Vad är en fästning?

Vad kallas en mindre fästning?

Kastell kan bland annat beskrivas som ”mindre fästning”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kastell samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Är för fästning korsord?

Synonymer till fästning
 • kastell,
 • citadell,
 • borg,
 • fort.

Vad heter forten i Boden?

Välkomna till Bodens fästning & Rödbergsfortet

En av Sveriges genom tiderna mest påkostade försvarsanläggningar. Fästningen har fungerat som ett ”lås i Norr” under två världskrig och under det kalla kriget. Ta chansen att besöka Rödbergsfortet, den del av fästningen som var det sista att tas ur bruk.

Kan föreställa Bodens fästning?

Fästningen kompletterades och moderniserades etappvis under större delen av 1900-talet. Bland de mer framträdande senare byggnadsprojekten kan nämnas den gigantiska stridsledningscentralen för flygvapnet som byggdes inne i ett av bergen.

Vad betyder orden kastell?

Kastell av lat. castellum, det lilla lägret eller den lilla borgen, diminutiv av castrum, som ursprungligen betecknade det romerska härlägret men kan även betyda borg, befäst anläggning. 1. Ett kastell är ett mindre fästningsverk, borg eller slott, vars befälhavare på medeltiden ofta benämndes kastellan (motsv.

Vad betyder för tillfället?

Ordet tillfälle är en synonym till öppning och ögonblick och kan bland annat beskrivas som ”viss tidpunkt”. Ordet används i uttrycket ”tar tillfället i akt” som betyder ”utnyttjar tillfället, passar på”.

Vad menas med fjädrande?

Fjädrande betyder ungefär detsamma som elastisk.

Vad betyder rustning?

En rustning är ett mer eller mindre heltäckande kroppspansar som krigare använder för att skydda sig mot fiendens anfallsvapen. Rustningar har även tillverkats för hästar och i undantagsfall för andra djur som deltagit i strider.

Kan förtäras?

Föreslå en synonym eller ett motsatsord till förtära.

Hur böjs förtära?
verb
aktiv passiv
dåtid förtärde förtärdes
supinum har|hade förtärt har|hade förtärts
imperativ förtär

5 rader till

Vad finns det att göra i Boden?

Saker att göra rankas med hjälp av Tripadvisor-data, inklusive omdömen, betyg, bilder och popularitet.
 1. Rödbergsfortet. Intressanta platser och landmärken. …
 2. Western Farm. Nöjes- och temaparker. …
 3. Havremagasinet. Specialmuseer. …
 4. Nordpoolen. Vattenland. …
 5. Patinamuseet. Specialmuseer.
 6. Björknäshallen. …
 7. Försvarsmuseum Boden. …
 8. Bodentravet.

Vad är Boden känd för?

Sedan slutet av 1800-talet är staden den viktigaste knutpunkten för järnvägen i landets nordligaste delar. Järnmalm från brytningarna i Kiruna och Malmberget transporteras genom Boden, där den antingen fraktas till stålverket i Luleå eller lastas i fartyg för vidare transport. Även Haparandabanan utgår från Boden.

När byggdes forten i Boden?

1901 inleddes sprängningsarbetet och det dröjde sedan sju år innan forten kunde tas i bruk 1908. Mellanverken skapades några år senare och anläggningen växte ytterligare mellan första och andra världskriget.

När byggdes Rödbergsfortet?

Befästningen började anläggas 1900–1912. Fem fort uppfördes med kompletterande batterier, för flankerande eld. Forten var avsedda att samverka och är grupperade som en så kallad gördelfästning runt staden, vilket är unikt i Sverige.

Hemliga Svenska Rum- Hemsö fästning

Carlstens fästning.avi

Pang Prego – Älvsborgs fästning

Lämna en kommentar