Vad är a-kassa?

Vad är a-kassa och hur fungerar det?

A-kassa är en arbetslöshetsförsäkring som är frivillig att teckna av alla som arbetar. Som medlem i en a-kassa får du ersättning varje dag du är arbetslös, en så kallad dagpenning. Du kan som mest få ersättning på 80 % av en lön upp till 33 000 kr per månad.

Vad är a-kassan och varför ska man gå med i den?

A-kassan är en försäkring som kan ge dig ersättning om du blir arbetslös. Grundtanken är att man betalar in en medlemsavgift till sin a-kassa när arbetar. Blir man sedan blir arbetslös kan man ansöka om ersättning. För att du ska kunna få ersättning behöver vissa villkor vara uppfyllda.

Vem har rätt till a-kassa?

Du behöver uppfylla ett av följande villkor: Du har jobbat i minst 6 månader med minst 60 timmar per kalendermånad under det senaste året. Du har jobbat i minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i var och en av de 6 månaderna under det senaste året.

Hur fungerar A?

Principen bakom a-kassan är enkel. Alla medlemmar betalar in en månadsavgift till a-kassan och om du blir arbetslös kan du få ut en viss ersättning under en begränsad period. Det finns dock många regler att känna till och villkor att uppfylla. Vi går igenom vad som gäller.

Hur mycket får man ut i a-kassa?

Dag 1-100 kan man få 80 procent av sin lön upp till 33 000 kronor. Har man en inkomstförsäkring via facket kan man få 80 procent av hela sin lön. Dag 101-200 är den maximala ersättningen per dag 1000 kronor. Man kan fortfarande 80 procent av den tidigare lönen.

Hur går man med i en a-kassa?

Oftast kan du bli medlem på a-kassans hemsida där du fyller i de uppgifter som krävs för ditt medlemskap. I vissa fall måste du signera din ansökan med BankID eller Mobilt BankID. Du kan även skriva ut en pappersblankett och skicka in din ansökan på posten.

Vad händer när mina a-kassan går ut?

När det är 70 dagar kvar av perioden prövar vi om man uppfyllt ett nytt arbetsvillkor. Om man inte har det kan man delta i Jobb- och utvecklingsgarantin och få ersättning av Försäkringskassan. Det är viktigt att man fortsätter vara medlem hos oss, annars sänks ersättningen.

Vad händer med a-kassan efter 300 dagar?

Du får en ny ersättningsperiod på 300 dagar som börjar direkt efter din tidigare period som tagit slut. Den nya ersättningsperioden inleds med sex karensdagar. Karensen slopas tillfälligt för ansökningar om ersättning under perioden 30 mars 2020 – 3 januari 2021.

Kan man vara med i bara a-kassan?

Som medlem i a-kassan får man alltså ersättning om man skulle bli av med sitt jobb. Om detta är det enda man är ute efter går det alltså hur bra som helst att skippa medlemskapet i ett fackförbund och bara satsa på en a-kassa. Du kan vara medlem i fackföreningarnas a-kassor utan att vara medlem i facket.

Vem har rätt till grundersättning?

Grundersättning får du som är 20 år, uppfyller ett arbetsvillkor men inte varit med i a-kassan i ett år. Under perioden mars-december 2020 räknas varje medlemsmånad som fyra månader. Det betyder att du redan efter tre månaders medlemskap kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning om du uppfyller ett arbetsvillkor.

Hur många jobb behöver man söka för att få a-kassa?

Det går inte att säga ett exakt antal jobb du måste söka för att behålla a-kassan. Det handlar snarare om att du ska visa att du aktivt sökt jobb, gått på jobbintervjuer och deltagit i aktiviteter som rekryteringsträffar och jobbsökarkurser.

Hur länge måste man ha arbetat för att få a-kassa?

Arbetsvillkoret. Ha arbetat minst 6 månader, minst 60 timmar per kalendermånad. Medlemsvillkoret. Ha varit medlem i en a-kassa minst 12 månader.

Hur fungerar arbetslöshetsförsäkringen?

Den inkomstbaserade ersättningen är 80 procent av tidigare inkomst de första 200 dagarna och därefter 70 procent. Den inkomstbaserade ersättningen är max 1 200 kronor per dag, fem dagar per vecka, under de första 100 dagarna och därefter max 1 000 kronor per dag. … betalas ut högst 300 dagar.

Kan man gå med i a-kassa som timanställd?

Ja, du kan ha rätt till a-kassa som timanställd eller behovsanställd. För att ha rätt till a-kassa som timanställd gäller det att du uppfyller vad som krävs för att a-kassa. Bland annat måste du har arbetat ett visst antal timmar innan arbetslösheten och du måste även vara registrerad hos Arbetsförmedlingen.

Har jag rätt till a-kassa om jag säger upp mig själv?

Om du säger upp dig från ditt arbete blir du som regel avstängd från arbetslöshetsersättning från a-kassan under en tid. Det kan dock finnas skäl som gör att du slipper avstängning hos a-kassan. Kontakta din a-kassa för att få svar på vad som gäller för din a-kassa när du säger upp dig själv.

Så fungerar a-kassa

Info om A kassa

Ansök om a-kassa

Lämna en kommentar