Vad är egyptisk bomull?

Egyptisk bomull anses vara av särskilt hög kvalitet, eftersom dess fibrer är längre än andra sorter. Mako eller Makobomull är en sorts tyg av silverglänsande, lätt guldbrun egyptisk långfibrig bomull. Percalelakan är gjorda av finkammad bomull som ger en skön och lyxig känsla.

Varför egyptisk bomull?

Långa fibrer ger finare trådar

Egyptisk bomull är klassad som den bästa bomullen i världen just för att fibrerna är längre och därmed kan spinnas till en tunnare och finare tråd än vad som är möjligt med kortare fibrer. Bomull av korta fibrer måste tvinnas för att skapa en styrka i tråden.

Hur känns egyptisk bomull?

Om Egyptisk Bomull

Bomull andas, så bomullslakan känns aldrig klibbigt mot huden. Fläckar släpper lättare vid tvätt än andra på andra tygtyper, och känns därför renare. Fina sängkläder börjar med fint bomull, och kvaliteten på bomullen beror på längden av de enskilda fibrerna – ju längre fiber, desto bättre bomull.

Vad menas med trådtäthet?

Thread count eller trådtäthet är ett begrepp som ofta används i samband med kvalitetsbestämning av textilier. Trådtätheten anger antalet trådar per tum (2,54 cm) i metervaran.

Vad är kammad bomull?

Bomullen är kammad vilket innebär att den under skörd och produktion behandlas annorlunda än vanligt bomull. Detta ökar mjukheten i tyget samt gör det mer slittåligt och hållbart. Crinkle: Den kammade bomullen vävs till Percale-tyg med en täthet på 200 trådar.

Är extra fin bomull?

Bomull är ett textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet (från tyskans ”Baumwolle” – ull från träd).

Världsproduktion.
Placering Land Produktion (ton)
2 Indien 14 657 000
3 USA 11 429 937
4 Brasilien 4 956 044
5 Pakistan 4 828 439

7 rader till

När kom bomull till Sverige?

Bomull kom till Sverige under vikingatiden. Som råvara hade bomull mycket liten betydelse i Sverige ännu på 1700-talet. År 1813 anlades det första mekaniska bomullsspinneriet i Sjuntorp, Västergötland och därmed grundades den mekaniska textilproduktionen i Sverige.

Vad är bra trådtäthet på lakan?

Sammanfattning
 • Trådtäthet mäts som antalet enskilda trådar som korsar varandra per kvadrattum tyg.
 • Vanliga sängkläder brukar ha en trådtäthet kring 150.
 • Den maximala trådtätheten ligger kring 800.
 • En bra medelväg finns kring 300-500 i trådtäthet, där tygerna generellt är som mjukast och mest följsamma.

Var kan man köpa Hotellakan?

holiTEX – Här hittar ni sköna hotellakan i flera olika prisklasser. Välkommen!
 • Standard vit.
 • Standard satin rand 2 cm.
 • Lux satin rand 3 cm.
 • Superior satin Hilton.
 • Executive satin rand 3 cm.
 • Boutique satin.
 • Presidential satin.
 • Executive satin Beige.

Vad är mjukast satin eller percale?

Vad är satin? En satin vävs tätt med en tråd över, och tre eller fler under, vilket ger en väv som kännetecknas av mjukhet, fint fall och lyster. Den är samtidigt något skörare än en percale-väv.

Vad är kammat bomullsgarn?

Kammat garn

Garn där de korta fibrerna är avlägsnade (bortkammade) och de övriga väl parallelliserade. Kammade garner har en slät yta och är oftast ganska fintrådiga.

Vilken bomull är bäst?

100% fin kammad bomull är en bra grund för hållbara lakan. Sedan är det trådarna, vävtekniken och beredningen av tygerna som påverkar produktens känsla och egenskaper. Vissa material upplevs som svala och krispiga som till exempel Percale, en del är silkeslena som Satin och andra underbart mjuka som Jersey.

Vad är vävd kvalitet?

En vävd kvalitet där den speciella vävtekniken skapar ett glansigt tyg med fint fall. Satin kan vävas i en rad olika material där bomull är den mest förekommande för Cellbes produkter.

Mysteriet Bakom Pyramiderna

Fy farao, vilka skatter! – Nyhetsmorgon (TV4)

Lyxiga handdukar av 100% kammad Egyptisk bomull

Lämna en kommentar