Vad är ett bolån?

Ett bolån är i de flesta fall ett lån som du tar med din bostad som säkerhet. Men det finns en lite vidare definition av bolån i konsumentkreditlagen. Ett bolån, eller en bostadskredit som det kallas i lagen, är ett lån som du tar med säkerhet i en fastighet, en bostadsrätt, en tomträtt eller en byggnad.

Vad kan man använda bolån till?

När passar det att utöka bolånet?
  • Du vill göra en större renovering, till exempel av köket eller badrummet.
  • Du vill bygga ut bostaden.
  • Du vill bygga till något till fastigheten, till exempel ett garage, en altan eller en pool.
  • Du vill bygga om ett fritidshus.
  • Du hjälper ditt barn att köpa sin första bostad.

Vad baseras bolån på?

Bolån. Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. För bolån kan du räkna med att få låna högst 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån.

Vad innebär en Bolåneansökan?

Ett bolån syftar till att finansiera en ny bostad eller en renovering av en sådan. När man ansöker om ett bolån och får det beviljat pantsätts alltid bostaden som en ren säkerhet för långivaren. Att köpa ett nytt hem är förutom inköp av en ny bil något av de absolut största förvärven man gör i livet.

Hur mycket får jag låna på en lön på 30000?

Med en lön på 30 000 kr / mån tjänar du 360 000 kr om året. Med en god kreditvärdighet får du låna 5x till 6,5x din årslön. Det ger dig en möjlighet att låna 1 800 000 kr till 2 340 000 kr. Exakt hur mycket du får låna beror på flera faktorer som din kreditvärdighet och vilken bank du lånar av.

Hur utökar man bolån?

Du kan låna upp till 85 % av marknadsvärdet på din bostad. Det innebär att du som har lånat mindre än 85 % av din bostads nuvarande värde kan ansöka om att höja ditt bolån. 100 000 kronor är det lägsta beloppet du kan höja ditt bolån med. Snabbaste sättet att höja bolånet är att ansöka online om att belåna din bostad.

Vad behöver banken vid bolån?

Innan du beviljas ett lån får du fylla i uppgifter om din inkomst, vilka utgifter du har, eventuella andra skulder samt visa vilken inkomst du har haft de senaste tre åren. Hur mycket du får låna beror också på om du delar utgifter med någon, om det finns barn med i bilden, vilka tillgångar du har och så vidare.

När beviljas bolån?

Det som krävs för att få ett bolån med säkerhet är: Att man har möjlighet att finansiera 15 procent av bolånet, då långivare följer Finansinspektionens regler om att man inte får bevilja bolån på mer än 85 procent av köpesumman. Detta kallas för bolånetaket.

Hur mycket får jag bolån?

Det som avgör hur mycket du får låna är: Vad du kan betala i kontantinsats – minst 15 % av bostadens pris. Hur mycket bostaden är värd – maximalt 85 % av lånebeloppet. Din ålder, inkomst och dina övriga kostnader spelar också roll för hur mycket du kan låna.

Hur mycket får jag låna om jag tjänar 40000?

Banken har ett skuldkvotstak på 5 gånger bruttoinkomsten. Den som tjänar 40.000 kronor får då i stället låna som mest 2,4 miljoner kronor.

Vad är ett snabblån?

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är olika namn för ungefär samma sak: Det är lån på ganska små belopp. De beviljas och betalas ut snabbt. De ska betalas tillbaka inom 30 dagar.

Hur går det till att få ett lånelöfte?

Vad du kan få i lånelöfte baseras på din inkomst och ekonomiska situation.

Det här tittar banken på när du ansöker om ett lånelöfte:
  • Stadigvarande inkomst. För att du ska få lånelöfte behöver banken bedöma dina möjligheter att betala tillbaka lånet. …
  • Betalningsanmärkningar. …
  • Omkostnader och skulder. …
  • Folkbokförd i Sverige.

Hur mycket är Amorteringskravet på?

Du måste amortera på ditt bolån om du har en belåning som är högre än 50 procent av bostadens marknadsvärde. Är belåningsgraden över 70 procent ska du amortera 2 procent per år på lånebeloppet Är belåningsgraden över 50 procent, och högst 70 procent, ska du amortera 1 procent per år på lånebeloppet.

Vad kostar ett lån på 2 miljoner?

Fyll i bostadens värde och dra i reglaget för att välja lånebelopp
Bindningstid Din räntesats Hjälp Kostnad för lånet Hjälp
1 år 2.07% 4 898 kr
2 år 2.61% 5 654 kr
3 år 2.88% 6 032 kr
4 år 2.96% 6 144 kr

4 rader till

Hur mycket får man låna om man tjänar 25000?

Hur mycket får man låna om man tjänar 25000 kr? Med en månadslön på 25000 kr (före skatt) bör du maximalt kunna låna cirka 300 000 kr med privatlån och utan någon form av säkerhet.

Hur mycket får man låna baserat på inkomst?

Det är alltid upp till respektive bank att bedöma hur mycket du får låna. Utan att amortera får du låna maximalt 4,5 gånger din bruttoinkomst och upp till 50 procent av bostadens värde.

Bli bäst på bolån

Hur funkar det att ta ett lån?

60 sekunder om bolån

Lämna en kommentar