Vad är atopiskt eksem?

Atopisk dermatit är en hudsjukdom som är vanlig hos små barn. Den kallas också atopiskt eksem. Den visar sig som torra, röda och kliande utslag. Det finns en hel del du kan göra själv för att lindra besvären.

Vad triggar atopiskt eksem?

Även andra faktorer i omgivningen kan trigga igång och försämra eksemet, exempelvis kyla eller värme, stress och infektioner. I vissa fall är atopiskt eksem också kopplat till exempelvis allergi mot pollen, pälsdjur, kvalster eller viss mat.

Vad är atopiska?

Atopi betecknar en ärftlig benägenhet att bilda IgE-antikroppar mot proteiner i vår miljö. Utöver atopiskt eksem är de allra flesta fall av allergisk astma och rinit orsakade av atopi. Hälften av patienterna med atopiskt eksem utvecklar senare allergisk rinit och astma.

Hur blir man av med atopiskt eksem?

Atopiskt eksem ska behandlas efter svårighetsgrad utifrån en behandlingstrappa. I första hand ska torr hud behandlas regelbundet med mjukgörande medel i förebyggande syfte. När det blir ett eksem behövs antiinflammatorisk behandling i form av utvärtes kortison för att minska inflammation och klåda.

Varför blossar eksem upp?

Det kan bero på torr hud eller nötning. Du kan också ha kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot. Eksem smittar inte. Eksem är mycket vanligt hos små barn, men besvären brukar minska med åldern.

Hur ser Stressutslag ut?

Om man stressar för mycket under en period är det lätt att huden reagerar på stressen och både utslag och klåda kan förekomma. Stressutslag i ansiktet eller på halsen är väldigt vanligt, huden får då antingen små prickar, blir röd och irriterad eller helt enkelt bara kliar.

Hur går ljusbehandling till?

Behandlingen ges i speciella ljusboxar utrustade med rör som avger ultraviolett (UV) ljus av olika våglängder. De flesta patienter behandlas med kortvågigt ljus, smalbands-UVB. Vid vissa åkommer ger en blandning av UVB och långvågigt ljus, UVA (UVAB), bättre effekt.

Vad är atopisk astma?

Vid atopisk astma (allergisk astma) så överreagerar kroppens immunförsvar på något ämne som egentligen inte är farligt, exempelvis pollen, kvalster eller ämnen från pälsdjur. Kroppen bildar IgE-antikroppar som gör att man kan få svårt att andas, börjar hosta eller får en väsande andning.

Vad är Dermatos?

Vad är dermatit? Dermatit kan utgöras av atopiskt eksem, allergiskt kontakteksem eller böjveckseksem. Det är ett tillstånd med torr och kliande hud där det uppstår röda utslag som ibland vätskar av sig. Inflammation i huden är en vanlig komplikation.

Vad är atrofisk hud?

Använder man kortison under en längre period kan huden bli tunnare (kallas atrofi), vilket gör den känsligare. Risken för atrofi ökar om kortisonet används i höga doser (vilket ofta är fallet då kortison intas oralt).

Hur lång tid tar det för eksem att försvinna?

Det är viktigt att fortsätta smörja med kortison tills eksemet är läkt och klådan har försvunnit. Men eksemet kan finnas under hudytan en tid efter att huden ser ut att ha läkt så därför är det bra att fortsätta smörja lite till. Du kan smörja i ytterligare cirka en vecka i ansiktet och två veckor på övriga kroppen.

Kan eksem försvinna av sig själv?

En lättare form av mjälleksem läker vanligen på egen hand, men det finns läkemedel att tillgå om eksemet inte lättar. En annan typ av eksem, kanske den vanligaste, är atopisk dermatit. – Den visar sig också som torr, röd, kliande och fjällande hud, men kan sitta på olika ställen på kroppen beroende på personens ålder.

Hur blir man av med eksem runt ögonen?

Använd milda och oparfymerade hudvårdsprodukter för att inte irritera huden. Eksem som är aktivt – det är rött och kliar – kan behandlas med mjukgörande salva för området runt ögonen (fråga på apotek vilken som passar dig bäst) och receptfri kortisonsalva. Tänk på att inte använda salvan längre än 2 veckor.

Hur ofta ska man duscha om man har eksem?

Hur ofta ska man smörja och hur mycket kräm ska användas? Vi hjälper dig! Vid torr hud och eksem är det viktigt att smörja sig ordentligt för att få rätt effekt. En grundregel är att smörja kroppen två gånger om dagen och alltid efter dusch, bad och handtvätt.

Kan man få eksem av stress?

Vissa kan i hektiska perioder drabbas av stresseksem och uppleva klåda över hela kroppen eller hudutslag i ansiktet. Det kan både röra sig om en annan bakomliggande orsak eller vara kroppens sätt att reagera på stress.

Vad är Atopiskt eksem? – ACO

Hur behandlar man atopisk eksem?

Atopiskt eksem – från gömd och glömd till sedd och utredd

Lämna en kommentar