Vad är cysta?

Cysta. Cysta är en vätskefylld blåsa. De kan sitta i till exempel äggstockarna, brösten, levern eller njurarna. Cystor tas bort om de trycker på andra organ och/eller orsakar smärta eller om det inte går att utesluta cancer.

Vad beror cystor på?

Vid ägglossningen spricker blåsan och faller ihop. Ibland händer det att blåsan inte faller ihop efter ägglossningen. Då kan den dra till sig vätska, öka i storlek och bilda en cysta. Cystor som har bildats av äggblåsor som inte har fallit ihop försvinner oftast av sig själv efter någon månad eller några månader.

Är det farligt med cysta i magen?

Cystor är sällan farliga, de sitter ofta på äggstockarna när de benämns i gynekologiska sammanhang. Ofta försvinner cystorna av sig själv men ibland kan de behöva någon form av behandling för att försvinna.

När försvinner cysta?

Funktionella cystor, det vill säga vätskefyllda blåsor, kan utvecklas på äggstockarna när kvinnan är i fertil ålder. Då talas om en äggblåsor som inte spricker. Äggblåsan innehåller vävnadsvätska och kan växa upp till en storlek på 5–6 cm. Vanligtvis försvinner äggblåsan under nästa menstruationscykel.

Kan en cysta bli en tumör?

Cystor kan ibland förväxlas med tumörer. Cystor kan också förväxlas med så kallade abscesser; blåsor innehållande var som ofta härstammar från bakterier. Det kan vara bra att veta skillnaden och det kan också vara bra att veta att det är sällsynt att cystor beror på cancer.

Kan en godartad cysta bli elakartad?

Bra att vara observant

De flesta godartade tumörer orsakar inga problem men man ska vara mer observant på andra, så att de inte tillväxer och utvecklas till cancer.

Kan man må illa av cysta?

De som har symtom kan känna sig uppsvällda i buken, bäckensmärta, svårighet att urinera, större behov att urinera, smärta vid samlag, mensvärk, illamående, med mera. En cysta kan emellertid brista (ruptur), vrida sig (torsion), eller börja blöda.

Vad är skillnad på cysta och tumör?

I de flesta fall är cystor ofarliga och behöver inte behandlas, men i sällsynta fall kan en cysta bli så stor att den trycker på omgivande vävnad och på så vis orsakar skada. Cystor skall inte förväxlas med tumörer, som är farligare för människan.

OPERERADE BORT EN CYSTA I BÖRJAN AV ÅRET (Endometrios)

UPPDATERING FRÅN LÄKAREN…SER INTE BRA UT | VLOGG

BESKEDET JAG INTE VILL HA SOM 25 ÅRING

Lämna en kommentar