Vad är bromsassistans?

Den aktiva bromsassistenten kan hjälpa dig att undvika påkörningsolyckor och olyckor med korsande fordon och fotgängare. Utöver att systemet består av en avstånds- och kollisionsvarning bistår det dig även med ett situationsanpassat bromskraftsstöd i det fall du inte trycker tillräckligt hårt på bromspedalen.

Hur fungerar bromsassistans?

Bromsassistans hjälper föraren att bromsa vid kritiska situationer. Om föraren gör en snabb inbromsning bedömer systemet att det är en nödsituation och ökar då bromstrycket till det maximala. Resultatet blir att hastigheten sänks, vilket i sin tur minskar bromssträckan.

Har min bil bromsassistans?

Bromassistanssystem träder i kraft när du behöver hjälp med bromsningen. Med information om hastighet och tryckkraft på bromspedalen som grund,förstår systemets dator när du nödbromsar. Systemet förstärker bromskraften vid ett tillbud.

Vad är autobroms?

På svenska kallar vi tekniken för autobromssystem med fotgängarigenkänning och innebär att en bils sensorer och kameror ska kunna upptäcka en fotgängare fram fordonet och automatiskt bromsa för att undvika eller åtminstone lindra en kollision.

Vad är bromsassistans vid vänstersväng?

‒ En nödbromsassistent i bilen kan reducera bromssträckan med de där få kritiska centimetrarna som kan betyda skillnaden mellan liv och död, säger Gerhard Steiger, chef över Boschs Chassis Systems Control division.

Vad är Helljusassistans?

Helljusassistenten avlastar föraren genom att automatiskt blända av och aktivera helljuset både vid mötande och framförvarande trafik.

Kan man ha Isofix i alla bilar?

ISOFIX har funnits som standard i de flesta nya bilar från och med 2006. Idag har minst 60 procent av alla europeiska bilar ISOFIX, så det finns en god chans att även din bil har det. Det enklaste sättet att ta reda på det, är att titta i bruksanvisningen för din bil.

Hur vet jag om bilen har ESP?

Sv: Hur veta om min bil är utrustad med ESP

Många bilar har en knapp som man kan stänga av ESP´n på samt när man slår på tändningen så finns en symbol som är en triangel med en ”sladdande bil i” .

Vad är en startspärr?

Den elektroniska startspärren är ett stöldskydd som förhindrar att fordonet startas av obehörig person. Bilen kan endast startas med rätt fjärrnyckel. Fel vid läsning av fjärrnyckeln under start – placera nyckeln på nyckelsymbolen i mugghållaren och försök igen.

Vad är ljussensor bil?

En ljussensor på instrumentpanelens ovansida växlar från varselljus till halvljus vid skymning eller när dagsljuset blir för svagt. Växling till halvljus sker också i det fall dimljus bak aktiveras.

Vilka bilar har autobroms?

Skoda Superb, Toyota Avensis och ett antal Mercedesmodeller klarar det tuffaste familjebilskravet, säger Anders Ydenius. Ytterligare åtta bilmodeller har klarat nästa säkerhetsnivå, där autobroms måste finnas tillgänglig i någon version. Lexus, Mercedes, Volvo, Ford och Renault har bilmodeller i denna grupp.

Vilka regler gäller vid vänstersväng?

Vid vänstersväng skall ett fordon föras så nära körbanans mitt som möjligt eller, på körbanan med enkelriktad trafik, så nära körbanans vänstra kant som möjligt. En sväng skall göras så att fordonet, när det lämnar vägkorsningen, befinner sig till höger på den körbana det förs in på.

När kom autobroms?

Att få en bil att bromsa själv så att den kan undvika eller mildra en olycka kan låta som en självklarhet i dag. Men för drygt 10 år sedan var Volvo pionjärer när man introducerade autobroms som standard i sina bilar.

Vad menas med Backstarthjälp?

Backstarthjälpen, Hill Start Assist (HSA), förhindrar att bilen rullar bakåt vid start i uppförsbacke. Vid backning i uppförsbacke förhindrar den att bilen rullar framåt. Funktionen innebär att pedaltrycket i bromssystemet finns kvar några sekunder under tiden foten flyttas från bromspedal till gaspedal.

Vad är MS?

Hur behandlas cancer?

Ska du genomgå en operation?

Lämna en kommentar