Vad menas med filterbubblor?
Idén om filterbubblor kommer från journalisten Eli Pariser, och går ut på att algoritmer på nätet filtrerar information utifrån tidigare sökningar. Detta skulle i förlängningen innebära att vi omsluts av information som enbart stämmer överens med våra befintliga åsikter, i en slags bubbla.
Hur påverkar filterbubblor oss?
Det har ofta påståtts filterbubblor kan urholka demokratin eller att människor manipuleras av falska budskap. Med sociala medier uppstår nya möjligheter att skräddarsy budskap mot utvalda målgrupper. I USA pågår flera utredningar om hur utländska intressen kan ha påverkat den föregående amerikanska valrörelsen.
Vilka konsekvenser kan filterbubblor få?
Filterbubblor och ekokammare
En av farhågorna med filterbubblor är att de lätt skapar ekokammare som i sin tur riskerar att öka politisk och social polarisering och extremism.
Hur undvika filterbubblor?
Ett bra sätt att spräcka filterbubblan är att prenumerera på tjänster som samlar in nyheter och information från ett brett utbud av källor och perspektiv. RSS-flöden, forum och mailinglistor med en bred samling åsikter och teman kan hjälpa dig att komma ut ur din bubbla.
Vad är en algoritm?
Vad är en algoritm? Algoritmer ingår i regel i programvaror och består av instruktioner om vad som ska utföras, med vad och i vilken ordning. I en lärobok hittar vi att ”[e]n algoritm /…/ är en noggrann plan, en ändlig uppsättning regler som bestämmer en följd av operationer för att lösa en specifik typ av uppgift.”
Vad menas med att algoritmer styr vårt flöde?
Algoritmerna syftar nu till att skräddarsy användarnas flöde för att visa det som är mest relevant till respektive konto och föra människor närmare varandra. Studien syftar till att undersöka hur Instagrams och Facebooks algoritmer fungerar och påverkar människor.
Exempel på sociala medier är bloggar, Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin, Flickr och Slideshare. Även webbplatser som ger besökaren möjlighet att kommentera innehållet är en form av social media.
Finns filterbubblor?
Flera forskare avfärdar idén om att vi lever i olika mediala filterbubblor och att detta skulle vara ett växande problem. – Nej, filterbubblor finns inte, säger Annika Bergström, som är medieforskare och undersökningsledare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Vad är en Informationsbubbla?
Eli Pariser myntade uttrycket filterbubbla, med vilket han avser hur vår tillgång till information tenderar att bli allt mer personaliserad. Det innebär att två människor riskerar att ta del av olika information trots att de är intresserade av samma ämne.
Vad är en ekokammare?
Ekokammare är ett begrepp som används om en situation i massmedia där åsikter förstärks likt ett eko genom att de upprepas av olika aktörer med samma ideologiska uppfattning utan att man tar del av eller lägger fram motståndares argument och ståndpunkter som utmanar den egna världsbilden.
Hur kommer det sig att det vi ser på nätet verkar så väl anpassat till just oss själva och hur hänger det ihop med ordet filterbubblor?
Hur uttrycket myntades
2011 skrev en amerikansk politisk aktivist vid namn Eli Pariser en bok som heter The filter bubble. I boken beskriver han hur mycket av det vi ser och tar till oss på internet är filtrerat och utvalt för att passa just oss.
Vilket är budskapet i Eli Parisers bok Filterbubblan?
ex. FB, och på så sätt få fler ”klick”, vilket lockar annonsörer. Vad är budskapet i Eli Parisers bok ”Filterbubblan”? Att informationen vi får på internet, till stor del anpassas efter våra tidigare aktiviteter och sökningar – personanpassade flöden.
KÄLLKRITIK: Om digitala fotspår och filterbubblor
Vad är en filterbubbla egentligen?
Forskare förklarar: Vad är filterbubblor?