Vad är a-kassan?

Vad är a-kassa och hur fungerar det?

A-kassa är en arbetslöshetsförsäkring som är frivillig att teckna av alla som arbetar. Som medlem i en a-kassa får du ersättning varje dag du är arbetslös, en så kallad dagpenning. Du kan som mest få ersättning på 80 % av en lön upp till 33 000 kr per månad.

Varför behöver man a-kassa?

A-kassan ger dig trygghet så att du slipper oroa dig även om det är osäkert på jobbet. Du kan få pengar om du inte längre får lön. Du kan få upp till 1 200 kronor om dagen i 300 ersättningsdagar. För att få ersättning som baseras på din lön behöver du uppfylla både arbetsvillkoret och medlemsvillkoret.

Vem har rätt till a-kassa?

Du behöver uppfylla ett av följande villkor: Du har jobbat i minst 6 månader med minst 60 timmar per kalendermånad under det senaste året. Du har jobbat i minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i var och en av de 6 månaderna under det senaste året.

Hur mycket får man ut i a-kassa?

Dag 1-100 kan man få 80 procent av sin lön upp till 33 000 kronor. Har man en inkomstförsäkring via facket kan man få 80 procent av hela sin lön. Dag 101-200 är den maximala ersättningen per dag 1000 kronor. Man kan fortfarande 80 procent av den tidigare lönen.

Hur fungerar A?

Principen bakom a-kassan är enkel. Alla medlemmar betalar in en månadsavgift till a-kassan och om du blir arbetslös kan du få ut en viss ersättning under en begränsad period. Det finns dock många regler att känna till och villkor att uppfylla. Vi går igenom vad som gäller.

Hur går man med i en a-kassa?

Oftast kan du bli medlem på a-kassans hemsida där du fyller i de uppgifter som krävs för ditt medlemskap. I vissa fall måste du signera din ansökan med BankID eller Mobilt BankID. Du kan även skriva ut en pappersblankett och skicka in din ansökan på posten.

Måste man betala a-kassa när man är arbetslös?

A-kassan är en försäkring som kan ge dig ersättning om du blir arbetslös. Grundtanken är att man betalar in en medlemsavgift till sin a-kassa när man arbetar. Blir man sedan arbetslös kan man ansöka om ersättning. För att du ska kunna få ersättning behöver vissa villkor vara uppfyllda.

Måste alla vara med i en a-kassa?

Man måste till exempel vara medlem i en a-kassa, vara registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och ha arbetat under ett visst antal timmar under det senaste halvåret. Grundprincipen för hur en a-kassa fungerar är enkel. De som är medlemmar i a-kassan betalar varje månad in en avgift.

Kan man vara med i bara a-kassan?

Måste man vara med i båda? – Det är inget krav att vara med i båda, men som medlem i Akademikernas a-kassa rekommenderar vi dig att gå med i något av de fackförbund som vi samarbetar med. Då får man maximalt skydd på arbetsmarknaden. En del fackförbund erbjuder inkomstförsäkring för sina medlemmar.

Vem har rätt till grundersättning?

Grundersättning får du som är 20 år, uppfyller ett arbetsvillkor men inte varit med i a-kassan i ett år. Under perioden mars-december 2020 räknas varje medlemsmånad som fyra månader. Det betyder att du redan efter tre månaders medlemskap kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning om du uppfyller ett arbetsvillkor.

Hur många jobb behöver man söka för att få a-kassa?

Det går inte att säga ett exakt antal jobb du måste söka för att behålla a-kassan. Det handlar snarare om att du ska visa att du aktivt sökt jobb, gått på jobbintervjuer och deltagit i aktiviteter som rekryteringsträffar och jobbsökarkurser.

Hur länge måste man ha arbetat för att få a-kassa?

Arbetsvillkoret. Ha arbetat minst 6 månader, minst 60 timmar per kalendermånad. Medlemsvillkoret. Ha varit medlem i en a-kassa minst 12 månader.

Vad händer med a-kassan efter 300 dagar?

När man använt alla 300 (450 för dig med barn under 18 år) ersättningsdagar och innan dess inte uppfyllt ett nytt arbetsvillkor upphör rätten till ersättning från oss. Vi informerar dig när färre än 70 dagar återstår av ersättningsperioden ifall vi ser att ett nytt arbetsvillkor är uppfyllt.

Vad händer när mina a-kassan går ut?

Om din pågående ersättningsperiod håller på att ta slut, prövar a-kassan om du uppfyller villkoren för en ny period. För att få en ny period, krävs att du uppfyllt ett nytt arbetsvillkor under nuvarande period. Även den nya perioden inleds med 6 dagars karens.

Vad händer efter 300 dagar a-kassa Unionen?

Vad händer med ersättningen från a-kassan efter 300 dagar? Har du uppfyllt ett nytt arbetsvillkor kan du få rätt till en ny ersättningsperiod om 300 dagar som börjar gälla direkt, med sex inledande karensdagar.

Så fungerar a-kassa

Vad är arbetslöshetsförsäkringen?

Vad är skillnaden på facket och a-kassan?

Lämna en kommentar