Vad är akrylatfärg?

Vad menas med akrylatfärg?

Latexfärg är en gemensam beteckning för flera sorters färg som alla är vattenburna. De flesta innehåller dessutom en mindre mängd lösningsmedel. Latexfärg är en dispersionsfärg och det bindemedel som i första hand används till utvändigt trä är akrylat (polyakrylat).

Hur vet man om det är oljefärg eller akrylatfärg?

Hur vet man då vilken färgtypen är? För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg slipar du på ytan med sandpapper. Om färgen blir till ”damm” är det olje-/alkydoljefärg. Om färgen fastnar på sandpappret, är det akrylatfärg.

Är akrylatfärg bra?

Akrylatfärger är en av de färger på marknaden som är vattenlösliga. Den är enkel att använda, håller bra och kan användas till nästan all målning, inte minst fasader. Akrylatfärgerna kallas ibland för plastfärg, och det är faktiskt precis vad det är.

Hur vet man om det är alkyd eller akrylat?

Alkydfärg är blandad med lacknafta som dunstar när bindemedlen i färgen härdar. Färgtypen kan även kallas alkydoljefärg eller rent av bara oljefärg. Gemensamt för färger av detta slag är att de innehåller lacknafta i en viss mängd. AKRYLATFÄRG har som bindemedel plasten akrylat.

Vad består akrylatfärg av?

Oftast används ordet akrylfärg för konstnärsfärger av den här typen. Samma färgtyp för byggnadsmåleri kallas däremot oftast akrylatfärg, men akrylfärg förekommer som synonym. Akrylatfärg och andra färger med bindemedel av polymerer i vattendispersion, såsom PVA-färg, kallas gemensamt för latexfärger.

Hur länge håller akrylatfärg?

Faktum är att akrylatfärg kan hålla sig fin i upp till 20 år, det vill säga med glans och ett fräscht utseende. Det är dock viktigt att betona det faktum att marknaden erbjuder många olika varianter av akrylatfärg. Inte alla håller samma höga kvalitet i fråga om att hålla sig fin under flera decennier.

Hur vet man om en färg är oljebaserad?

Enklaste testet för att avgöra om det är en oljebaserad färg eller en akrylinnehållande färg utför man med en bomullstuss och T-röd. Dränk tussen med T-röd och gnid på den målade ytan. En oljefärg/lasyr kan släppa lite pigment, men den förblir förövrigt intakt.

Vad händer om man målar oljefärg på akrylatfärg?

Om fasaden är målad med oljefärg tidigare, bör den alltså inte målas med akrylatfärg. Om du däremot planerar att använda akrylatfärg inomhus har färgen god vidhäftning till tidigare oljefärgsmålade ytor.

Hur identifiera färgtyp?

Gör så här för att identifiera din befintliga färgtyp:

Ha rödsprit eller thinner på en trasa och gnid sedan ordentligt på den rena ytan. Om färgen löser upp sig och färgar av sig (blir kladdig) är det en akrylatfärg. Om inget händer är det en oljefärg.

Är akrylat farligt?

Akrylater anses inte farliga när väl plasten har härdat. Det är medan plasten stelnar som de farliga ångorna frigörs eller när akrylnageln slipas och dammet riskerar att dras ner i lungorna. Därför använder de flesta munskydd. Men det hjälper inte mot de farliga ångorna från den härdande plasten.

Hur vet man om det är målat med plastfärg?

Hur kan du se om ditt hus är målat med plastfärg? En plastfärg lossnar ofta i stora sjok, det blir inte många fina små sprickor som med oljefärg. Ofta kan du ta tag i en flik och dra bort plastfärgen. Bubblor kan uppkomma där du ser hur färgen släppt från underlaget.

Kan man måla akrylat på alkyd?

Därför skall man aldrig måla akrylat ovanpå en hård alkydoljefärg eftersom plasten sväller och krymper beroende på årstiderna på ett helt annat sätt än den hårdare hartsoljan och då skapas spänningar som helt enkelt sliter loss det hårdare färgskiktet.

Vilken typ av fasadfärg är bäst?

Vinnaren i premiumklassen blev Nordsjö Fasadfärg One Super Tech som är en fasadfärg av hög kvalitet för alla typer av träfasader. Cuprinol Fasadfärg Plus kammade hem priset i mellanklassen och när det gäller budgetklassen blev vinnaren Domestic Slamfärg Rödfärg.

Vilken husfärg är vanligast?

Olika kulörer av Falu Rödfärg dominerar i toppen av listan men den mest sålda är en helt annan typ av färg. Här tittar vi närmare på vilka utomhusfärger som är mest populära hos våra kunder.

Vad kostar 10 liter husfärg?

– En slamfärg som Falu Rödfärg (äkta) kan i år (2017) kosta mellan 498-569 kronor för 10 liter, medan andra täckande färger ligger i ett spann på cirka 1300-2400 kronor för cirka 10 liter.

Måla med akrylpennor!

StreetviewSimrishamn

måla ny träfasad med INTACT akrylatfärg

Lämna en kommentar