Vad är bolån?

Ett bolån är i de flesta fall ett lån som du tar med din bostad som säkerhet. Men det finns en lite vidare definition av bolån i konsumentkreditlagen. Ett bolån, eller en bostadskredit som det kallas i lagen, är ett lån som du tar med säkerhet i en fastighet, en bostadsrätt, en tomträtt eller en byggnad.

Vad kan man använda bolån till?

När passar det att utöka bolånet?
 • Du vill göra en större renovering, till exempel av köket eller badrummet.
 • Du vill bygga ut bostaden.
 • Du vill bygga till något till fastigheten, till exempel ett garage, en altan eller en pool.
 • Du vill bygga om ett fritidshus.
 • Du hjälper ditt barn att köpa sin första bostad.

Vad innebär en Bolåneansökan?

Ett bolån syftar till att finansiera en ny bostad eller en renovering av en sådan. När man ansöker om ett bolån och får det beviljat pantsätts alltid bostaden som en ren säkerhet för långivaren. Att köpa ett nytt hem är förutom inköp av en ny bil något av de absolut största förvärven man gör i livet.

Är bostadslån bra?

Att ha låga lån är alltid stensäkert och det är bra att ha marginal för att bostadspriserna kan gå ned, men även om man är en hyggligt försiktig typ så tycker vi att man kan låna åtminstone hälften och inte behöver fundera så mycket på att amortera ned under 50% belåningsgrad.

Vad baseras bolån på?

Bolån. Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. För bolån kan du räkna med att få låna högst 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån.

Hur mycket får jag låna på en lön på 30000?

Med en lön på 30 000 kr / mån tjänar du 360 000 kr om året. Med en god kreditvärdighet får du låna 5x till 6,5x din årslön. Det ger dig en möjlighet att låna 1 800 000 kr till 2 340 000 kr. Exakt hur mycket du får låna beror på flera faktorer som din kreditvärdighet och vilken bank du lånar av.

Hur utökar man bolån?

Du kan låna upp till 85 % av marknadsvärdet på din bostad. Det innebär att du som har lånat mindre än 85 % av din bostads nuvarande värde kan ansöka om att höja ditt bolån. 100 000 kronor är det lägsta beloppet du kan höja ditt bolån med. Snabbaste sättet att höja bolånet är att ansöka online om att belåna din bostad.

Vad är ett snabblån?

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är olika namn för ungefär samma sak: Det är lån på ganska små belopp. De beviljas och betalas ut snabbt. De ska betalas tillbaka inom 30 dagar.

Vad tittar banken på vid lånelöfte?

Hur beräknar banken lånelöftet?
 • Hur mycket du kan lägga i kontantinsats. …
 • Bostadens pris och vilka avgifter som tillkommer. …
 • Vad din skuldkvot blir. …
 • Hur mycket du måste amortera. …
 • Om din inkomst kan täcka kostnaderna för boendet och andra levnadskostnader. …
 • Andra skulder och lån. …
 • Hur många ni är i hushållet.
13 sep. 2021

Hur går det till att få ett lånelöfte?

Vad du kan få i lånelöfte baseras på din inkomst och ekonomiska situation.

Det här tittar banken på när du ansöker om ett lånelöfte:
 • Stadigvarande inkomst. För att du ska få lånelöfte behöver banken bedöma dina möjligheter att betala tillbaka lånet. …
 • Betalningsanmärkningar. …
 • Omkostnader och skulder. …
 • Folkbokförd i Sverige.

Är det smart att betala av bolån?

Att amortera på ditt bolån är en säkrare form av sparande, jämfört med att investera på börsen. När du amorterar minskar du din skuldkvot och förbättrar din belåningsgrad. Det gör att du skyddar dig ekonomiskt om räntan skulle höjas, eller om din bostad skulle falla i värde.

Är det bra att vara skuldfri på huset?

Men rent ekonomiskt kan det vara bra att ta hänsyn till några olika faktorer. Sparande kan växa bättre med ränta-på-ränta-effekt på lång sikt samtidigt som lånet urholkas med inflationen. Du kan å andra sidan bygga upp ditt sparbelopp igen, om du behöver, med det utrymme som lånekostnaden och amorteringen inneburit.

Hur mycket får man låna baserat på inkomst?

Det är alltid upp till respektive bank att bedöma hur mycket du får låna. Utan att amortera får du låna maximalt 4,5 gånger din bruttoinkomst och upp till 50 procent av bostadens värde.

När beviljas bolån?

Banken tar in information

En detalj som kan vara avgörande för att ett bolån ska beviljas är att det går att säkerställa bostadens värde, skriver SvD. Banken tar in information om bostadens värde för att säkerställa att den är tillräcklig för att belåna, enligt bankens kriterier.

Hur mycket får jag bolån?

Det som avgör hur mycket du får låna är: Vad du kan betala i kontantinsats – minst 15 % av bostadens pris. Hur mycket bostaden är värd – maximalt 85 % av lånebeloppet. Din ålder, inkomst och dina övriga kostnader spelar också roll för hur mycket du kan låna.

Hur mycket får jag låna om jag tjänar 40000?

Banken har ett skuldkvotstak på 5 gånger bruttoinkomsten. Den som tjänar 40.000 kronor får då i stället låna som mest 2,4 miljoner kronor.

Bli bäst på bolån

60 sekunder om bolån

Om bolånen: ”Spela ut bankerna mot varandra!” – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar