Vad är en dator?

Vad är egentligen en dator?

En dator är en digital och elektronisk maskin med ett minne som kan lagra information och program som styr datorns handlingar. Från början var de stora som ett hus — nu får de plats i fickan. De första datorerna tillverkades på 1940-talet. De utvecklades för att bland annat knäcka fiendesidans hemliga koder.

Hur dator fungerar?

Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor och arbetsminne. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk. Att styra egna konstruktioner eller andra föremål med programmering. Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel vid överföring av information i digitala miljöer.

Vad är det för material i en dator?

På denna bild har ena sidan av datorns chassi tagits bort för att lättare kunna se vilka komponenter som finns inuti datorn.
  • Datorns chassi. …
  • Moderkortet. …
  • Processorn och processorkylaren. …
  • Internminnen. …
  • Grafikkort. …
  • Ljudkort. …
  • Lagring och hårddiskar. …
  • CD/DVD-läsare (optiska enheter)
1 feb. 2015

Vad hette världens första persondator PC och vilket år kom den?

Begreppet persondator myntades först 1981 när IBM introducerade IBM Personal Computer i en mycket påkostad reklamkampanj med Charlie Chaplin i huvudrollen. Dagens snabbaste datorer kan utföra flera hundra miljoner operationer i sekunden, under förutsättning att det gäller många enkla operationer, som t. ex.

Vad är viktigast i en dator?

CPU, moderkort och RAM (minne) är de allra viktigaste komponenterna i datorn. Skall du använda datorn till gaming, är grafikkortet också väldigt viktigt. Har du ett moderkort med Intel-chipset, menar Kompletts expert att du bör välja en åttonde generations Core i7 Coffee Lake-processor.

Är dator tal?

Trots att datorer alltså egentligen bara kan räkna till ett så kan man representera godtyckligt sto- ra tal genom att använda det binära talsystemet. Vårt vanliga talsystem är ett så kallat positions- system med den för människor praktiska basen 10.

Hur fungerar en dator steg för steg?

Moderkortet kan ses som datorns nervsystem då det sammanlänkar alla dess komponenter med varandra. På hårddisken lagras all information som ska finnas kvar även efter att datorn har stängts av. Datorn måste strömförsörjas. Nätaggregatet omvandlar nätspänning till lämplig drivspänning för datorns olika komponenter.

Hur en dator är uppbyggd?

Alla datorns komponenter är kopplade till moderkortet på ett eller annat sätt, alla in-/utgångar är kopplade till datorn via moderkortet, alltså kan man säga att det är datorns huvudcentral. Processorn sitter direkt på moderkortet, likaså arbetsminnet (RAM-minnet), alla tilläggskort, mus, tangentbord och så vidare.

Vad har jag för hårdvara i datorn?

Använd Windows detaljerade Systemöversikt

Skriv msinfo32 bredvid Öppna och tryck OK (eller Enter) för att starta programmet vid namn Systeminformation. 2. Denna variant av systeminformation innehåller mycket mer detaljerad data kring exakt vilka komponenter och vilken mjukvara som finns i datorn.

Vad är ett operativsystem?

Ett operativsystem är en samling program som gör att datorns hårdvara och de installerade programmen på datorn kan fungera tillsammans.

Finns det plast i datorer?

Plastdelarna i en ny dator är märkta så att man kan se exakt vad plasten består av. På äldre datorer där märkningen saknas slutar det oftast med att plasten bränns upp. Man måste nämligen vara helt säker på vad en plast innehåller innan man kan skicka den för återvinning.

Vilken var världens första dator?

Elektroniska datorer

Den första elektroniska datorn började utvecklas 1943 och var officiellt klar 1946. Enligt många källor användes den dock flitigt under krigets senare del. Den kallades ENIAC och bygget bekostades av USA:s militär. ENIAC står för ’Electronic Numerical Integrator And Calculator’.

Hur såg datorn ut på 1970 talet?

Under 1970talet började datorerna bli så små och billiga att privatpersoner kunde köpa en egen dator. En av dessa datorer var Apples första masstillverkade och färdigmonterade dator – Apple II. På 1970talet började man också kunna urskilja något av det IT-samhälle som världen var på väg in i.

När kom den första persondatorn?

IBM lanserade sin första PC 1981 och kort därefter började andra tillverkare erbjuda IBM-kompatibla PC-datorer, vilket blev startskottet för en utveckling som ännu pågår. Apple hade tillverkat persondatorer sedan 1976, men det var först med Macintosh från 1984 som man kunde nå en större marknad.

Introduktion och hårdvara. Avsnitt 1 – Grundläggande datorkunskap

En dators delar och delarnas funktion – Tekniktorsdag – #2

Bygga dator – så här gör du! (2021)

Lämna en kommentar