Vad är e legitimation?

Vad är det för skillnad på e-legitimation och BankID?

Bank-id är en elegitimation och utfärdas av ett antal banker. En elegitimation kan jämföras med en fysisk id-handling som till exempel id-kort eller körkort. Den enda skillnaden är att du använder elegitimationen för att legitimera dig digitalt till exempel på internet.

Hur kan man skaffa e-legitimation?

Det finns tre statligt godkända elegitimationer som du som privatperson kan skaffa.

Skaffa elegitimationen BankID
  1. som en app i din mobiltelefon eller platta (mobilt BankID)
  2. på ett kort med en kortläsare (BankID på kort)
  3. i ett program i din dator (BankID på fil).

Vad är det för skillnad på BankID och mobilt BankID?

Vad är skillnaden mellan mobilt bank-ID och bank-ID? Mobilt bank-ID är en app som du laddar ner på din mobiltelefon eller surfplatta. Bank-ID på fil hämtar du via din internetbank och används på din dator. Det finns även bank-ID på kort, som kräver en kortläsare som ansluts till din dator som din bank förser dig med.

Vad räknas som e-legitimation?

En elegitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort. Med en elegitimation, som till exempel Bank-id, kan du på ett säkert sätt legitimera dig på internet. Med elegitimation kan du logga in på Skatteverkets e-tjänster och skriva under och skicka in din deklaration, bland annat.

Hur kan man identifiera sig utan leg?

Detta är giltiga id-handlingar
  1. Svenskt vanligt pass (provisoriskt pass är inte giltigt som legitimation)
  2. Svenskt nationellt id-kort.
  3. Svenskt körkort.
  4. Svenskt SIS-märkt id-kort.
  5. Identitetskort för folkbokförda i Sverige.
29 juni 2020

Måste man ha e-legitimation?

För att kunna använda flertalet av Skatteverkets övriga e-tjänster krävs att du har ett svenskt personnummer och en svensk elegitimation.

Kan man skaffa BankID utan att gå till banken?

BankID utan bank

Om du inte är kund hos någon av bankerna finns alternativet att skaffa ett ID-kort hos Skatteverket. Då får du nämligen ett BankID inbakat ifrån Telia på kortet.

Kan man skaffa BankID utan internetbank?

Kan jag skaffa Mobilt BankID utan internetbank? För att beställa Mobilt BankID behöver du logga in på icabanken.se eller i appen. Du kan alltså inte ringa och beställa via oss på telefon.

Kan man skaffa id kort på banken?

Ansök på bankkontor

De som är kund hos gällande bank kan göra en ansökan om ID kort på plats på kontoret. Det enda man måste ha med sig är ett giltigt foto samt giltig legitimation för att kunna identifiera sig.

Kan man ha både BankID och mobilt BankID?

Det går att ha upp till 8 st Mobilt BankID per enhet men bara ett Mobilt BankID per person. Exempelvis kan en hel familj ”dela” på t ex en Ipad. När du ska använda en enhet som har flera Mobilt BankID installerat behöver du ändra så att rätt Mobilt BankID används vilket kännetecknas av ditt personnummer.

Varför ska man ha mobilt BankID?

BankID används för att logga in på banken, för att kunna deklarera, för att låna pengar, så väl som det finns casino med bankid, läs mer här. Förvisso går det att logga in på banken med en bankdosa, men för resten är det som sagt ett måste att ha ett bankid.

När använder man mobilt BankID?

Mobilt BankID och BankID är en e-legitimation som du använder när du är ute på internet och behöver styrka din identitet exempelvis på skatteverket eller försäkringskassan. Det är Sveriges mest använda e-legitimation för tillfället.

Kan man identifiera sig med BankID på apoteket?

BankID är en elektronisk legitimation som används på Internet för identifiering och som motsvarar ett ID-kort eller körkort. För att logga in som klubbmedlem eller beställa läkemedel på recept i Apotek Hjärtats app eller på apotekhjärtat.se krävs antingen Mobilt BankID eller BankID installerat på enheten du använder.

Kan man ha id på mobilen?

Freja eID fungerar som vilken fysisk legitimation som helst, exempelvis ett körkort, och kan användas i butik. När användaren öppnar ID-skärmen i mobilen visas personnummer och foto (som kan läsas av manuellt) och det finns också en QR-kod att scanna av.

Att skaffa e-legitimation

Seniorsurfarskolan – Hur fungerar e-legitimation?

Hur gör vi e-legitimation användbart för fler?

Lämna en kommentar