Vad är ayurveda?

Vad innebär ayurveda?

Ayurveda är sanskrit och har sitt ursprung i ordet ”ayus” (liv) och ”veda” (vetskap). Det är en ca 5000 år gammal visdom för naturlig hälsa och inre utveckling. Ayurveda är ett system som alltid tar hänsyn till alla aspekter av livet: vi är kropp, sinne (tankar och känslor) och själ, en helhet.

Vad är ayurvedisk mat?

Enligt Ayurveda är maten vår medicin. Det är genom maten vår kropp får bränsle och näring för att fungera optimalt, och den mat vi äter påverkar både våra känslor och tankar. Att verkligen ta sig tid att göra maten god, näringsrik och balanserad är att skapa förutsättningar för hälsa och balans.

Vilken Ayurveda typ är du?

Vilken kroppstyp är du enligt ayurveda? Fyll i vårt test!
Ålder
Aptit Varierande, småäter Långsam, stadig
Törst Varierande, föredrar varmt Låg
Matsmältning Oregelbunden, får gaser Långsam, skapar slem
Smaker du föredrar Sött, surt, salt Bittert, skarp, sammandragande

29 rader till

10 juni 2016

Vad betyder Dosha?

De tre doshorna, vata, pitta och kapha kan beskrivas som tre grundläggande personlighetstyper som bär på olika sammansättningar av elementen jord, vatten, eld, luft och rymd. Bär på alla de egenskaper som dessa två element representerar: Lätt, rörlig, kall, torr, oregelbunden, skrovlig, subtil, öppen och expansiv.

Hur vet man om man är vata pitta eller kapha?

Vata motsvarar Luft och Rymd, Pitta motsvarar Eld, Kapha motsvarar Vatten och Jord. Eftersom allt i världen är uppbyggt av samma fem element, påverkas våra doshor av allt vi tillför utifrån. Äter vi en maträtt med stark eldkvalitet, ökar vi Pitta.

Hur ska pitta leva?

Eftersom pitta är särskilt känslig för orenheter, är det viktigt att inta föda som är så ren som möjligt så långt det är möjligt. Det innebär ät ren mat, drick rent vatten och andas frisk luft. Livsmedelstillsatser kan störa pitta. Undvik fysisk utmattning och undvik att bli för överhettad.

Hur är en vata person?

Vata betyder vind och står för alla processer i kroppen som har med rörelse att göra. Genom att lära sig mer om sin egen unika konstitution kan man lättare förstå vad man behöver och inte behöver för att må bra. Ett sätt är att anpassa hur och vad man äter.

Vad ska man äta om man är vata?

Undvik råa grönsaker, knäckebröd och annan krispig eller torr mat. Ät i stället mat med tyngd och mycket vätska. Sesamfrö och tahini är toppen. Zucchini, svamp, pumpa, tomat och rödbetor är i säsong och bra för vata – men alltid tillagade.

Hur man balanserar kapha?

Mot besvärlig förstoppning rekommenderas torr föda och sträva, kärva smaker. Rostat bröd, äpplen, kex, gurkmeja och många råa grönsaker är bra för att förhindra att ett överskott av kapha bildas. Minska på söt mat, vilket är den smak som tydligast ökar kapha-doshan.

Vilken typ av kropp har jag?

Vill du veta vilken kroppstyp som passar bäst in på dig? Då finns det en mängd olika tester på nätet du kan använda dig av. Eller så kan du helt enkelt testa att uppskatta hur mycket av varje kroppstyp du har genom att värdera de olika egenskaperna hos varje kroppstyp.

Hur balanserar man vata?

Undvik kall mat. Drick rikligt med varma drycker under dagen för att undvika uttorkning, och undvik kalla drycker. Massera kroppen med sesamolja på morgonen, sk abhyanga. Om du kan ta dig tid, är det mycket bra för vata att ta ett varmt bad efter oljeinsmörjningen, speciellt vid vatavärk är fuktig värme bra.

Vilken kroppstyp har jag mått?

Mät höfterna 6–8 cm under höftbenskammen. När du fått fram höft-måttet, så tar du ditt midjemått och delar det med höftmåttet. Den siffra du får fram blir midje-höftproportionen (MHP). Om ditt MHP blir över 0,80 så har du äppelform.

Vad är vata obalans?

Vata är en av ayurvedans tre doshor, och kopplas till elementet luft och eter. Karaktärsmässigt är vata lite flyktigt, föränderligt och idérikt. Vataobalans kan leda till känsla av orolighet, för att balansera fokuserar vi därför här på att grunda och förankra.

What Is Ayurveda? | How to Get Started

What is Ayurveda? | Nerd Assassin

Ayurveda – läran om livet

Lämna en kommentar