Vad är en målsägare?

Vad innebär att vara målsägande?

I dagligt tal används begreppet brottsoffer om den som blivit utsatt för ett brott. Men den juridiska beteckningen är målsägande (även målsägare). Enligt lagtexten är det ”den, mot vilken brott är begånget eller som därav blivit förnärmad eller lidit skada”. Många brottsoffer blir dock i praktiken aldrig målsägande.

Vad betyder det att åtala någon?

Åtal innebär att åklagaren lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Stämningsansökan innehåller information om vem som misstänks för brottet, vilka brott det handlar om och vilken bevisning åklagaren har. De flesta brott faller under allmänt åtal.

Vad är skillnaden mellan allmänt åtal och Målsägandebrott?

Den största delen av alla brott är så kallade brott som hör under allmänt åtal, vilket betyder att polisen kan undersöka dem och åklagaren kan väcka åtal, även om målsägaren inte yrkar på straff.

Vilka brott är Målsägandebrott?

Målsägandebrott är brott som endast får åtalas av målsäganden, inte allmän åklagare. I den svenska Brottsbalken är endast brotten förtal och förolämpning ett målsägandebrott. I Finland är något fler brott målsägandebrott, bland annat hemfridsbrott och ärekränkning.

Vem kan vara målsägande?

Målsägande (även målsägare) är den mot vilken ett brott är begånget eller som blivit förnärmad eller lidit skada av brottet. Under äldre medeltid var begreppet ”saksökande”.

Måste målsäganden närvara vid rättegång?

Om du har fått eller får en kallelse måste du närvara vid rättegången och kan annars bli skyldig att betala ett så kallat vite, en sorts avgift vars belopp ska framgå av kallelsen. Om du av någon anledning, exempelvis sjukdom, inte kan närvara vid rättegången, måste du därför meddela domstolen detta.

Vad betyder åtalats?

åtal, talan i brottmål om ansvar för brott. Åtal kan väckas antingen av åklagare eller av målsäganden eller någon annan som drabbats av brottet. I det förra fallet talar man om allmänt åtal och i det senare om enskilt åtal.

Vad innebär åtalad i brottmål?

Brottmål är den benämning som används vid mål där åtal väckts med påståendet att den eller de tilltalade begått ett brott. Vilken typ av brott det handlar spelar i sammanhanget mindre roll.

När är åtal påkallat ur allmän synpunkt?

Enligt 4 kap 11 § BrB får åklagare väcka åtal för ofredande som inte förövats på allmän plats endast om målsägande har angivit brottet till åtal eller åtal är påkallat ur allmän synpunkt. I detta fall saknas angivelse från målsägande.

Kan målsägande väcka åtal?

Utgångspunkten är att brott lyder under allmänt åtal, vilket innebär en skyldighet för åklagaren att väcka åtal oberoende av målsägandes anmälan och inställning. Dock finns det undantag, s.k. angivelsebrott, där det krävs att målsäganden själv har anmält brottet för att åtal ska kunna väckas mot den misstänkte.

Vilka brott går inte under allmänt åtal?

De enda undantagen är brott mot 5 kap. brottsbalken det vill säga ärekränkningsbrotten som i allmänhet inte faller under allmänt åtal utan initiativet ligger istället hos den som anser sig förolämpad eller förtalad.

Vad gäller vid förtal?

Straffet för förtal är böter. Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Straffet för förolämpning är böter. Om förolämpningen bedöms som grov kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader.

Kan målsägande bli dömd?

Sammanfattningsvis behöver du inte kräva skadestånd om du inte vill. Däremot är själva frågan om det har begått ett brott som misshandel inte något som du som målsägande kan förhindra att det tas upp i domstol. Med andra ord kan din sambo bli dömd för brott, oavsett om du verkligen inte vill det.

Får målsägande någon ersättning?

Om man inte kan skadestånd eller försäkringsersättning kan man i vissa fall statlig kompensation, så kallad brottsskadeersättning. Det är i första hand personskador och kränkning som ersätts. Det är svårt att få ersättning för stöld och sakskador. Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbplats.

Vad är grov kvinnofridskränkning?

De handlingar som avses är exempelvis misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande. Den 1 juli 2013 ändrades lagen till att också omfatta skadegörelsebrott och överträdelse av kontaktförbud. Från den 1 januari 2022 ingår också brottet förtal i grov kvinnofridskränkning.

Målsägandebiträde

Misshandel på krogen? Ett mål i tingsrätten.

Målsägandebiträde

Lämna en kommentar