Vad är en rättegång?

Vad gör en rättegång?

En rättegång är ett sammanträde i en domstol där man kommer fram till om den som är misstänkt för ett brott ska dömas för brottet eller inte. Det kallas för att domstolen prövar åtalet. Om domarna kommer fram till att den tilltalade är skyldig till brottet bestämmer de också vilket straff som hon eller han ska få.

Vad är åtalspunkter?

För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark. Åklagaren ska på objektiv grund kunna förvänta sig en fällande dom. Det kan hända att åtal inte väcks, trots att ett brott har begåtts, för att åklagaren bedömer att det inte finns tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.

Vad gör man i tingsrätten?

Tingsrätterna är den första instansen inom det allmänna domstolsväsendet. En tingsrätt prövar brottmål och tvistemål. Tingsrättens geografiska område kallas domsaga. Chefen för en tingsrätt kallas lagman.

Vilka är med i en rättegång?

De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare. Åklagaren är närvarande personligen eller via videolänk. Även den misstänkte och dennes försvarsadvokat kallas till rättegången.

Vad gör försvarsadvokaten under rättegången?

Vid dessa mindre allvarliga brott kan du få en offentlig försvarare bara om det finns särskilda skäl för det. Det är domstolen som gör den bedömningen. Försvarsadvokaten hjälper dig med allt som rör brottmålet och är också med vid rättegången.

I vilken ordning går en rättegång till?

När åtal har väckts kallas den misstänkte för tilltalad. Tingsrätten kommer därefter att boka in huvudförhandling i målet, dvs. det som i dagligt tal kallas rättegång. Till rättegången kallas den tilltalade och dennes försvarare, eventuell målsägande och målsägandebiträde, eventuella vittnen och sakkunniga.

Vad innebär åtalad i brottmål?

Brottmål är den benämning som används vid mål där åtal väckts med påståendet att den eller de tilltalade begått ett brott. Vilken typ av brott det handlar spelar i sammanhanget mindre roll.

Vem får väcka åtal?

En åklagare har åtalsplikt för nästan alla brott. Det betyder att åklagaren alltid måste väcka åtal, om det finns tillräckliga bevis för att någon har begått ett brott.

Vilka brott måste man ange till åtal?

BrB 5:1 § Förtal

Vid förtal mot avliden får brottet anges av vissa närstående. Efterlevande make, barn, syskon och föräldrar har denna rätt. Åklagaren får väcka åtal även utan angivelse om anses påkallat ur allmän synpunkt. Det kan i undantagsfall vara påkallat till exempel om ingen närstående är i livet.

Vilken uppgift har notarien i domstolen?

Vad gör en notarie

Du gör bland annat rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får du själv handlägga vissa mål och ärenden. Du får också möjlighet att leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Vilka mål handlägger tingsrätten?

Tingsrätterna handlägger brottmål, tvistemål och ansökningsärenden. Målen och ärendena handläggs och avgörs antingen vid ett sammanträde till vilket parterna i målet kallas eller i ett skriftligt förfarande, varvid avgörandet fattas enbart på basis av handlingarna.

Vad kan man dömas till i tingsrätten?

När någon har åtalats är det tingsrättens uppgift att pröva om den misstänkte, som även kallas tilltalad, ska dömas för brottet. Exempel på olika brottmål som tingsrätten dömer i är: Våldsbrott som mord, dråp och misshandel. Sexualbrott som våldtäkt och andra sexuella övergrepp.

Vilka närvarar vid en rättegång?

Den som besöker en rättegång utan att vara en part eller ett vittne kallas för åhörare. Alla rättegångar är offentliga vilket innebär att vem som helst har rätt att närvara som åhörare. Ibland sker en del av förhandlingen bakom stängda dörrar vilket innebär att inga åhörare får följa rättegången.

Vilka arbetar i tingsrätten?

Vid Attunda tingsrätt arbetar omkring 150 personer. Tingsrättens chef är lagmannen. Lagmannen är en ordinarie domare och samtidigt administrativ chef för tingsrätten. Lagmannen har det övergripande ansvaret för tingsrättens verksamhet men deltar även i den dömande verksamheten.

Rättegång

Misshandel på krogen? Ett mål i tingsrätten.

Lilla Aktuellt hängde med på en rättegång

Lämna en kommentar