Vad är bromsservo?

Hur fungerar en bromsservo? Bromsservon och motorn samarbetar för att bromskraften ska bli större. Hela systemet är uppbyggt på motorkraften och fungerar inte när den är avstängd. Därför behöver man trycka hårdare på bromsen för att få effekt vid exempelvis en bogsering eftersom motorn inte är igång.

Hur kollar man att Bromsservon fungerar?

Kontrollera bromsservon

För att testa bromsservon, kan du innan du startar motorn, pressa ner (pumpa) bromspedalen några gånger tills den känns stum. Starta därefter motorn medan du håller bromspedalen nedpressad och du kommer känna att pedalen mjuknar och sjunker lite.

Vad gör en bromsservo?

Bromsservo, även kallad vakuumservo, finns i de flesta bilar och gör det lättare att bromsa. Bromsservon fungerar bara när bilen är igång, så om bilen är avstängd är det mycket tyngre att trycka ner bromspedalen. För att kontrollera att bromsservon fungerar: Tryck ner bromspedalen några gånger.

Hur testar man bromsservo?

Vill du kontrollera om den fungerar kan du testa att trycka ner bromspedalen när motorn är av. Du behöver trycka ner pedalen ett par gånger och ska hålla foten kvar i det läget när du startar motorn. När motorn startar gör en fungerande bromsservo att pedalen trycks in lite till av sig självt.

Hur testar man broms och styrservo?

Kontrollera broms och styrservon genom att:
  1. Trampa ner kopplingen och pumpa på bromspedalen tills den känns stum. Håll kvar!
  2. Vrid ratten lite åt vänster. Håll kvar!
  3. Starta bilen. (Bromspedalen ska sjunka något och ratten ska släppa vilket talar om att broms- och styrservon fungerar)

Varför går Bromsservon sönder?

Varför kan bromsservon sluta fungera? Bromsservon är endast funktionsduglig när systemet är hermetiskt förslutet. Detta innebär att systemet måste hålla tätt så att inga vätskor eller ångor tar sig in eller ut. Hål och skador på tillhörande slangar, ventiler och grenrör kan därför få bromsservon att sluta fungera.

När du bromsar Känner du att pedalen sjunker mot golvet?

Det innebär att bromsservon fungerar. För att kontrollera bromsservon ska du trycka ner bromsen några gånger och sedan starta motorn samtidigt som du trycker ned pedalen. Sjunker pedalen när motorn startar fungerar bromsservon som den ska.

Hur ska bromspedalen kännas när motorn är på?

En bromspedal i ett helt och fungerande system ska alltså inte ge några effekter alls när motorn är av. Bromspedalen ska kännas stum!

Byter bromsservo volvo 240

Bilens Bromsar: Färdbroms, Parkeringsbroms & ABS-bromsar (Körkortsteori)

Säkerhetskontroll, Belysning, Hjul, Motorrum, Invändig, bromssystem

Lämna en kommentar