Vad är borax i sverige?

Borax, även känt som natriumborat, natriumtetraborat eller dinatriumtetraborat, är ett naturligt förekommande mineral som används i många kommersiella rengöringsmedel. Borax används i allt från tandkräm och kosmetika till tvättmaskiner och diskmedel.

Vad är borax på svenska?

Borax, dinatriumtetraborat, är ett färglöst mineral, som förekommer i två former, dels dekahydrat med bara bundet kristallvatten, dels oktahydrat där en del av kristallvattnet har reagerat med mineralet och bildat hydroxid. Borax förekommer naturligt som mineralet tinkal.

Vad kan man använda i stället för borax?

Min far visade mig att man använde krossad sandsten som man fick fram när man högg slipstenen rund istället för borax när man vällde. Den sandsten som fanns var nästan vit. Jo all sand som innehåller kvart borde ju funka… Du kan krossa en glasflaska också och välla med det, glas är ju gjort på kvartssand.

Hur farligt är borax?

Borax och borsyra har klassificerats inom EU som reproduktionstoxiska ämnen och är både hälsovådliga och farliga vid hudkontakt. Vid djurförsök har borax orsakat försämrad fertilitet och olika fosterskador på möss. Att leka med slem utsätter barnen för direkt hudkontakt med kemikalien och är därför farligt.

Vad är borax i slime?

För att limmet ska bli till slime måste trådarna fästa i varandra. För att lyckas med detta behöver du bikarbonat och linsvätska, som innehåller borsyra. När borsyra och bikarbonat kommer i kontakt med varandra sker en kemisk reaktion och borsyran blir till borax, som är den viktiga ingrediensen här.

Var kan jag köpa borax?

Om du inte kan hitta den lokalt kan du alltid köpa Borax från Amazon. De säljer det i små förpackningar och i bulk.

Här är några platser du kan vanligtvis hitta Borax
 • Tvättservice gången vid livsmedelsbutiker och big-box butiker, till exempel Wal-Mart.
 • Hårdvaruaffärer.
 • Internationella livsmedelsbutiker.

Vad använder man borsyra till?

Borsyra används till bladgödsling i frilandsgrödor och för näringsbevattning i växthus och på friland. Normaldos till bladgödsling är 1-2 kg/ha. Dos i näringslösningar är normal 0,3-0,5 ppm, vilket motsvarar 3-5 gram/100 l stamlösning som före utvattning späds ut med ett blandningsförhållande på 1:100.

Är slime farligt?

Natriumklorid (salt) ingår i vissa recept och kan då innebära risk för saltförgiftning om ett barn skulle äta en stor mängd slime. Att smaka på lite slime är ofarligt.

Vad innehåller borsyra?

Borsyra produceras genom att man blandar en vattenlösning av borax och saltsyra varvid borsyra fälls ut på grund av den låga lösligheten i vatten. En biprodukt är natriumklorid.

Är borax lagligt i Sverige?

Fått utslag på kroppen

Däremot har det hört av sig vuxna till oss som undrar varför det inte går att få tag på ren borsyra, eller Borax som det heter. Det ämnet är förbjudet att sälja till och användas av privatpersoner i Sverige eftersom det har allvarliga hälsofarliga egenskaper.

Vad kan man ha i slime istället för linsvätska?

Steg för steg – såhär gör du slime med citron och bakpulver:
 • Häll 1 matsked bakpulver i en skål.
 • Tillsätt 3 matskedar vatten.
 • Vispa ihop.
 • Låt stå tills blandningen har slutat bubbla.
 • Tillsätt 3 matskedar citronsaft.
 • Droppa i karamellfärg om du vill ha färg.
 • Blanda.
 • Låt stå tills det bubblat klart.

Vilka lim innehåller PVA?

Det lim som används är vanligt skollim, hobbylim eller trälim, som är vattenbaserat och innehåller polyvinylal- kohol (PVA). Den här typen av lim är relativt ofarliga. Men tänk på att på att de kan innehålla konserveringsmedel som kan ge allergiska reaktioner på huden om du är känslig.

Slime utan lim och ansiktsmask! *Som funkar*

Is borax safe? Let’s find out!

Vad händer med huset vi köpte i Sverige? Och hur bor vi i Portugal – HOUSE TOUR

Lämna en kommentar