Vad är en tornado?

Vad orsakar tornados?

Tornador eller, som vi kallar dem i Sverige, tromber uppstår endast där det redan pågår en kraftig åskskur. Orsaken till åskskuren är att varm luft sugs i in ett bymoln och avger vattenånga till molndroppar, som till sist blir till nederbörd.

Kan det bli tornado i Sverige?

I Sverige är tromber vanligast under sommaren, men de kan även förekomma under hösten. De flesta har observerats i södra Sverige och där utmed kusterna.

Vart bildas tornados?

Lite förenklat kan man säga att en tornado, eller en tromb som det heter på svenska, bildas i eller vid ett stort åskmoln. Starka vindar blåser i övre delen av molnet. Och varmare vindar från nedre delen av molnet stiger högre upp. När de två vindarna möts börjar det snurra.

Var är tornados vanliga?

Tromber förekommer på alla kontinenter utom Antarktis, men är vanliga, intensiva och väldokumenterade i ett område i USA som kallas tornado alley. Denna trombgata ligger mellan Klippiga bergen och Appalacherna där varm, fuktig luft från Mexikanska golfen möter kall, torr luft från norr.

Hur formas tornados?

Den mest kända formen av tornado är ett trattformat moln, dess smala ände vidrör marken och i allmänhet omgiven av moln som bär allt omgivande damm och skräp. Tornado kan nå hastigheter på mellan 65 och 180 km/h och kan nå en bredd på 75 meter.

När kommer tornado?

Statistik visar att den vanligaste tidpunkten på dygnet som en tornado bildas är mellan 15:00 till 21:00. De kan inträffa vilken tid på dygnet som helst, men av någon anledning så bildas de flesta mellan dessa tider.

Vilket land har flest tornados?

En av dem är USA, det land i världen där fler tornader förekommer per år. Vill du veta varför? Det visar sig att det orografiska området är perfekt för att dessa fenomen ska inträffa. I norr har vi en kall luftmassa från Kanada som möter den varma luftmassan från Mexikanska golfen.

Vad heter världens största tornado?

Siffrorna är emellertid inte fullkomligt säkra. Den värsta tornadon i USA:s historia var ”Tre-statstornadon” den 18 mars 1925. Den lämnade 695 döda och 2027 skadade i sitt 350 kilometer långa spår genom delstaterna Missouri, Illinois och Indiana.

Hur ofta är det tornados i USA?

Antalet är hyfsat konstant sedan 1950-talet. Men mönstret har förändrats. På 1970-talet inträffade tornados cirka 150 dagar varje år i USA. I dag uppstår de cirka 100 dagar per år.

Så bildas en tornado – Nyhetsmorgon (TV4)

Så bildas en tornado – Nyhetsmorgon (TV4)

”Kan man åka upp i en tornado?” – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar