Vad är amarone?

Vad är speciellt med Amarone?

Till skillnad från det söta recioto får amarone jäsa ut helt och blir därmed torrare. Musten av torkade druvor är däremot så koncentrerad att jäsningen går mycket långsamt. Ibland kan den pågå i flera månader. Ett amaronevin skall hålla minst 14 procent alkohol och får då innehålla högst 12 gram socker per liter.

Var kommer Amarone vin ifrån?

Amarone är ett rött vin från regionen Veneto i Norra Italien och vinet är omåttligt populärt. Området vinet kommer ifrån heter Valpollicella och just vinet Amarone måste vara gjort på torkade druvor. Den absolut viktigaste druvsorten som används heter Corvina.

När ska man dricka Amarone?

Amarone är ju ett ganska fylligt och fruktigt rött vin och passar utmärkt till traditionella italienska rätter som exempelvis Melanzane di Parmigiano, Vitello Milanese, men annars till kött, vilt och lamm och pasta med en stark tomat- eller tryffelsås.

Är Amarone sött?

Det görs helt på torkade druvor och har en tydlig karaktär av russin och mörka körsbär. Doften är ofta portvinslik, fast torr. Den höga alkoholhalten (ofta runt 15-16, 5%) och den stora koncentrationen av frukt gör att man upplever att Amarone har en viss sötma.

Vad är det för druva i amarone?

Amarone vin består av druvorna Corvina, Rondinella och Molinara till minst 85% Corvina är den vanligaste druvan och utgör vanligtvis 45-95% av blandningen.

Vilken amarone är bäst?

Bästa amarone-vinerna på Systembolaget
  • Villa Righetti Amarone 2014 (75184) Italien, 215 kronor. …
  • Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2015 (28002) Italien, 284 kr. …
  • Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2016 (2304) Italien, 159 kronor (37,5 cl)
21 aug. 2018

Hur tillverkas amarone vin?

Det utmärkande för Amarone är tillverkningsmetoden appassimento. Metoden innebär att man använder torkade druvor som grund för vinet. Amarone kom faktiskt till av ett “misstag”, då dessertvinet recioto skulle tillverkas. Recioto är ett sött vin gjort på samma druvor som Amarone.

Vilken druva är Ripasso?

Ripasso består av färsk druvmust av klassiska Valpolicella-druvsorter likt amarone, men med tillägg av t. ex. Molinara, Corvinone och Croatina, som tillverkarna låter jäsa i två omgångar. Den första jäsningen sker på vanligt vis medan den andra görs med skalrester från amarone-tillverkningen.

Vad är en Barolo?

Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe har utsetts som ett unikt UNESCO-område. Visste du detta om Barolo? 1. Barolo kallas ibland för ”kungen av vin” eller ett ”vin för kungar.” Det är av många ansett som ett världens bästa viner.

Hur länge ska Amarone luftas?

Att vinet, och särskilt Amarone, mår bra av att luftas/dekanteras i en timme minst vet vi spelar roll.

Hur länge kan man spara Amarone vin?

Området Amarone della Valpolicella ligger i Valpolicella i nordöstra Italien. Här dominerar druvorna corvina, corvinone och rondinella. I Amarone ingår torkade druvor vilket ger mycket extrakt, alkohol och sötma – därmed kan riktiga kvalitetsviner hålla i 20 år.

Vad är Valpolicella?

Namnet Valpolicella kommer med all sannolikthet från latinets Val Polis Cellae, som betyder ”dalen med vinkällare”. Då förstår man hur viktig vinnäringen är för regionen. De vanligaste druvorna som används i Valpolicellas viner är corvina, rondinella och molinara.

Hur mycket socker i Amarone?

Recioto och Amarone är alltså två vinstilar som stilistisk påminner mycket om varandra med skillnaden att Recioto är helt söt medan en Amarone inte får innehålla mer än 12 gram socker/liter och har en alkoholhalt på minst 14%.

När är vinet färdigjäst?

Det är väldigt olika. En del viner är färdigjästa efter ca en vecka, medan andra viner ska jäsa i flera veckor. Starkare viner kräver längre jäsningstid och mer socker. Om du vill vara säker på att din jäst kommer att klara av en högre alkoholhalt (14% eller högre) så bör du köpa starkvinsjäst.

Amarone – What is it?

The Beginners Guide to AMARONE Wines

Amarone della Valpolicella – a beginner’s guide from Italy

Lämna en kommentar