Vad är fläskytterfilé?

Fläskytterfilén, även kallad fläskkotlett, är en mångsidig bit som blir delikat både att steka, grilla eller laga i gryta. Det är ett magert, relativt mört kött med en mild fläsksmak som därför passar utmärkt att tillaga i en god marinad.

Vad hette Fläskytterfile förut?

Det enkla svaret är att det är samma sak. Styckdetaljen brukar benämnas som kotlettrad och om man benar ur den så blir det en benfri kotlett. Ordet ytterfilé används ibland av restauranger och butiker, kanske för att få med ordet filé till exempel på menyn, då det har en bättre klang.

Finns det något som heter fläskytterfilé?

Fläskytterfilé är benfri kotlett som skurits på mitten och säljs oftast marinerad. Fläskytterfilé är benfri kotlett som skurits på mitten. Det är alltså inte samma sak som fläskfilé som är namnet på den finaste och dyraste styckdelen på gris.

Vad heter Ytterfile egentligen?

Ytterfilé är ett begrepp som har börjat användas på senare tid. Den styckningsdel som avses är en kotlettrad, renputsad från fett och ben. Ett korrekt namn på styckningsdelen borde vara ”hel kotlettrad utan fett och ben”.

När är Fläskytterfilen klar?

Innertemperaturen ska vara 72 grader och det tar ungefär 30-40 minuter. Ta därefter ut köttet ur ugnen, lyft det från gallret och packa in i smörpapper eller i aluminiumfolie. Låt köttet vila 10 minuter innan servering. Detta för att köttet ska safta till sig istället för att vätskan rinner ut när man delar upp filén.

Får ytterfilé?

Mutton är kött från ett vuxet får, vanligtvis slaktat kring tre års ålder. Köttet är då fetare och har en mer utpräglad smak. Ytterfilén är mör och har fyllig smak. Kan stekas i skivor eller helstekas.

Hur länge kan man marinera Fläskytterfile?

Kött som marineras för att ge smaksättning kan ligga i marinad i allt från ett par timmar till ett eller två dygn, beroende på vad marinaden består av och vilken surhetsgrad den har. Innehåller marinaden t ex yoghurt har den kortare hållbarhet än en marinad med vin, vinäger eller ättika.

Hur strimlar man Fläskytterfile?

Köttet är uppbyggt av långa trådar, muskelfibrer. Skär man längs med dessa fibrer så kan man säga att de behåller sin styrka, vilket gör att köttet blir segt. Därför skär man tvärs emot fibrerna, man skär alltså av dem. gör man det så försäkrar man sig om att få det så mört som möjligt.

Är det farligt att äta rosa fläskfilé?

Fläskkött är gott och förhållandevis billigt kött som ingår i många maträtter. Fläskkött är kött från gris. Köttet är rosa-rött i färgen. Fläskkött bör tillagas tills det är genomstekt med genomskinlig köttsaft om man vill vara på den säkra sidan.

Måste fläsk vara genomstekt?

Många trendiga kockar föredrar möra styckningsdelar som filé eller kotlett av gris som stekts till mellan 58° och 65°. De hävdar att svenskt griskött, som är salmonellafritt, behöver inte serveras helt genomstekt. Livsmedelsverket rekommenderar dock att allt griskött ska upphettas till minst 70°.

Vad är en Nötytterfile?

Nötytterfilé är en benfri styckdel av nötkött. Nötytterfilén är mörad och köttet blir därför mycket saftigt. Den är god att steka eller grilla i skivor eller tillaga i hel bit, d.v.s. helstekt i ugnen eller i grillen.

Vad är Innerfilé?

Gris innerfilé är en råvara som passar till många olika kötträtter. När innerfilén är som bäst är den saftig och mjuk, men man bör komma ihåg att inte steka innerfilén på för hög värme, så att den inte blir torr. Bra förberedning innan tillagningen av innerfilé påverkar också slutresultatet mycket.

Vilken del av grisen är Ytterfile?

Fläskytterfilé eller fläskkotlett är namnet på en hel kotlettrad putsad från fett och ben. Köttdetaljen kommer från grisens rygg och är alltså ingen filé även om det kan låta så på namnet.

Vilken temperatur ska Ytterfile ha?

Fläskkött innertemperatur
well done / genomstekt
Fläskfilé 65°C
Fläskytterfilé 70°C
Fläskkarré 80-85°C
Kotlettrad, fläskkotlett 65-70°C

3 rader till

Vilken temperatur ska fläskfilé ha?

Se till att inte översteka köttet, innertemperaturen får inte bli högre än 65°C. Du vill inte ha en torr fläskfilé.

Vilken temp ska fläskfilé ha?

Sätt ugnen på 125-175 grader vanlig ugn. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar. Salta och peppra fläskfilén runt om.

Lyckas med Fläskytterfilé!

Fläskfilégryta | Markus Aujalay

Grillad fläskytterfilé – så enkelt får man den saftig och god

Lämna en kommentar