Sekretessen innebär att man inte får berätta något om en patient för någon annan än den som deltar i just denna patients vård. Man får alltså inte diskutera en patients uppgifter med en kollega som inte deltar i patientens vård eller behandling, även om han eller hon i sin tur också har tystnadsplikt.
När kan man bryta sekretessen?
Om patienten själv går med på det eller om det står klart att patienten eller någon närstående inte lider men av att uppgifterna lämnas ut kan sekretessen och tystnadsplikten brytas. Därutöver får uppgifter bara röjas i enlighet med särskilda sekretessbrytande bestämmelser i lag eller förordning.
Vad händer om man bryter mot sekretessen?
Brott mot tystnadsplikten regleras i 20 kap. 3 § brottsbalken,BrB. Den som uppsåtligen begår ett sådant brott kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Begås gärningen av oaktsamhet, dömes till böter.
Vad kan sekretessbeläggas?
Sekretess är beteckningen på information som inte ska lämnas ut och därför inte blir allmänt tillgänglig. Sekretessbelagd uppgift innebär tystnadsplikt för den som har eller har fått befattning om uppgiften. Sekretess kan tillämpas för att skydda stat, företag, myndighet eller privatperson.
Vad säger sekretesslagen?
Offentlighets- och sekretesslagen innehåller bestämmelser för hur myndigheter ska registrera, lämna ut och hantera allmänna handlingar. Här finns också regler om tystnadsplikt och förbud att lämna ut allmänna handlingar. Att bryta mot tystnadsplikten och sekretesslagen är straffbart.
Hur länge gäller sekretess enligt OSL?
Angående tiden för sekretess enligt 31 kap. 16 § OSL framgår det av bestämmelsens andra stycke att sekretessen för uppgift i en allmän handling gäller i högst tjugo år.
Hur länge har man tystnadsplikt?
Sekretessen gäller så länge som risken för men kvarstår, högst i 70 år. Sekretessen gäller alla medarbetare som hanterar sekretessbelagda handlingar eller arbetar inom sjukvård och har kontakt med patienter.
Vad händer om en lärare bryter mot tystnadsplikten?
Röjer någon uppgift, som han är pliktig att hemlighålla enligt lag eller annan författning eller enligt förordnande eller förbehåll som har meddelats med stöd av lag eller annan författning, eller utnyttjar han olovligen sådan hemlighet, dömes, om ej gärningen eljest är särskilt belagd med straff, för brott mot …
Vad är det lägsta straffet för brott mot tystnadsplikten?
Den som bryter mot sekretesslagens bestämmelser och lämnar ut sekretessbelagda uppgifter – muntligt, skriftligt eller på annat sätt – dömes för brott mot sekretesslagen till böter eller fängelse i högst ett år. Om brottet begås av oaktsamhet dömes till böter.
Har en chef tystnadsplikt?
En arbetsgivare har tystnadsplikt när det gäller uppgifter om anställda. Framför allt gäller det rehabilitering eller hjälp vid missbruk. Din chef får alltså inte gå runt och prata vitt och brett om sin personal för andra. Dels finns det direkta lagregler, dels något som heter god sed på arbetsmarknaden.
Kan en offentlig handling vara sekretessbelagd?
Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten och massmedierna ska ha insyn i kommunernas och statens verksamhet. Om en handling förvaras hos en myndighet är det en allmän handling, men en allmän handling kan också vara sekretessbelagd.
Vilken praktisk och rättslig betydelse har det att handlingar diarieförs?
Om allmänheten ska kunna använda sig av handlingsoffentligheten fullt ut, måste den kunna få överblick över de handlingar som finns hos våra myndigheter. Därför har myndigheterna en skyldighet att upprätta register över sina allmänna handlingar.
Vem beslutar om sekretess av handlingar?
Myndigheten bedömer att avtalet ska omfattas av sekretess enligt både 19 kap. 3 § (sekretess för myndighetens ekonomiska intressen) och 31 kap. 16 § offentlighets- och sekretesslagen (sekretess för enskildas ekonomiska intressen), och sekretessbelägger därför delar av avtalet.
Vad menas med uppgiftsskyldighet?
Uppgiftsskyldighet enligt lag eller förordning
Om en myndighet hänvisar till att den har stöd i lag eller förordning att få ut en viss uppgift, begär att myndigheten anger var detta framgår så att det går att konstatera om det verkligen föreligger en uppgiftsskyldighet.
När hävs förundersökningssekretess?
Under en förundersökning råder förundersökningssekretess, enligt 18 kap. 1 § OSL. Denna bestämmelse har i praxis (dvs. domstolsbeslut) inte bedömts vara tillämpligt då förundersökningen har lagts ner.
Vad innebär sekretess inom vårdyrket?
Sekretessen innebär att man inte får berätta något om en patient för någon annan än den som deltar i just denna patients vård. Man får alltså inte diskutera en patients uppgifter med en kollega som inte deltar i patientens vård eller behandling, även om han eller hon i sin tur också har tystnadsplikt.
Offentlighets- och sekretesslagen
Tystnadsplikt & sekretess inom vården
Vill du säga upp dig? – Mina Tips och hur jag tänkte