Vad är en podcast?

Vad menas med en podd?

Vad är podcast? Podcast är som traditionell radio, fast med fördelen att du kan lyssna när och var du vill. Du kan lyssna i din mobil, dator eller surfplatta. De flesta väljer att lyssna via en app i mobilen och du kan då också prenumerera på podcasten för att inte missa när det kommer ett nytt avsnitt.

Hur använder man podcast?

En podcast (poddsändning, podradio eller pod) är ett enkelt sätt att prenumerera på ljud- eller videofiler via nätet. Via ett program eller en app, väljer du vad du vill lyssna på, sen får du nya avsnitt löpande. Den vanligaste plattformen för att distribuera en podcast är att använda sig av iTunes Store.

Är det gratis att lyssna på poddar?

Den är gratis En annan app du kan välja är Acast. Den är gratis, men med reklam. Har du en Android-telefon: Här kan du lyssna på poddar via den inbyggda appen Google play music. Du kan också klicka på Google play store och ladda ner till exempel appen Acast.

Vad kostar en podd?

Vad kostar det att lyssna på podcast? Tekniken som podcasting använder, RSS, är helt öppet och gratis för alla. I princip så är podcast gratis men det finns poddar som låser in sitt material bakom en betalvägg.

Hur stavas pod på svenska?

POD = Print On Demand.

Men POD används emellanåt även som ett begrepp för digitaltryck i små upplagor, exempelvis att man trycker 10-100 exemplar av en bok för att kunna lägga den på lager hos en distributör (exempelvis Stjärndistribution eller Förlagssystem).

Hur gör man en egen podcast?

Mikrofon, ljudkort och inspelningsprogram är de tre viktigaste delarna i utrustningen du behöver för att starta en podcast. Grunden till ett bra ljud börjar med mikrofonen så vill du skapa en proffsig podcast behöver du investera i en kvalitetsmikrofon. Du behöver en bra mick för att få bra ljudkvalitét.

Hur tjänar man pengar på sin podcast?

Reklam och sponsring är förmodligen de första sakerna du tänker på när du letar efter sätt att tjäna pengar på podcasting. Det finns flera olika podcastannonsnätverk som kan ansluta dig till annonsörer. De gör allt arbete med att hitta annonsörer, förhandla priser, få manuset och mer.

Var hittar man alla poddar?

Hitta och prenumerera på poddar

Dina prenumerationer finns högst upp till vänster i Google Podcasts.

Vad ska man tänka på när man startar en podd?

Steg-för-steg: Så här gör du!
  1. Förbered avsnittet. ”Ha en idé om vilket ämne du ska prata om, och skapa en röd tråd utifrån det! Skriv helst inte ett manus som du läser rakt upp och ner – det blir alldeles för stolpigt.”
  2. Spela in. ”Börja med enkel teknisk utrustning! …
  3. Distribuera.

Hur finansieras poddar?

Tips: Myndigheten för press radio & tv förklarar här vad som krävs för att en podd ska rymmas inom ett utgivningsbevis.

I grunden kan man säga att din podd kan finansieras på tre sätt:
  • Annonser.
  • Betalat innehåll (lyssnarintäkter alltså)
  • Sponsring.

Kan man lyssna på podcast utan internet?

Så här gör du för att lyssna på podcast utan internet

Genom att ladda ner podcasten till mobilen, surfplattan eller datorn så kan du lyssna på din favorit pod utan internet. Gå in på en webbsida eller app som har den podcast eller poddar som du vill ladda ner och lyssna på. Tryck på den podd som du vill ladda ner.

Vilken podd app är bäst?

Podcast Republic är min favorit android podcast app. Det stöder iTunes- och YouTube-kanaler, har liveradioströmning, möjligheten att spara podcasts till ditt SD-kort, automatisk nedladdning, Android Wear-stöd och massor mer.

Vad kostar det att sponsra en podd?

Svenska poddvärlden omsätter 190 miljoner kronor. Att annonsera i en svensk podd kostar i snitt 0,27 öre per lyssnare. Sveriges Radio är störst och växer fortfarande på poddmarknaden – men deras marknadsandel minskar.

Hur mycket tjänar man på att ha en podd?

Förra året drog de in nära 200.000 kronor per avsnitt, motsvarande ungefär 10 miljoner kronor för helåret. Under 2016 har intäkterna ökat ytterligare enligt sajten, då omsättningen väntas landa på mellan 12 och 15 miljoner kronor. Vilket alltså innebär en miljon eller mer per månad.

Kan man tjäna pengar på en pod?

Det är svårt att tjäna pengar på poddar.

En orsak är att sponsorerna inte får veta vem som lyssnar, bara antalet nedladdningar och de som eventuellt hör av sig. Det går inte att skaffa data om lyssnarna som Google och Facebook gör. Men blir podden stor så går det att tjäna pengar.

Om Vi Botat Sjukdomen… | Vad Hade Du Gjort?

Så skapar du en PODCAST! | TIPS för en lyckad PODD!

Podcast för lärande – vad är en podcast?

Lämna en kommentar