Vad är faner?

Vad menas med faner?

Fanér är tunna flak av trä, vanligaste sätten att framställa fanér är genom svarvning eller knivskärning. Innan man skär eller svarvar fanéret mjukar man upp de speciellt utvalda stockar som används, i antingen varmt vattenbad eller i ånga (basning).

Kan man slipa Fanerbord?

Du kan även slipa träet direkt när ojan strukits på. Använd fint slippapper och kloss och slipa längs ådringen. 2. Blandningen av slipdamm och olja fyller efterhand träets porer.

Vad görs faner av?

Faner framställs genom sågning, knivskärning och svarvning. Faneret sågas med klinga eller bandsåg. Faneret skärs med långt hyvelstål. Beroende på hur stocken klyvs före skärning får faneret olika struktur.

Hur behandlar man Ekfaner?

Fanérade bordsskivor kan behandlas på nytt på samma sätt som bordsskivor i massivt trä. Vi rekommenderar att du oljar in din bordsskiva regelbundet, beroende på var den är placerad och hur den används. Eftersom fanéret är relativt tunt måste man vara väldigt försiktig när man använder slipande svampar och sandpapper.

Vad använder man faner till?

Fanér eller faner är en tunn skiva av trä. Fanérblad svarvas eller hyvlad av stockar från olika träslag. Fanér används dels som material för yttäckning av möbler och andra inredningsdetaljer, dels som råvara till olika träskivor eller plywood (kryssfanér).

Är faner bra?

En vanlig missuppfattning är att fanermöbler är av sämre kvalitet än möbler i massivt trä. Detta stämmer dock inte alls. Det har visat sig att träbord och möbler i faner kan vara ett lika hållbart som snyggt alternativ till det mycket dyrare massiva träet.

Kan man måla Ekfaner?

Om du vill betsa din byrå måste du få bort all eventuell lack, det kan vara svårt om faneret är tunt. Använd först ett grovt slippapper och gå sedan över till finare och finare. Se upp så att du inte slipar för djupt och skadar eller gör hål i faneret. Därefter kan du betsa.

Hur tåligt är Ekfaner?

Träslaget är också otroligt hållbart, mycket på grund av dess motståndskraft mot fukt. En stol eller ett bord i massiv ek har sällan problem att leva vidare i generationer, förutsatt att man vårdar och underhåller sin möbel på rätt sätt.

Kan man måla på faner?

Svar. Hej Sandy! Det går utmärkt att måla om fanerade möbler till vita, det man ska vara noga med är underarbetet. Tvätta av möblerna med målartvätt och eftertvätta noggrant med rent vatten.

Hur tjock kan faner vara?

Faner tas ut ur de mest skiftande träslag. De vanligaste tjocklekarna på fanér är 0,8, 1,5 och 2,8 mm. När det skärs i skivor från trädstammen kommer ådringen att ligga nästan parallellt med kanterna.

Var kan jag köpa faner?

Kärnsund Wood Link erbjuder ett i det närmaste obegränsat urval av träfaner som kan levereras som faner eller applicerat på valfri typ av kundanpassad bärare. Våra kundanpassade skivor kan levereras som färdigbehandlat alternativ med fräsningar, ytbehandling och kantning.

Hur tillverkas Furuplywood?

Plywood tillverkas av träfaner som limmas samman i flera lager där fiberriktningen läggs med 90 graders rotation för varje lager. Detta gör att plywood är betydligt segare och har en högre hållfasthet än vad andra träbaserade skivor har. Produkten är även populär att forma genom att böja skivorna under press.

Hur Vitpigmenterar man ek?

Passar både till obehandlad björk och ek. Lägg på produkten med pensel, trasa eller svamp, 1-2 appliceringar med mellanslipning. Burken räcker till ca 3,75 kvm vid en applicering. Björk underhålles sedan med Underhållsvax Vit medan ek ska fortsatt behandlas med Hårdvaxolja Vit vid behov.

Hur lagar man faner?

Laga fanér
  1. Köp en fanérbit som är lik den du ska reparera.
  2. Med en kniv skär du ut en fanérbit som knappt täcker det skadade området på din möbel.
  3. Placera fanérbiten på möbeln och markera ut konturerna med en penna.
  4. Använd kniven för att skära bort den gamla, skadade fanéren längs den markerade linjen.

Limma fanér

Bohmans Fanér Oskarshamn 2008

Smörkniv av faner

Lämna en kommentar