Vad är en mormon?

Vad betyder det att vara mormon?

Mormonerna kallas medlemmarna i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars heliga. Benämningen har de fått därför att de förutom Bibeln räknar Mormons bok som helig skrift.

Hur många fruar får en mormon ha?

Joseph Smith hade minst 24 fruar

Om en man har många pund – med det menas många fruar, sa Smith – så ska Gud välsigna honom, men om han bara har ett pund, en fru, då blir det ingen välsignelse. Hur många fruar han själv hade är fortfarande omdiskuterat.

Vad är mormonernas budskap?

Mormonerna beskriver sin kyrka som en återställelse och med det menas att Gud har återställt de läror, seder och den organisation som försvann snart efter Jesus död som en konsekvens av människornas olydnad inför Gud. Det är därför som lydnad och olydnad är de två nyckelbegreppen inom mormonkyrkans tänkande.

Varför släktforskar mormoner?

Sista dagars heliga tror att familjen kan förenas för evigt genom heliga beseglingsceremonier som sker i templen. Dessa tempelceremonier kan också utföras för de som har gått bort genom en ställföreträdande. Därför är släktforskning för mormoner ett nödvändigt steg i tempeltjänsten för de döda.

Hur ser mormoner på döden?

Mormoner har en stark trosuppfattning att familjer kommer att återförenas efter detta liv, vilket gör att begravningen fylls av hopp och till och med glädje.

Vad innebär det att vara Jehovas vittne?

Jehovas vittnen grundades i USA på 1870-talet av Charles Taze Russell som menade att Jehova ensam är den allsmäktige Guden, Jesus Kristus hans första skapelse och den helige anden är Guds osynliga verksamma kraft.

När blev månggifte olagligt?

Månggifte blir möjligt på grund av en lagparagraf från 1904, som säger att ett äktenskap som är lagligt utomlands också blir giltigt här i Sverige. Det är samma paragraf i äktenskapsbalken som legaliserar barnäktenskap som ingåtts utomlands och som Aftonbladet Kvinna tidigare skrivit om.

Vad finns det för sekter i Sverige?

Enligt henne är exempel på sekter som finns i Sverige; Hare Krishna, Knutby Filadelfia, Jehovas Vittnen och Familjen. Enligt uppslagsverk används begreppet sekt för en grupp med utpräglade avvikande åsikter som brutit sig loss från en viss större rörelse, som ofta är av religiös karaktär.

Får mormoner dricka alkohol?

Enligt reglerna får de inte dricka alkohol, te eller kaffe. Eller nyttja tobak. De får inte ha sex om de inte är gifta och de måste lova att alltid tala sanning.

Finns mormoner i Sverige?

Kyrkan i Sverige har enligt egen uppgift år 2019 cirka 9700 medlemmar i 40 församlingar och 5 stavar. Kyrkans första tempel i Norden invigdes 1985 i Västerhaninge i Haninge kommun, 25 km söder om centrala Stockholm. Kyrkan har ett hundratal oavlönade missionärer från ett flertal länder som verkar i Sverige.

Hur kan man släktforska gratis?

I Riksarkivets digitala forskarsal kan du, numera helt gratis, ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns 65,5 miljoner publika bilder.

Vem grundade kyrkan i Salt Lake City?

Jesu Kristi Kyrka eller ”Mormonkyrkan” menar att Jesus efter uppståndelsen uppenbarade sig för Josua. Joseph Smith som grundade Jesu Kristi Kyrka. Huvudsätet med templet finns i Salt Lake City i Utah, USA.

Från Sverige till Himlen – Mormoner

Hur jag blev Mormon

kort om vad mormonerna tror på

Lämna en kommentar