (8%)
 • Kyckling, 4 325 (7%)
 • Rapsolja, 4 301 (10%)
26 jan. 2016

Hur mycket vatten går det åt att producera baljväxter?

Vid produktion av sojabönor används 15,2 liter vatten/gram protein för amerikanska och 20,2 liter vatten/gram protein för brasilianska. Vattenfotavtrycket för svenska gröna ärtor var 9,8 liter vatten/gram protein, dvs högre än både dansk och svensk kyckling.

Hur många procent av utsläpp står köttproduktionen för?

Begränsad klimatpåverkan

Kor, får och andra idisslande djur orsakar på grund av sin fodersmältning särskilt stora utsläpp av växthusgasen metan. Nötkött på den svenska marknaden orsakar 23-39 kg koldioxidekvivalenter/kg kött och lammkött 13-22 kg koldioxidekvivalenter /kg kött (båda siffrorna gäller kött utan ben).

Hur mycket vatten går det åt för att tillverka en hamburgare?

För att producera en hamburgare med kött, bröd, lök, sallad och dressing behövs det ungefär 2 000 liter virtuellt vatten!

Hur mycket vatten behövs?

Varje dag använder svenskar i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. På många andra platser på jorden får man nöja sig med endast 10 liter vatten per person och dygn. Ta själv reda på hur mycket vatten du gör av med.

Vad drar mest vatten i hemmet?

Den största andelen, 60 liter av vår genomsnittliga vattenförbrukning, går åt till vår personliga hygien per dag och här kan vi spara vatten. Dusch på fem minuter betyder omkring 45 liter vatten. Toaletten och disken kommer tvåa och trea på listan.

Vilka grönsaker kräver mycket vatten?

Vattenförbrukning för frukt och grönsaker
 • Mango: 1 600 liter.
 • Persika/nektarin: 1 200 liter.
 • Majs: 900 liter.
 • Banan: 860 liter.
 • Äpple/päron: 700 liter.
 • Apelsin: 460 liter.
 • Avokado: 283 liter.
 • Potatis: 250 liter.
7 juni 2017

Vilket land förbrukar mest vatten?

I USA är den genomsnittliga virtuella vattenförbrukningen 7 800 liter vatten per person och dag. I Kina är den 2 900 liter/dag. I Sverige gör vi av med närmare 3 900 liter per person och dag. Räknat på hela jordens befolkning är den genomsnittliga förbrukningen drygt 5 000 liter per person och dag.

Är baljväxter bra för miljön?

Baljväxter har många fördelar ur miljösynpunkt. De kräver lite gödsel och inte så mycket bevattning. Från miljö– och klimatsynpunkt är det därför klokt att vi i Sverige odlar mer baljväxter. Det är bra för oss att äta mer baljväxter och om vi ersätter en del av köttet med baljväxter sparar det miljön.

Hur mycket bönor istället för kött?

Med andra ord behöver han antingen äta 400 g rostbiff för att få i sig den proteinmängden eller bara 235 g torkade sojabönor. Vi har tagit fram en komplett lista över de mest proteinrika livsmedlen inom tre vegetabiliska kategorier: mjölkprodukter, snacks och torkade bönor och linser.

Varför ska alltid torkade baljväxter vara blötläggas och Välkokta?

VIKTIGT MED VÄLKOKTA BÖNOR

Bönor innehåller lektiner, som är en form av växtprotein. I vissa bönor är halterna så höga att de kan ge akut illamående, kräkningar och diarréer om man inte kokar angiven tid. Det gäller framförallt torkade bruna och vita bönor, bondbönor och kidneybönor.

Vilken är den största klimatboven?

Ser man på det historiska ansvaret för världens utsläpp är USA den klart största klimatboven, och EU kommer inte långt efter. Kina står historiskt sett för bara hälften så stor belastning på planeten som USA varit, visar en kartläggning hos Carbon Brief.

Hur mycket utsläpp står kor för?

Korna är värst. En ko släpper ut 100 kilo metan varje år. Det motsvarar mängden koldioxid som en bil som kör 1 000 mil spyr ut under ett år. Varje kilo vanligt nötkött som vi köper orsakar 14 kilo växthusgasutsläpp.

Hur mycket påverkar köttindustrin miljön?

Totalt globalt står produktionen av animaliska livsmedel för 14,5 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Av dessa 14,5 procent beror 6 procent på avskogning av regnskog genom bland annat bränning för att ge plats åt betesmark och odling av soja som blir proteinfoder till djur i många andra länder.

KÖTT FÖR 30.000kr! | Påkostat | Ep 2

WAGYU – ”VÄRLDENS DYRASTE KÖTT”

Textiliers påverkan på miljö, klimat och hälsa | Naturvårdsverket

Lämna en kommentar