Vad är dagen efter piller?

Akut-p-piller innehåller ett hormon som gör att ägglossningen uteblir eller skjuts fram. Akut-p-piller avbryter alltså inte en graviditet och är därför inte samma sak som en abort eller ett så kallat abortpiller.

Kan man bli gravid om man har tagit dagen efter piller?

Akut-p-piller minskar graviditetsrisken med 85% om man tar tabletten inom 72 timmar efter det oskyddade samlaget. Ju närmar inpå det oskyddade samlaget du tar tabletten desto säkrare. Risken att bli gravid efter intaget är cirka en till tre procent.

När fungerar inte dagen efter piller?

Det finns två sorters akut-p-piller. Den ena sorten kan du ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag. Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den första sorten är lite säkrare än den senare.

Hur tidigt kan man ta dagen efter piller?

Ta tabletten så snart som möjligt, helst inom 12 timmar och senast 72 timmar (3 dygn) efter oskyddat samlag. Skjut inte upp intaget av tabletten. Tabletten fungerar bättre ju snabbare du tar den efter oskyddat samlag. Den kan endast förhindra en graviditet om du tar den inom 72 timmar efter oskyddat samlag.

Hur många gånger kan man ta dagen efter piller?

Man kan ta akut p-piller flera gånger under en månad men säkerheten blir då sämre.

Kan man bli gravid vilken dag som helst?

Störst chans att bli gravid är två dagar före och fram till ägglossningen, då sekretet i slidan och livmoderhalsen blir tunnare så att spermierna lättare kan simma fram till ägget. Det kallas fertila dagar. Men bara något dygn efter ägglossningen är chansen den månaden förbi. Hur många dagar man är fertil varierar.

Hur många dagar skjuter dagen efter piller upp ägglossning?

Det delas ut gratis på till exempel ungdomsmottagningar till dig som är under 23 år. Både Norlevo, Postinor och EllaOne hämmar eller skjuter upp ägglossningen och kan därmed förhindra en graviditet. Det är viktigt att du gör ett graviditetstest efter ungefär tre veckor, för att se att tabletterna har fungerat.

Kan man bli med barn direkt efter mens?

Spermier kan överleva upp till en vecka i slidan. Den säkra perioden slutar därför fem dagar före ägglossningen om du har helt regelbunden mens. Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre kan bli befruktat av en spermie.

Dagen efter-piller – Dilan och Moa

Gynekologen svarar på tittarfrågor om preventivmedel – Nyhetsmorgon (TV4)

Måste jag ta ett ”Dagen efter”-piller?

Lämna en kommentar