Ett psykiskt trauma uppstår i en situation som är ovanligt uppskakande, hotar något livsviktigt eller är katastrofal. En traumatisk situation kan t. ex. vara en närståendes död, ett självmord i den närmaste kretsen, en allvarlig sjukdom eller skada, en olycka eller våld.
Vad menas med ett trauma?
Ordet trauma kommer från grekiskan trauma (τραύμα) och betyder sår, skada. Inom sjukvården förknippar man ordet trauma oftast med kroppsliga skador som uppkommit efter olyckor eller yttre våld, t ex ett skalltrauma. Även inom psykologin är ett trauma en skada efter en yttre händelse.
Vad händer i kroppen vid trauma?
Kognitiva förändringar ‒ du kan få svårt med både koncentration och minne. Även minnesförlust. Sömnstörningar ‒ du kan få svårt att somna, sova dåligt och ha mardrömmar samt vakna ofta med oro och anspänning. Fysiska reaktioner ‒ du kan få ont i magen och huvudet eller ha generella spänningar och smärta.
Hur reagerar man på trauma?
…
Håll vardagliga rutiner
- Försök att få tillräckligt med sömn.
- Ät så regelbundet du kan.
- Rör på dig, helst varje dag om det går.
Hur återhämtas hjärnan efter ett trauma?
Men det finns inte någon bortre gräns för återhämtning. Forskning visar att hjärnan har potential för läkning och plasticitet även lång tid efter stroke. Vissa funktioner kan arbetas upp genom träning. Dessutom kan andra delar av hjärnan eller nervbanor överta en del av den skadade hjärnvävnadens uppgifter.
Hur yttrar sig ett trauma?
Den traumatiska händelsen återkommer ofta som minnesbilder och personen har behov av att tala om den om och om igen. I reaktionsfasen upplevs ofta rädsla, ångest, skuldkänslor, sömnlöshet och fysiska symtom, såsom skakningar eller illamående.
Hur går Traumabehandling till?
Metoden går ut på att långsamt närma sig de traumatiska minnena, besöka platser och exponera sig för situationer som påminner om händelsen. Tf-KBT är den metod som visat sig ha bäst effekt på barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och som används vid flera barnpsykiatriska mottagningar i VGR.
När kroppen går in i krisläge?
En kris kan påverka dig på många olika sätt
Du kan vara väldigt trött, nedstämd eller få ångest. Du kan ha svårt att koncentrera dig på dina vardagssysslor, på jobbet eller skolan. Dina känslor kan växla snabbt. Du kan vara glad en stund, och sedan plötsligt bli ledsen, uppgiven eller irriterad.
Vad händer i hjärnan efter trauma?
Trauma påverkar hjärnans signaler och kan påverka oss på många olika sätt. Man har bland annat sett att personer som upplevt trauma har ökade kortisol- och noradrenalinsvar när de blir utsatta för stress. Traumatisk stress kan associeras med bestående förändringar inom amygdala, hippocampus och prefrontal cortex.
Hur lång är Traumabehandling?
För den som upplevt tidigare trauma under barndomen eller tonårstiden räcker oftast inte en korttidsbehandling. Särskilt lång behandling kan behövas för drabbade som har många dissociativa symtom.
Hur är man när man är chockad?
Du kan få ett eller flera av följande symtom om du hamnar i chock: snabb och svag puls. gråblek och kallsvettig hud. blåaktiga naglar och läppar.
Vad är känslomässig stumhet?
Ger en prägel av känslomässig stumhet. Frånvaro av visade känslor är en följd av aktiverade försvarsmekanismer och behöver inte alls spegla behärskning eller inre lugn. Den enda kommunikation som är meningsfull är icke-verbal kommunikation (håll handen, ge något att dricka), samtal bör vänta.
Kan hjärnan reparera sig efter en skada?
Hjärnan och nervsystemet har en begränsad kapacitet att läka vid skador och sjukdomar som exempelvis vid en hjärnskakning eller Parkinsons sjukdom.
Kan hjärnan återhämta sig efter syrebrist?
Syrebristen gör att hjärncellerna dör och en del av hjärnans funktioner faller bort. Det finns inget effektivt sätt att reparera skadad hjärnvävnad så dagens forskning fokuserar mest på att få tillbaka förlorade funktioner genom att stimulera kvarvarande hjärnceller att ta över de döda cellernas uppgifter.
När försvinner Hjärntrötthet?
– Efter en hjärnskada har cirka 20 pro- cent hjärntrötthet, av dem blir efteråt runt 80 procent helt bra, säger Lars Rönnbäck. I vissa fall behöver personen lära sig att leva med hjärntrötthet och hitta strategier för att hushålla med den energi som finns. Men förbättringar kan även komma efter många, många år.
Har du varit med om flera hemska upplevelser? – En film om komplext trauma
Barn, trauma och hjärnan
Vad är TMO – Traumamedveten omsorg