Hyresrätt vad får man göra?

Villkor för din flytt

Den säger att hyreslägenheter har en uppsägningstid på tre månader. Detta betyder att du måste säga upp lägenheten minst tre månader innan du tänker flytta. Du kan naturligtvis flytta ut tidigare än så, men du måste ändå betala hyran i tre månader efter uppsägning.

Vad gäller när man flyttar från hyresrätt?

Villkor för din flytt

Den säger att hyreslägenheter har en uppsägningstid på tre månader. Detta betyder att du måste säga upp lägenheten minst tre månader innan du tänker flytta. Du kan naturligtvis flytta ut tidigare än så, men du måste ändå betala hyran i tre månader efter uppsägning.

Får man bygga om i hyresrätt?

Du behöver inte ha hyresvärdens tillstånd eller ens meddela värden. Det enda kravet är att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Annars kan du bli ersättningsskyldig. Du får däremot inte ändra planlösningen, till exempel ta bort en vägg, eller ändra på fast inredning (diskbänk och skåp).

Vilka regler gäller för hyresrätter?

För uthyrning av hyresrätter får du i princip inte ta högre hyra än den hyra som betalas till hyresvärden. Om bostaden hyrs ut möblerad godkänns ett påslag som är beroende av hur värdefullt möblemanget är. Normalt godkänner hyresnämnden ett tillägg på månadshyran om 10-15 % för möblerna.

Vad kan hyresvärden kräva vid flytt?

Normalt slitage och egna renoveringar

Det är ofrånkomligt att en lägenhet slits när man bor i den. Man talar om normalt slitage, och skador som uppstår genom normalt slitage behöver hyresgästen inte ersätta. Du har också rätt att på egen bekostnad måla och tapetsera för att sätta din personliga prägel på lägenheten.

Vad räknas som normalt slitage hyresrätt?

Saker som man får ta hänsyn till i den bedömningen är bland annat hur länge du har bott i lägenheten samt omfattningen av skadorna. Exempel på normalt slitage kan vara vissa hål eller märken i väggarna efter tavlor eller möbler, eller mindre repor i golvet.

Måste man spackla igen hål när man flyttar hyresrätt?

Spackla vid flytt

Det betyder att du inte har någon skyldighet att spackla hål vid flytt om de fanns där när kontraktet skrevs. Flyttar du från en hyresrätt är sannolikheten stor att du behöver återställa väggarna och spackla igen hål. Kontakta din hyresvärd för att få veta vad som gäller för dig.

Hur ofta ska en hyresrätt målas om?

I vanliga fall brukar hyresvärden vara skyldig att ombesörja tapetsering av lägenheten vart tionde år. Ju längre tid det var sedan omtapetseringen ägde rum – desto större mängd avskavd tapetsering räknas till normalt slitage.

Får hyresgäst måla om?

Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg får inte vara för avvikande i annat fall kan du betala för ommålning och omtapetsering när du flyttar.

Får man göra hål i väggen hyresrätt?

Du får borra i väggar för att hänga upp tavlor, platt-tv i normal omfattning. Om du borrat väldigt många hål anses det som onormalt slitage och du blir återställningsskyldig, vilket innebär att rummet måste målas om. Även enstaka hål ska fogas igen när du flyttar.

Vad är det för regler i ett hyreshus?

Du får inte störa dina grannar vid någon tidpunkt på dygnet, dock är det extra viktigt att, mellan 22.00 och 07.00, inte spela piano, borra eller ha hög volym på TV eller stereo. Du är även ansvarig för att dina besökare inte stör dina grannar. Undvik att gå med hårda skor inomhus.

Vad gäller när man bor i en hyresrätt?

Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara en privatperson, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.

Vad säger hyreslagen?

Lagen behandlar huvudsakligen relationen mellan hyresgästen och hyresvärden vid en förstahandsuthyrning. Vid en sådan uthyrning har både hyresvärden och hyresgästen vissa rättigheter och skyldigheter som alla går att utläsa ur hyreslagen. Men även andrahandsuthyrning av en hyresrätt styrs av den här lagen.

Vad kostar onormalt slitage?

Här kan du se vad fettfläckar, sprucket handfat, rökning och dålig städning kan kosta dig. Att byta en fönsterruta kan kosta en tusenlapp, enligt Sabos nyckeltal.

Så mycket kostar onormalt slitage.
Brist Kostnad
Byte fönsterglas 100×40 cm 648 kr *
Byte grönsakslåda 608 kr
Golvslipning 240 kr /kvm
Kakelplatta, byte av enstaka 95 kr /st*

8 rader till

4 apr. 2016

Vilka saker hör till onormalt slitage på lägenheten?

Konkreta exempel på onormalt slitage är:
  • Trasig fönsterruta.
  • Trasig toalett.
  • Märken på golv eller väggar för att ett barn har ritat.
  • Doft i bostaden pga rökning.
  • Tapetsering eller målning utan tillåtelse.
  • Fettfläckar på tapeten.
  • Skador på golv pga hyresgästen inte satt skydd på möbler.

Vad kan man kräva som hyresgäst?

Om det finns brister i lägenheten som gör att lägenheten inte är fullt brukbar kan du kräva att få en nedsättning av hyran till dess att bristen är åtgärdad av hyresvärden. Om du vill ha nedsatt hyra måste du börja med att själv ta kontakt med hyresvärden för att informera om det.

HUR DU KAN FÅ HYRESLÄGENHET, MINA TIPS!!!

HYRESRÄTT vs. BOSTADSRÄTT | Hur gör man?

Fuktmätning, vad är det och hur gör man?

Lämna en kommentar