Vad är dari?

Vad menas med dari?

Dari (persiska: دری, uttal: [dæˈɾi]) är namnet på den variant av persiska som talas i Afghanistan. Dari är en del av den iranska grenen av den indoeuropeiska språkfamiljen. Fram till år 1964 användes namnet fârsi i såväl Iran och Tadzjikistan som i Afghanistan.

Vilket språk är Dahri?

Dari (دری, uttal: [dæˈɾi]), även fārsi-ye dari (فارسی دری), är namnet på den högspråksvariant av persiska som talas i Afghanistan.

Hur säger man hej på dari?

Hälsningsfraser
سلام salam Hej!
روز بخیر ruz bacher God dag!
شام بخیر scham bacher God kväll!
شب بخیر schab bacher God natt! (m, f)
خدا حافظ choda hafez Hej då! (informell)

2 rader till

Vad är skillnaden mellan dari och persiska?

En markant skillnad är att dari tagit in många engelska lånord medan den iranska varianten anammat franskan till större delen. Till ens stora förvåning innehåller dessutom dari betydligt färre arabiska lånord. Man kan även betrakta dari som en mer konservativ version av persiskan – något som värdesatts i Afghanistan.

Vart i landet talar man pashto?

Om pashto. Pashto, ibland stavat pashtu eller pushto, är ett av två officiella språk i Afghanistan tillsammans med dari och talas även i västra och norra Pakistan. Ungefär hälften av den afghanska befolkningen talar det som sitt förstaspråk, och flera miljoner har det som andraspråk.

Vilket språk pratar iranier?

Persiska

Vad är en Dachri?

”Dahri va gör du len” (Hörru du min vän, vad håller du på med för idioti?)

Var pratar man persiska?

Det är statsspråket i Iran och talas av mer än 60 procent av befolkningen i landet. Andra länder där persiskan är utbredd är Afghanistan, Uzbekistan, Qatar, Tadzjikistan, Förenade Arabemiraten, Irakiska Kurdistan, USA, Kanada och delar av Västeuropa. Språket tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen.

Hur många talar persiska i Sverige?

75 000), persiska (ca. 74 000), tyska (ca. 72 000), danska (ca.

Hur hälsar man i Afghanistan?

I Afghanistan hälsar vi i hand om vi känner var- andra väl. Om vi möter någon som vi inte känner väl, säger vi bara hej. Om vi inte känner varandra, hälsar man inte. Man går bara förbi.

Vad är likheter mellan persiska och svenska?

De är, enligt flera källor, bland annat Encyklopedia Britannica och Nationalencyklopedien, båda dialekter av persiska, farsi, och tillhör därmed de indoeuropeiska språken. Dari fungerar som ett lingua franca, dvs. ett kommunikationsmedel mellan människor från olika språkgrupper i Afghanistan.

Hur många alfabet har dari?

Alfabetet består av 32 konsonanter och 6 vokaler. Läs och skriftriktningen är från höger till vänster. Dari talas av drygt mer än hälften av invånarna, alltså 17-19 miljoner människor. Språket behärskar i flera av de större städerna såsom Kabul, Mazar-e- Sharif och Herat.

Är persiska svårt?

På webben finns massor av material om man vill lära sig persiska. Det finns ett antal olika nybörjar- och fortsättningskurser för utlänningar, både helt webbaserade och i pdf-format. Dessutom finns samtliga läroböcker för den iranska skolan tillgängliga som e-böcker.

200 fraser – Dari – Svenska

Learning Dari – Lesson 1: Introduction

200 phrases – Learn Dari with English Translation

Lämna en kommentar