Vad är acne?

Akne är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne kallas också finnar. Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där du har flest talgkörtlar. Akne är vanligt och beror inte på dålig hygien.

Vad gör att man får finnar?

Varför får jag finnar? I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att talgkörtlarna börjar bilda mer talg. Det är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning proppas igen och du får en pormask.

Hur vet man vilken typ av akne man har?

Olika grader av akne

Papulopustulös akne: Man kan ha den i olika grader, lätt medelsvårt och svårt. Består ofta av pormaskar, papler och pustler. Papler och pustler är det som många benämner som ”finnar”. Nodulocystisk akne: Svåraste formen där nodulus och cystor dominerar.

Vad har jag för acne?

Orsak till akne

De producerar talg, ett slags fett, som gör att hud och hår håller sig mjuka. De hormonförändringar som sker under puberteten gör att det bildas extra mycket talg. Tillsammans med hudrester kan talgen då täppa till körtelns öppning så att det bildas en pormask, även kallad komedon.

Varför får man akne som vuxen?

Om du är över 30 och drabbas av akne kallas det för vuxenakne, akne tarda. En vanlig anledning till vuxenakne är förändringar i din hormonbalans. Annons: Ibland kan även vissa läkemedel som innehåller steroider ge upphov till akne i vuxen ålder.

Hur blir man av med finnar snabbt?

Lägg en gurkskiva på din finne och svullnaden kommer gå ner. Citronsyran har en naturligt sammandragande effekt på huden och citron innehåller dessutom mycket C-vitamin som är bra för huden. Doppa en bomullstuss i lite juice och badda på finnarna.

Varför får man små finnar?

När talg inte kan komma ut ur poren, vilket det vanligtvis gör, börjar det ansamlas och inflammeras. Så bildas en finne. Det händer ofta på en fet, blandad hud, delvis pga att dessa hudtyper även har högre talgproduktion, men även normal och torr hud kan få finnar.

Hur vet man om man har hormonell acne?

Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne. Papler kan både se ut och kännas som små knottror. Det kan uppstå flera stycken samtidigt, och de syns utanpå huden. När kroppen producerar mer manligt könshormon ökar produktionen av talg och huden får en fetare yta.

Hur ser en finne ut under huden?

Den består av vita och svarta pormaskar och infekterade finnar som blir mörkröda prickar på huden. Prickarna som ligger under huden är infekterade och därför ska du undvika att klämma på dessa. Anledningen till akne kan bland annat vara hormoner, olika produkter som framkallar akne eller i vissa fall även läkemedel.

Vilken mat försämrar akne?

Läs mer under Om hormoner och acne – Hur påverkar hormonerna utbrotten? och i utvecklingen av akne. Livsmedel med högt GI är bland annat: raffinerad mat såsom vitt socker och vitt bröd, mat som innehåller socker (hit hör läsk och choklad, som ofta anges som utlösare av akne), potatis och vitt ris.

Vad betyder finnar på kinden?

Därför tenderar personer som röker eller har allergier att få ha akne just här. Ibland kan även stress eller hög konsumtion av laktos orsaka finnar på kinder. Att minska intaget av mjölkprodukter, alternativt att välja laktosfritt är därför ett bra val om du ofta har akne i denna zon.

När försvinner en finne?

Oftast går akne över efter tonåren men om du har mycket finnar ska du inte vänta på att det går över, eftersom du då kan få ärr. Om du testat receptfria läkemedel och de inte hjälper finns det mediciner som en läkare kan skriva ut. En del kan ha problem med finnar även när de är vuxna.

Kan man ha akne hela livet?

Vuxenakne orsakas av samma sak som akne hos tonåringar:

Överflöd av fettproduktion och bakterier. Hormonella förändringar, även av den typen man kan få vid graviditet och menstruation. Större risk för akne om föräldrarna har haft det. Akne kan faktiskt fortsätta ända fram till 40 års-åldern.

Vad gör azelainsyra?

Azelainsyra är ett ämne som både minskar pormaskar och hämmar tillväxten av bakterier. Det verkar långsamt i början, och kan kombineras med andra läkemedel. Azelainsyra finns som gel och kräm och är receptbelagt. Det brukar ta fyra veckor innan en tydlig förbättring märks.

Finnar, akne, eksem: Hudläkaren ger tips – Nyhetsmorgon (TV4)

HUR JAG BLEV AV MED MIN HEMSKA AKNE

Akneskolan – allt du behöver veta om finnar och akne

Lämna en kommentar