Vad är fluor?

Vad gör fluor för tänderna?

Fluoret stärker tanden och gör den mer motståndskraftig mot kariesangrepp. För att skydda tänderna mot karies är det viktigt att tillföra fluor direkt på tanden eftersom det är den lokala effekten på tandytan som är viktig, exempelvis genom tandborstning med fluoridtandkräm.

Är det farligt med fluor?

Är fluor farligt? – Det finns en hel del studier som stödjer teorier om att fluor kan göra oss slöare, att det kan ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift. Senare tids studier visar även på koppling mellan fluor och barns utveckling i hjärnan.

Varför Fluorfri tandkräm?

Varför ska barn ha tandkräm utan fluor? Det är särskilt viktigt att borsta mjölktänderna eftersom karies kan spridas till de permanenta tänderna. För att förebygga problem ska barn borsta tänderna två gånger dagligen med en ärtstor mängd fluorfri tandkräm.

Kan fluor ge cancer?

Eftersom fluorid reagerar med kalcium finns ingen studie som visar att barn får i sig höga halter av ämnet via modersmjölken. En mycket stor engelsk studie har inte påvisat några ökade risker vid fluoridering av dricksvattnet för cancer, Downs syndrom, spontanaborter, missbildningar eller lårbensbrott.

Vad är fluor Varför är det viktigt för munhygienen?

När man äter och dricker olika saker som innehåller socker bildar bakterierna på tandytan en syra som kan ge hål i tänderna, karies. Fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår. Fluorbehandling har stor betydelse för att minska antalet hål i tänderna.

Vad gör fluor med kroppen?

Angriper immunsystemet och hormonbalansen. Fluor försämrar immunförsvaret, kan öka risken för autoimmuna sjukdomar, är cancerframkallande och kan öka tillväxthastigheten hos cancertumörer då fluorid påverkar basala cellregleringsmekanismer och verkar störande på hormonregleringen i kroppen.

Kan man dö av fluor?

Enligt Vårdguiden kan förgiftningssymtom uppstå om man får i sig mellan 5 och 15 mg fluor per kilo kroppssvikt. Detta innebär att ett barn på tio kilo behöver få i sig mellan en och tre tuber tandkräm innan det blir illamående.

När ska man Flourskölja?

För bästa effekt bör man skölja med fluor 1-2 gånger om dagen. Exempelvis efter tandborstning så du får in en bra rutin för ditt fluxande. Ur kariessynpunkt är det extra gynnsamt att skölja på kvällen, eftersom fluoren skyddar under natten.

När ska man skölja med fluor?

Tar du som vuxen två cm tandkräm på tandborsten, borstar i två minuter och sköljer munnen sparsamt med vatten så har tänderna tagit upp så mycket fluorid som möjligt. Att skölja med extra fluorid direkt efter tandborstning är bra, men ännu bättre kariesskydd får du om du fluoridsköljer efter en måltid under dagen.

Måste man ha fluor i tandkräm?

Fluorfritt skyddar inte mot karies

Att välja en fluorfri tandkräm när man borstar tänderna är okej – förutsatt att man ”bara” vill göra tänderna rena. Det man bör tänka på är att de inte skyddar mot syraangrepp eller karies.

Är flux bakteriedödande?

Flux Klorhexidin är en uppfriskande munskölj som verkar bakteriedödande och kariesförebyggande. Innehåller 0,12% klorhexidin och 0,2% natriumfluorid. Kan användas dagligen i 10-14 dagar utan kontakt med tandläkare.

Vad är skillnaden mellan fluor och fluorid?

I samband med ”fluordebatten” kom tandläkar- förbundet och tandhygienistföreningen fram till att vi inom tandvården bör använda den korrekta benämningen fluorid istället för fluor. Inom tandvården har vi i dagligt tal sagt fluor när vi egentligen menar fluorjonen fluorid.

Hur ofta kom fluortanten?

På 1960-talet gjorde fluortanten entré i de svenska skolorna. Fram till 90-talet var två minuters floursköljning obligatoriskt i de svenska skolorna varje eller varannan vecka. Retro Hon kom som ett munväder med vita plastmuggar i en bricka i näven.

Vilka kliniska biverkningar kan fluor ge?

Om man får i sig för mycket fluor vid ett och samma tillfälle kan man få förgiftningssymptom vilket oftast innebär illamående. De mängder som man normalt behöver få i sig för att orsaka detta motsvarar dock att en normalväxt 2-åring skulle äta en hel tub med barntandkräm.

Har Sverige fluor i kranvatten?

I delar av flera länder runtom i världen, inklusive Irland, Schweiz och USA, tillsätts fluor i det kommunala dricksvattnet för att förebygga karies. Detta är inte tillåtet i Sverige. Däremot förekommer fluorid naturligt i förhållandevis höga halter i vissa delar av Sverige där grundvatten utgör huvudsaklig vattentäkt.

Fluorfilmen

Fluor

Då riskerar du att förlora emaljen – detta ska du inte dricka – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar