Vad är blodpropp?

Är blodpropp farligt?

En propp som upptäcks och behandlas tidigt är oftast inte farlig. Men blir den större kan den hindra blodcirkulationen allvarligt. Blodproppar är vanligast i benen och börjar ofta i ett blodkärl i ena vaden. Det är mycket ovanligt med blodpropp i båda benen samtidigt.

Vad innebär blodpropp?

En blodpropp innebär att blodet levrat sig och bildat en geleliknande klump. Den kan sätta sig i olika delar av kroppen och ge upphov till skador, eftersom vävnader och organ inte får tillräckligt med blod. Blodpropp kallas för trombos inom vården.

Varför får man en blodpropp?

En blodpropp, eller så kallad venös trombos, uppstår när den normala blodlevringsprocessen inte begränsas av blodets eget inneboende bromssystem. I blodet finns exempelvis blodplättar, eller trombocyter, vars uppgift bland annat är att stoppa blödningar och hjälpa till att läka sår.

Vad är Symtomen på blodpropp?

Det kan förekomma intensiv huvudvärk, illamående, yrsel samt smärta och svullnad i halsområdet. En blodpropp i hjärnans artärer kan leda till förlamning, TIA-symtom, synstörningar eller grötigt tal.

Hur länge kan man ha en blodpropp?

Den som tidigare har haft en blodpropp har också större risk att drabbas en gång till. De flesta som har haft en blodpropp blir mycket bättre redan efter några veckor. Blodpropp i ben eller lunga, så kallad venös tromboembolism (VTE), är en av våra vanligaste kärlsjukdomar.

Vad händer när man får en blodpropp?

Vad händer i kroppen? När du får en blodpropp levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl (1). Det är vanligast att få blodproppar i benen. Blodproppar som bildas i benens eller bäckenets vener kan lossna (2) och följa med blodet och fastna i ena eller båda lungorna.

Varför får man propp i hjärnan?

Hjärninfarkt – blodpropp i hjärnanEn blodpropp orsakas av koagulerat blod, det vill säga levrat eller stelnat blod som hindrar blodflödet. En propp i hjärnan uppstår ibland först i hjärtat innan den tar sig vidare till hjärnan – det kan till exempel bero på förmaksflimmer.

Hur stor är chansen att få en blodpropp?

Annons: Generellt är risken för blodpropp i samband med ppiller väldigt låg. Man brukar säga att basrisken för en kvinna som inte äter ppiller att råka ut för blodpropp är 1 fall/10 000 kvinnor. Med användning av ppiller ökar risken till 2 fall/10 000 kvinnor.

Vad är Portavenstrombos?

Levernära venösa tromboser (LEVET) är ett samlingsbegrepp för en grupp ovanliga sjukdomstillstånd som karakteriseras av trombotisering i levervener och vena cava (Budd-Chiaris syndrom, BCS), portavenen (PVT), mjältvener eller mesenterialvener. De är inte sällan svåra och har dålig prognos.

Kan man få en stroke utan att veta om det?

Stroke kommer ofta blixtsnabbt och inte sällan helt utan förvarning. Från att ha varit helt frisk får personen inom loppet av några sekunder eller minuter påtagliga symtom. Men det händer också att spåren av stroke växer fram stegvis under ett dygn eller ännu lite längre tid. Vid minsta misstanke om stroke – ring 112!

Så farlig är en blodpropp – det är varningssignalerna – Malou Efter tio (TV4)

En blodpropp bildas – Ur Blodproppsskolan

Anna fick en bloddpropp i benet vid 23: ”Trodde benet skulle sprängas” – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar