Vad är en stukning?

Det kallas stukning om bara ledbanden runt fotleden skadas, men du kan också bryta fotleden. Oavsett om du har stukat eller brutit fotleden kan det göra ont och bli svullet. Det kan vara svårt att stödja på foten. En stukad fot brukar läka utan behandling på någon vecka.

Hur lång tid tar det innan en stukning går över?

Hur snabbt läker skadan? De första dygnen efter en stukning ökar svullnaden och det kan bli mer smärta. Efter några veckor brukar det blivit betydligt bättre. Den sista resten som gör dig helt ”spelklar” är något längre, beroende på skadans omfång.

Hur uppkommer en stukning?

En stukning innebär att ett ledband skadats och uppstår ofta i samband med idrottsutövande eller annan fysisk aktivitet. Vid en stukning är det vanligt att även omkringliggande små-kärl tagit skada så att en lokal blödning uppstår som ger smärta, svullnad och förlänger sjukdomstiden.

Kan man gå med stukad fot?

Foten får, och kan, belastas till smärtgränsen vid en okomplicerad fotstukning. Eventuellt kan kryckkäppar användas de första dagarna om smärtan inte tillåter att du trampar på foten. Obs! Du blir fortare frisk om du kommer igång snabbt och försöker så normalt som möjligt.

Hur länge ska man vila efter stukning?

Detta kan du börja med så snart som möjligt. Så snart du upplever att du kan gå på foten så ska du göra det. De första 10 dagarna efter stukningen bör du dock använda en linda, tejpning eller fotledsskydd.

Vad är det för skillnad på stukning och vrickning?

Stukning av fotleden ger oftast upphov till blödningar i skadeområdet med ofta kraftiga svullnader och lokal ömhet i fotleden. Vrickning av fotleden orsakas av att fotledens rörelseomfång har överskridits, vilket direkt påverkar fotledens stabiliserande ledband.

Hur läker man en stukad fot?

Om en stukad fot svullnar på grund av en blödning kan man linda foten med ett bandage för att skadan ska läka fortare. Till att börja med kan man linda foten relativt hårt men inte så hårt att foten domnar. Efter ungefär en kvart kan man lossa lite på bandaget men behålla det på i några dagar.

Kan man förvärra en stukning?

För hög belastning kan förvärra stukningen och göra så att läkningen drar ut på tiden. Men självklart är det inte meningen att du ska ligga still hela tiden. Resten av kroppen behöver ju röra på sig för att må bra, men var försiktig med att stödja för hårt på den stukade foten.

What is a sprain? – Matthew J. Connolly, DPM

What is an Ankle Sprain? A Podiatrist Explains

Skippa kylsprej vid stukning – gör så här i stället! – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar