Vad är ensilage?

Vad är det för skillnad på hösilage och ensilage?

Hö är torkat tillräckligt torrt så det är lagringsstabilt. Ensilage har kvar ca 50-70% vatten och plastas in, där en ensileringsprocess sker med hjälp mjölksyrabakterier. Hösilage är inplastat och har en vattenhalt mellan ensilage och hö. Näringsmässigt är det ingen skillnad på de tre konserveringsmetoderna.

Vad är ensilage gjort av?

Tillverkning. Vid tillredning av ensilage är det vanligt att råvaran, som vanligen består av en blandning av olika vallväxter i samband med skörden finfördelas av en hack. Detta gör att ensilaget blir lättare att packa och att möjligheterna till syretillträde därigenom minimeras.

Kan man ge hästar ensilage?

Ensilage innehåller mer vatten och mindre näringsrik torrsubstans per kg än vad hö gör. Ensilage är alltså mer ”utspätt” med vatten än vad hö är, och därför måste man ge mer ensilage än hö, så att hästen får i sig tillräckligt med fibrer och får tugga tillräckligt mycket.

Vilka djur äter ensilage?

Det finns en lång tradition av att utfodra hästar med en blandning av grovfoder och kraftfoder. Anledningen är att enbart hö kan ge problem med ett för lågt innehåll av protein. Men nuförtiden utfodras fler och fler hästar med ensilage.

Är hösilage bättre än hö?

är bättre till hästar än hösilage, eftersom det är mindre näringsrikt. Hästar blir lösa i magen av hösilage, eftersom det är surare än hö. Hästen kan få botulism om den äter hösilage, den risken slipper man om man utfodrar med .” Listan kan göras lång över alla de påståenden som finns kring olika grovfoder.

Hur länge kan man ha en öppnad hösilage?

Under höst och vår ska man inte räkna med att en bal håller sig längre än ca 5-6 dagar, ibland kortare till exempel om det är varmt och fuktigt väder, då kan det röra sig om 3-4 dagar. Vid minusgrader håller fodret betydligt längre tid. Om det finns jäst i ensilaget vid öppning skall man räkna med kortare hållbarhet.

Vad kan man odla i ensilage?

Växter i ensilage

Det går också bra att direktså i fåror i ensilaget, som fyllts med jord. Men välj då annat än rotsaker. Kål, bladgrönsaker, rotselleri, purjolök, sommarblommor, bönor, ärter och potatis är sånt som funkar fint att odla i ensilage.

Vem uppfann ensilage?

1928 upptäckte Virtanen och kollegan Henning Karström en metod att sänka ph-värdet i foder för nötkreatur genom att blanda i en blandning som bestod av utspädd svavelsyra och saltsyra. Med hjälp av denna når ensilaget ett pH under 4. Metoden för att framställa AIV-fodret patenterades 1932.

Vad betyder de olika färgerna på ensilage?

Den håller temperaturen i balen nere på en låg nivå, eftersom vitt inte drar till sig värme. Ju mörkare färg – desto mer värme riskerar balen att dra till sig, vilket i sin tur kan ge oönskad bakterietillväxt. ”Vit färg har den allra högsta ljusreflektionen, därefter rosa, gul, blå, ljusgrön, mörkgrön och svart.

Hur mycket Bakjäst kan man ge hästen?

De kan sedan underhållas med vanlig bakjäst som är ett utmärkt fodertillskott då det innehåller levande jästsvampar, färska B-vitaminer samt proteiner. De flesta hästar gillar det! Börja med 0,5 pkt om dagen och se att hästen tål det. Ge sedan 0,5 till 1 pkt om dagen eller 1 pkt 1-2 ggr/veckan efter behov.

Hur mycket ensilage ska en häst ha?

Dock rekommenderas att hästen får 1,5 – 2 kg ts per 100 kg kroppsvikt och dag. Detta innebär att en häst på 500 kg måste få minst 5 kg ts grovfoder varje dag. Detta motsvarar ca 6 kg hö (5 kg ts / 0,84 (torrsubstanshalten i fodret = 6 kg hö) eller ca 9 kg hösilage med ts-halten 55 % (5 kg ts / 0,55 = 9 kg hösilage).

Vad kostar en bal ensilage?

Ensilage/hösilage i rundbal 125 cm.

Vikt cirka 450 kg /st. Inplastat. PRIS: 500:-/ st (exkl. moms 400:-/ st.)

Vilka djur äter Helsäd?

Till lite äldre djur med förhållandevis låga tillväxtkrav, t ex kvigor och stutar, fungerar enbart helsädesensilage kompletterat med något/några kg kraftfoder ofta bra. Det är en fördel om helsäden består av både spannmål och en proteingröda. Då räcker oftast spannmål + mineraler som kraftfoder.

Vilka fodermedel äter kon?

De äter framförallt gräs, på sommaren kan de gå ute och själv beta en del gräs, men vi bönder skördar gräset flera gånger under sommaren och lagrar det så vi har foder till korna året om. Oftast gör vi ensilage av gräset för att kunna lagra det. Korna är idisslare och kan producera mjölk genom att äta gräs.

Kan får äta hösilage?

Grovfodret är grunden i fårens foderstat och det som varierar mest i näringsinnehåll. Ta därför en grovfoderanalys för det eller de grovfoder (ensilage/hösilage/hö) du tänker använda.

What is silage and how is made

Grovfoder av hög kvalitet – Ensilage

Vomkaraktär; vårt nya analysverktyg för ensilage

Lämna en kommentar