Vad är astigmatism?

Astigmatism (även felaktigt kallad brytningsfel) är en typ av optiskt synfel som uppstår när ljuset som bryts i hornhinnan inte fokuseras mot en och samma punkt. Orsaken till detta kan exempelvis vara en ojämn hornhinna eller lins i ögat. Detta leder till en optisk oskärpa i bilden vilket ger dimsyn.

Hur vet man om man har astigmatism?

Astigmatism är ett synfel som oftast beror på att hornhinnan är ojämn. Då störs synen både på nära håll och på långt håll. Det gäller framför allt om astigmatismen är stor. Astigmatism gör att du inte får en skarp bild i mitten av synfältet.

Kan man bota astigmatism?

Du som har närsynthet, översynthet eller astigmatism kan behandlas med Lasek-metoden. Före operationen bedövas ögat med droppar. Därefter lyfter läkaren bort det yttersta skiktet av hornhinnan, som kallas epitelet. Sedan tas vävnad i hornhinnan bort med hjälp av laser.

Vad gör man åt astigmatism?

Glasögon och kontaktlinser för astigmatism

Eftersom astigmatism uppstår från ojämn fördelning av ljusstrålar, korrigeras den när ljusstrålar kan brytas så att ljuset fokuseras på näthinnan. Om du har astigmatism har du ett brett utbud av alternativ för att korrigera ditt synproblem.

Är brytningsfel och astigmatism samma sak?

Astigmatism och brytningsfel är samma sak. Astigmatism brukar också kallas för brytningsfel just för att ögonens fokus bryter fel som beskrivet.

Måste man korrigera astigmatism?

Man vill behandla astigmatism genom att korrigera den ojämna fördelningen av ljusstrålar i ögat. Först får du göra en synundersökning hos en optiker eller ögonläkare. Om de bedömer att du har astigmatism kan det behandlas på olika sätt: Glasögon.

What Is Astigmatism?

What is Astigmatism?

Astigmatism Explained

Lämna en kommentar