Vad är civilkurage?

Vad innebär det att ha civilkurage?

Civilkurage handlar om att våga ingripa för att förändra en situation. Det kan vara att stå upp för någon som blir utsatt för en kränkande kommentar, att rädda någon som håller på att drunkna eller att sträcka ut en hand till någon som inte verkar må bra.

Kan den som har civilkurage?

För många innebär civilkurage att konfrontera någon eller att utföra ett hjältedåd. Det kan till exempel handla om att säga ifrån när någon blir mobbad eller att rädda någon ur ett brinnande hus. Men civilkurage kan vara så mycket mer än en heroisk insats eller att konfrontera.

Hur uppstår civilkurage?

Civilkurage brukar förklaras som altruistiskt mod utan personlig vinning. Ett slags förmåga att osjälviskt ta risker för främmande människor som befinner sig utanför vänkrets och familj. Man förutsätter inte heller att personen i fråga ska betala tillbaka på något vis.

Varför ska man visa civilkurage?

Vad betyder det att visa civilkurage? Vem som helst kan visa civilkurage. Det handlar om att agera väckarklocka för sådant som är fel. Ofta kan det vara enklare för den som själv inte utsätts för diskriminering eller trakasserier att höja sin röst.

Varför behöver vi civilkurage?

Genom att träna civilkurage kan vi tillsammans bli bättre på att förhindra orättvisor, diskriminering och kränkningar i vardagen. Du får verktyg att stå upp för den som blir utsatt för härskartekniker, sexism, våld och rasism – i skolan, på arbetsplatsen, på bussen eller ute på stan.

Civilkurage – Vad är civilkurage?

Barnombudsmannen om Ystadbarnen: ”Viktigast är att vuxna visar civilkurage och… – Nyhetsmorgon (TV4)

Civilkurage: ”Så kan du agera när du ser övergrepp” – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar