Vad betyder begreppet finanspolitik?
Finanspolitik avser de ekonomiska beslut som regeringar fattar. Regeringar kan besluta att använda pengar för att tillhandahålla offentliga tjänster, stödja ekonomin och minska skillnader i samhället. De kan få in dessa medel via skatter eller genom att låna på finansmarknaderna.
Vad är penning och finanspolitik?
Penningpolitik, även monetär politik, är en av de två delar som den ekonomiska politiken generellt sett brukar delas upp i. Den andra delen kallas för finanspolitik. Penningpolitik handlar om hur mycket pengar som ska finnas i ekonomin och hur hög reporäntan ska vara.
Vad är målet med finanspolitiken?
Ett sätt för staten att påverka efterfrågan i ekonomin genom skatter och offentliga utgifter. Expansiv finanspolitik är när staten sänker skatter eller ökar utgifter (investeringar eller transfereringar). Detta ökar efterfrågan och stimulerar ekonomin.
Hur kan Sverige tillämpa finanspolitik?
Medborgarna ska ha möjlighet till insyn i finanspolitiken. Det finns bestämmelser om hur regeringens ekonomiska propositioner ska utformas. Reglerna finns bland annat i regeringsformen, riksdagsordningen och budgetlagen. En samlad beskrivning av dessa regler finns i skrivelsen Ramverket för finanspolitiken.
Hur hänger inflationen ihop med konjunkturläget?
En annan viktig faktor som påverkar konjunkturen är inflationen. Inflation innebär att pengarna blir mindre värda vilket gör alla varor och tjänster dyrare. En okontrollerad inflation kan uppstå då efterfrågan är större än utbudet under en längre tid. Då stiger priserna och varorna blir dyrare.
Varför används finanspolitik?
Finanspolitik utövas via statsbudgeten genom förändringar i statens inkomster och utgifter som vidtas i syfte att påverka samhällsekonomin, till exempel genom att sänka eller höja skatter och bidrag.
Vad är en styrränta?
Styrräntorna är centralbankernas viktigaste verktyg för att stimulera ekonomin under lågkonjunkturer och dämpa trycket på ekonomin under högkonjunktur. På så sätt hålls inflationen på en låg och stabil nivå.
Vad betyder Monetarism?
Monetarism är en makroekonomisk teori som fått sitt namn av att den fäster stor vikt vid det monetära, dvs penningmängdens betydelse i ett samhälle. Det centrala i monetarismen är inflationsbekämpning och man menar att det främsta verktyget mot inflation är reglering av penningmängden.
Hur ökas penningmängden?
Penningmängden ökas genom ett samspel mellan centralbanken, som har monopol på att trycka sedlar och mynt, och privatbankerna, som ökar penningmängden genom utlåning mot säkerhet. Säkerheter för dessa skulder kan vara till exempel bostäder och aktier.
Vad är multiplikatoreffekt?
Vad är multiplikatoreffekten? Termen multiplikatoreffekt används för att beskriva den inverkan ändringar i penningmängd kan ha på ekonomisk aktivitet. När en person, en regering eller ett företag spenderar pengar skapar detta en kedjereaktion vidare ner till att påverka både enskilda verksamheter och individer.
Vem styr penningpolitiken?
Centralbanken fattar beslut om penningpolitiken. De penningpolitiska besluten gäller till exempel styrräntorna. Styrräntorna påverkar marknadsräntorna, såsom Euribor, som har betydelse för bland annat bostadslånen. Euroområdet har en gemensam penningpolitik, som genomförs av Eurosystemet.
Vilka brukar vara samhällsekonomins viktigaste politiska mål?
Vanligtvis brukar målen vara ökad levnadsstandard, hög sysselsättning, låg inflation och god balans i utrikeshandeln.
Vilka är de ekonomisk politiska mål som politikerna vill uppnå för att Sveriges ekonomiska utveckling ska bli så bra som möjligt?
Målen för den ekonomiska politiken brukar anges till full sysselsättning, stabilt penningvärde, hög ekonomisk tillväxt, jämn fördelning av levnadsstandarden, regional balans och balans i utrikesbetalningama.
Hur kan finanspolitik användas då det är lågkonjunktur?
Expansiv finanspolitik är när staten ökar sina utgifter genom att investera i projekt och sänka skatter för att arbetslösheten ska minska och folk ska våga spendera mer pengar, vilket kan dämpa en lågkonjunktur.
EFN förklarar finanspolitik
Stabiliseringspolitik Finanspolitik
Finanspolitik