Vad är eksem?

Eksem är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Du kan få eksem om hudens yttersta skyddande lager har skadats. Det kan bero på torr hud eller nötning. Du kan också ha kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot.

Kan eksem försvinna av sig själv?

En lättare form av mjälleksem läker vanligen på egen hand, men det finns läkemedel att tillgå om eksemet inte lättar. En annan typ av eksem, kanske den vanligaste, är atopisk dermatit. – Den visar sig också som torr, röd, kliande och fjällande hud, men kan sitta på olika ställen på kroppen beroende på personens ålder.

Hur försvinner eksem?

När det blir ett eksem behövs antiinflammatorisk behandling i form av utvärtes kortison för att minska inflammation och klåda. På bål, extremiteter och i hårbotten kan glukokortikoider grupp III användas, medan det i ansikte och hudveck är lämpligare med glukokortikoider grupp I, eftersom huden där är känsligare.

Vad triggar eksem?

Tunnare hudlager ger sämre skydd

Även andra faktorer i omgivningen kan trigga igång och försämra eksemet, exempelvis kyla eller värme, stress och infektioner. I vissa fall är atopiskt eksem också kopplat till exempelvis allergi mot pollen, pälsdjur, kvalster eller viss mat.

Är det farligt med eksem?

Att ha atopiska eksem innebär att huden lättare blir uttorkad och lättare får infektion. Eksem är sällan farligt, men kan vara mycket besvärligt. – Grunden för att slippa eller lindra eksem är är att undvika saker som irriterar eller torkar ut huden.

Kan eksem försvinna utan kortison?

Immunhämmande läkemedel för huden

Du kan få immunhämmande läkemedel som du smörjer på huden om du har svåra eksem och kortison inte hjälper. Läkemedlen innehåller de verksamma ämnena pimekrolimus eller takrolimus och finns som kräm respektive salva.

När går eksem över?

Ofta behövs behandling med kortison, som dämpar inflammation och lindrar klåda. Du kan pröva att smörja med receptfri kräm eller salva i en vecka. Kortison ska inte användas till barn under två år utan läkares ordination. Här kan du läsa om läkemedel mot eksem.

Hur sprider sig eksem?

Ibland får man eksem i hårbotten, så kallat mjälleksem. Symptomen kan påminna om psoriasis och kliar mindre än andra former av eksem. Mjälleksem kan också sprida sig i ansiktet. Kontakteksem är en annan vanlig form av eksem där huden reagerar när man kommer i kontakt med något man inte tål.

Är eksem Kroniskt?

Atopiskt eksem är en kronisk, recidiverande, inflammatorisk hudsjukdom som karaktäriseras av torr hud, rivning och kliande röda hudutslag som sitter i hudveck [1]. De flesta får sina första symtom före två års ålder, men sjukdomen kan debutera hos äldre barn, tonåringar och även hos vuxna [4].

Varför blossar eksem upp?

Det kan bero på torr hud eller nötning. Du kan också ha kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot. Eksem smittar inte. Eksem är mycket vanligt hos små barn, men besvären brukar minska med åldern.

Vad förvärrar atopiskt eksem?

Saker som kan förvärra det atopiska eksemet

Extrema klimat som kyla och torr luft kan torka ut huden och även om det är viktigt att hålla sin hud ren, så bör överdriven användning av tvål, diskmedel och vatten undvikas eftersom de också torkar ut.

Hur ser Stressutslag ut?

Om man stressar för mycket under en period är det lätt att huden reagerar på stressen och både utslag och klåda kan förekomma. Stressutslag i ansiktet eller på halsen är väldigt vanligt, huden får då antingen små prickar, blir röd och irriterad eller helt enkelt bara kliar.

Vad är Toxikodermi?

Det är ovanligt med reaktioner på t. ex. antacida, diazepam, digitalis, betablockare och prednisolon. Mycket vanlig läkemedelsreaktion är Makulopapulöst exantem (toxikodermi); godartat förlopp.

Hur går ljusbehandling till?

Behandlingen ges i speciella ljusboxar utrustade med rör som avger ultraviolett (UV) ljus av olika våglängder. De flesta patienter behandlas med kortvågigt ljus, smalbands-UVB. Vid vissa åkommer ger en blandning av UVB och långvågigt ljus, UVA (UVAB), bättre effekt.

Hur ofta ska man duscha om man har eksem?

Hur ofta ska man smörja och hur mycket kräm ska användas? Vi hjälper dig! Vid torr hud och eksem är det viktigt att smörja sig ordentligt för att få rätt effekt. En grundregel är att smörja kroppen två gånger om dagen och alltid efter dusch, bad och handtvätt.

Vad är eksem? – ACO

Hur behandlar man atopisk eksem?

Så behandlar du dina hudeksem – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar